美容扮靚

跳至

首頁
12345...15

尾頁

侯爵府

畀面勳章

(咖啡妹於28/06/2012聲明)***我分享只係為左大家有得瘦,同埋得到呢套碟的正確使用方式, 有jm同我講, 有人pm賣呢套碟! 請做<生意人士>唔好利用我個分享pm人搵錢, 免得我水洗唔清!!!!如果要做生意請去二手市場開po*****

自我開左個揮手區之後,好多新加入的JM都只一知半解,重複去問左好多一樣的問題. 比如係...點解我越跳越重, 但又著到之前瘦個件衫.....又問, 係邊到買架? 你地跳緊個幾隻碟係咩嚟架?
總之大家變左個問題C9
在此我希望開呢個PO等大家對多燕(多蓮)姐套運動解說了解多DD, 跳時心安理得D之外, 可以大家一齊變"美魔女"

我生完BB之後, 用過好多方式減肥, 食藥, 做GYM跑步等等...每次都係減左10磅之後都回升. 今次多燕(多蓮)姐套運動係對我嚟講係一個搵到合適的方式減肥....過多幾個月我好希望可以PO 減前減後的相同大家分享...

~請細心了解以下內容! 緊記參加左之後唔好睇磅做人~

塑身女皇教你打造完美曲線.(此書附有15分鐘的完美典線操DVD)就係我地成日講個完美曲線操.

P.30 減肫要堅持[完美主義?] 不! 那反而會大失敗!
女性的完美主義比男性還要多, 壞會在遇到一點小挫折時,覺得: (算了!我再也不減了! )一下子全盤放棄.
多燕(多蓮)姐有過同樣的經驗, 明明想著 - 絕不吃甜食, 卻偏偏禁不起誘惑的吃了一次, 結果原本固若金湯的堡壘就瞬間城傾牆頹, 又開始大吃大喝!
人類的意志並不如我們所想的堅強, 所以別太相信自己的意志力, 也不要用完美主義束縛自己.

P.32 運動不是定期反覆的活動, 而是生活的一部份
如果你也希望擁有不再復胖的身材, 就不要再將減肥視為一種定菁反覆的活動!

P.34 不要受限於(減肥 = 減重)的觀念!如果可以, 最好馬上把體重計丟掉!
體重的增減和減肥成功與否是兩回事!.
體重是表現人體總重量, 人當中70%是水, 之外是骨骼, 內臟, 肌肉, 體脂肪, 再加上你剛才吃的食物總重.
減肥是減去多餘的脂肪, 如太過著重於體重, 不知不覺會受限減了OO公斤的數據.
如果在減掉脂肪之前流失了肌肉, 會引至體重減輕, 身材卻沒有變好, 曲線走樣, 變成了只減髒重的身體.

P.36 注意(鏡子裡)的自己, 而不是體重數子, 記得每天要確認身體曲線!
腰圍同樣60公分, 身高150CM, 跟, 160CM高的人呈現的印象是不一樣.
美麗的身材不是以數據為基準, 而是眼見為憑.
正因如此, 建議你不要再受限體重計或量尺的減肥方式, 相較於數子, 我更希望你在意是鏡子裡的自己!

更新 : 26/06/2012,

為什麼你節食瘦三公斤人家看不出來 為什麼你運動瘦三公斤看起來卻不止瘦三公斤 請看肌肉和肥肉的差別!

P.44 到了30,40歲, 除了瘦, 還要年輕.
要提高基礎代謝量, 只要增加肌肉就好了!

P.46就算流汗, 也燃燒不了一公克的脂肪
太多人竟誤解流汗就會瘦!
多燕(多蓮)姐以前有用過保鮮紙包住全身, 想從身上多擠出一滴汗!, 想起悖覺得無知!
這樣做根本無法燃燒脂肪, 減的只是水分而已.
流汗當然是好, 可改善水腫, 手腳冰冷, 促進血液循環一改善肌膚暗沉, 但千萬誤以為是可減肥~

P48 配合生理期減肥, 事半功倍.
女性身體大多受荷爾蒙控制. 生理期前, 容易女腫, 食欲爆發, 自律神經容易失調.
生理期後會排出多餘水分, 新陳代謝也會大幅提升.
所謂的黃金期就係在生理期後兩星期.跟平常一樣運動, 也會顯而易見.
而生理期前不必勉強壓抑, 不要做成壓力~

P.130 肌肉就是最好的(整型內衣)
其實肌肉才是身體中最能有效燃燒脂肪的器官.
肌肉塑造我們理想的身材, 是天然的塑身衣.

