母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係唔係應該要堅持落去

本身已經唔係多奶媽咪, 返工之後奶已經少在, 早晚埋身餵, 中午係公司擠出來, 睡前又擠出來, 每次都係得兩安左右, 埋身餵可能多d, 但又唔會話夠一餐, 因為BB食完之後, 又可飲多四至五安, 如果保守d當兩安, 咁即係一日都係得八安, 食得一餐多d, 其餘食奶粉, BB一日係食五餐奶, 每次五至六安, 最近BB唔係太鐘意食, 成日推開我或者唔張開口, 唔知係唔係食得太辛苦

我好想一路餵, 但係奶又咁少, 對BB有幾多好處呢, 而家佢又唔肯食, 每次俾佢都好似迫佢咁.

各位, 如果係你地, 你地會點, 會唔會餵落去, 我自己就唔覺辛苦

複式洋房

Re: 我係唔係應該要堅持落去

既然你唔覺得好辛苦,咁就順其自然吧!3個月的bb好似話有煩奶期的,不用太擔心。如果佢唔飲,咪泵出離當儲奶囉。
poison

大宅

poison

佢唔係厭奶期, 因為佢肯飲奶粉, 只係唔肯埋身食, 我而家係擠出黎俾佢飲, 不過係愈來愈少, 唔肯埋身食, d奶量keep唔到, 好苦惱

大宅

I only pump all milk and feed to him in bottles since I back to work (becasue he is lazy to 啜啜埋身餵 since he was 2 months), But I still 堅持 mama milk is better than powder, so I pump all to him in bottle la. Keeping the supply of milk, also 堅持pumping the milk in every mid-night - 2 or 3 O'clock, after his 2.5months and dont need to feed 夜奶 any more), even it is too hard, but we see our boy, we think it is worth.

Dont give up, add oil.....

大宅

Cyntoby

我都係抱住餵得幾多o既心態去餵佢, 奶真係唔多, 我安慰自己係當甜品俾佢食 :mrgreen: thanks your encourage

複式洋房

heima,

照你咁講1日只係泵3-4次奶,咁一定唔會夠奶,你越補得多奶粉咪更加唔夠奶囉。奶粉咁甜,bb鍾意咗當然慢慢抗拒你的人奶。

我係在職媽咪,bb係全人奶,喺我bb出世至11個月大時,我都定時泵奶每日5至6次,時間參考如下︰
早上7點,早上11點,下午4點,晚上8點,晚上12點,有時半夜3點再泵多次

我都有段血淚史架,glad 放咗喺"保持/增加奶量方法"內,餵人奶呢樣嘢係多勞多得,如果想再比bb食多d同耐d,繼續努力。
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

大宅

awong97

係邊個topic呀? 入面有好多個

我無脹奶, 都可以pump到嗎? 我都試過成日pump, 但都pump唔到奶, 是否唔好理有無奶, 都照pump以增加奶水?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