(我唔再打太多, 內容真係好精彩, 如想睇可去三聯書局買一本)

****更新於27/06/2012 :-
多謝好jm JChan 提供:
《第一代》FIGURE ROBICS 建議課程

【第1~2週】

●週一 ROBI /紅帽子

●週二 休息

●週三 DUMB /啞鈴操

●週四 休息

●週五 MAT /墊上操

●週六 休息

●週日 休息

【第3週】

●週二 休息

●週四 休息

●週五 DANCE /咖啡帽

●週六 休息

●週日 MAT /墊上操

【第4週 】

●週二 DUMB /啞鈴操

●週三 MAT /墊上操

●週四 ROBI /紅帽子

●週五 DUMB /啞鈴操

●週六 DANCE /咖啡帽

●週日 休息

《第二代》BODY BALL 建議課程

【第1週】

●週一 SLIM /彩虹褲

●週二 休息

●週三 HIP & LEG /紅衣黑褲

●週四 休息

●週五 ABS /粉紅褲

●週六 休息

●週日 休息

【第2~3週】

●週一 SLIM /彩虹褲

●週二 HIP & LEG /紅衣黑褲

●週三 ABS /粉紅褲

●週四 SLIM /彩虹褲

●週五 HIP & LEG /紅衣黑褲

●週六 ABS /粉紅褲

●週日 休息

【第4週】 (※有結合第一套)

●週二 ABS /粉紅褲

●週四 HIP & LEG /紅衣黑褲

●週五 DANCE /咖啡帽

●週六 SLIM /彩虹褲

●週日 MAT /墊上操

***跳鄭多燕前看這裡

1、剛開始運動,結果不但沒瘦反而變重了,怎麼會這樣?

這是正常的,記得不要看重量而要看體脂率,因為肌肉的密度

比脂肪大,一開始很可能會讓體重上升,脂肪又還沒那麼快消,所以

體重就增加了。只要你持之以恆,就算體重上升,看看鏡子裡的自己

也應該知道自己線條變的更好了。

2、 要減肥不要減重

體重只是一個數字,BMI也只能當作參考,真正重要的是體脂率,也就是你

身體裡到底有多少不必要的脂肪,阿諾史瓦辛格的體重跟BMI肯定都高的嚇

人,Michael Jordan的體重也絕對比一般人高的多,但是他們的身體卻是

多少人追求的目標,只要脂肪去除,體態自然會輕盈好看,一個體重很輕

卻充滿脂肪的人,健康絕對好不到哪裡去,有必要為了斤斤計較幾公斤把

身體搞壞嗎?

3、減肥不能攝取澱粉

減肥絕對要吃澱粉,而且要營養均衡,吃蛋白質減肥法,

只是利用蛋白質在胃部停留較久不易消化的特點,來達到飽足感、不易餓的效果,

但究其原因,還是利用不達到基代(吃過少熱量),來達到減重的目的。

如果又有運動的話,不攝取澱粉的減肥,無異是自掘墳墓,

澱粉可以供給足夠的運動所需的血糖,

亦可完全燃燒分解脂肪,防止因脂肪分解不完全,產生的酮酸態中毒。

進而造成,腎臟裡的腎元不可逆的破壞。

「澱粉絕對不是肥胖的罪魁禍首,而是過多的攝取熱量」

如果你不想瘦到肌肉,更要攝取足夠、適量(但不過量)的澱粉。

4、女生重訓會變成大隻佬

因為雖然女性有少量男性賀爾蒙,但量很少,所以女生是很難練成大隻佬的,

電視上的健美小姐,不是超狂練,就是偷偷補充男性睪固酮或類固醇。

肌肉也不是那麼好練,而且肌肉可以提升代謝,幫助減脂,並使身材更有型,

何樂而不為?

5、只靠節食(不到基代),一定會瘦

基礎代謝(簡稱基代),是維持人一天基本生理功能正常工作的基本熱量。

所以要維持基本健康,就是要吃到基代。

不吃到基代長久下來會有生命危險;不吃到基代會有溜溜球效應與復胖的疑慮。

如果靠餓瘦的,消耗的脂肪:肌肉 = 1:1,

肌肉消耗,基代便會下降,等到肌肉耗的差不多,你的基代也會降到最低。

最後身體要保護你,你將不太會瘦了。而且長期節食,很容易得到厭食症。

最後要說一個基本原則 一天總消耗>吃進去的熱量>基礎代謝

這樣就可以瘦的健康。

6、流汗才有運動到,流汗才會瘦

這真的是一般人的錯覺,難道冬天很少汗,同樣的運動量就沒有減脂的效果嗎?

減脂主要要注意的是心跳率/min與持續時間。

(Figurerobics) 第一代

Disc 1紅帽

Disc 2.

Disc 3

Disc 4

【第二代】健身球 - (BODY BALL) 基本要配合健身球.

1- SLIM – 全身 – 黑衣/彩虹褲

2- ABS – 肚子 – 白衣/粉紅褲

3- HIP&LEG – 屁股/腿(和MAT一樣是墊上操,但更難)– 不需健身球 – 紅衣/黑褲

4- 速成精華 – 以上三套都有

(本身我冇body ball, 但都正準備買一set啦)

邊到有得買? 想免費跳跳的jm, 可去youtube 打 "鄭多燕" 即時好多比你選擇. 基本上只有"伸展操"係未有, 以上兩代已可在youtube搵到.

如果想買碟唔想對住電腦跳的jm,
(1)唔識淘寶的可去yahoo拍賣是但打"鄭多燕" 都可買到, 但一定會貴過淘寶.
[本人唔係生意打手,所以唔會po yahoo邊一間買, 請自行選擇]
(2)識淘寶的jm, 都係果句啦, 是但打"鄭多燕" 都可買到, 而我準備會幫襯呢一間, 因我要買body ball, Figurerobics, 將會送比我親愛的妹妹.

http://item.taobao.com/item.htm?id=13364442889

RMB180.00 兩SET, 未連運費.
(我唔係SELL野, 呢間野同我冇關係, 只係太多新人好多同樣問題我一次過解答, FIGUREROBICS, 我係YAHOO拍賣, 仲覺得自己SHORT左買貴野)

tao bao fm lovely JM : maggiecch
之前有幾個jm問我隻dvd的link:

http://item.taobao.com/item.htm?id=14295367948

好清!仲有繁體 中文. 直送hk都係$$28+$18(運費)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~完~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

naqua    發表於 13-8-20 17:40
yuki60    發表於 13-6-22 01:50
fatcat123    發表於 13-6-19 11:29
ss_cc_29  thank you!  發表於 12-9-6 00:40
818crystal    發表於 12-9-3 13:10
sui019    發表於 12-8-8 10:22
nicole1981  等你post相,  發表於 12-7-28 00:00
sillything  tks  發表於 12-7-6 12:47
Katy_mwong  Thanks for your details sharing!!! Love you!!  發表於 12-7-5 00:58
JJBee   一齊努力  發表於 12-6-30 13:31
APM1206  好詳盡的資料.Thank you!  發表於 12-6-28 12:52
PoohPoohMaMa  Thank you very much!!!  發表於 12-6-28 10:01
suenmay  多謝你呀..我都要努力做個靚c9  發表於 12-6-27 17:22
babymart  愛死你呀..你d資料咁詳盡 kiss kiss kiss  發表於 12-6-13 10:00
scwong1  睇佢跳FigureRobics隻碟,超索!我今日開始做番運動喇!一齊向目標努力吧!  發表於 12-6-7 00:26
i.rina  超詳細呀。多謝您。  發表於 12-5-30 23:56

伯爵府

where to buy and px, tks

別墅

超詳盡, 搞到我都想賣返本書睇下

PAYESI  因為大家都有誤解,所以我打少少出來比大家了解多dd.  發表於 12-5-30 16:50

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

PAYESI   多謝支持, 兩邊po都成日見到你.  發表於 12-5-30 16:51

大宅

PAYESI   thanks~~~  發表於 12-5-30 16:51

男爵府

Thanks for sharing

水晶宮

男爵府

伯爵府

回覆:鄭多燕(鄭多蓮) 終極大解說

PAYESI    發表於 12-5-30 16:51

大宅

樓主跳左幾耐呀? 等待你POST 相比我地睇

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

PAYESI 發表於 12-5-30 15:57
自我開左個揮手區之後,好多新加入的JM都只一知半解,重複去問左好多一樣的問題. 比如係...點解我越跳越重, ...

支持下先!

我都係你post TB呢間買, 快靚正, +埋運費港紙58蚊, 不過無啞令 & ball!

明天會更好~~

伯爵府

但呢個dvd係咪無啞呤跟??

大宅

別墅

郵政編碼:係咪寫"852"?
同埋用信用卡過數打唔到"银行留存手机"話要11個位?大佬…hk電話點11個位呀,+852都唔得…
有無jm 知點set?

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Thanks for sharing

別墅

我都有買佢本書,超讚~

lingstar  (塑身女皇)書連DVD一套的是嗎?幾$啊?  發表於 12-5-30 17:46
PAYESI    發表於 12-5-30 16:53

侯爵府

畀面勳章

回覆 LongRyan 的帖子

不過我係yahoo拍賣買架, 2月個時啦, 我強調我冇玩ball set架,

男爵府

PAYESI 發表於 12-5-30 15:57
自我開左個揮手區之後,好多新加入的JM都只一知半解,重複去問左好多一樣的問題. 比如係...點解我越跳越重, ...
妳好勁呀咁有心機打咁多字分享 些些妳
不如妳現在 post 妳啲相呀, 咁大家一起見證妳成果,大家更有動力去跳

侯爵府

畀面勳章

lipadocat 發表於 12-5-30 16:46
我都有買佢本書,超讚~

有冇發現有睇書跳同冇睇書跳心情唔一樣, 方法都唔會搞錯呢? 我見好多jm有問題我先打少少出來

子爵府

thanks

首頁
12345...15

尾頁

跳至