跳至

首頁

尾頁

大宅

仲有冇偉大媽媽係埋身餵人奶架???

我想問下bb唔會咬到個頭咩,我餵左一星期就冇餵啦,因為囡囡啜到我好痛,佢仲要咬頭頭添,不過係我唔夠奶先食奶粉咋!!!! :tongue: :tongue:

民房

Re: 仲有冇偉大媽媽係埋身餵人奶架???

Hello Jackievv,
我個寶寶在05年9月7日出生,到現在己經20多磅,而且由出生除住院那數天要食奶樽外,到現在一直食全人奶,因為我認為對他是最最最好的,到現在仍然非常享受見他吮奶的甜樣,所以打算一直餵下去...其實只要用啱方法,堅持首一星期,有問題即時找高人指點,問題自會解決。
不過唔緊要,生下個再試,哈哈!!
bbc

別墅

我除左返工要泵出黎用奶樽餵,
其如時間都系埋身餵,
e+bb都未出牙你都覺得痛,
我餵我大囡都餵左14個月,
雖然出牙時會有d痛,但都會忍受得到,
所以餵人奶媽咪真係要好有忍耐力先會成功,
希望你下一胎都可以成功啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個BB都係在05年9月7日出生,不過現在得大約15磅,到現在一直食全人奶,
本來打算餵3個月算,但亦都因為非常享受見他吮奶的甜樣,所以打算餵到6個月先再算,不過頭1個月真係比bb吮到好痛,但無諗過放棄,可能果時成日跟大長今口水尾:"冇人可以叫我放棄, 我係唔會放棄"
bb e+有時都會食住mun出來,都幾痛架

BonitaCheung
好高興又知道多一個9月7日出生的BB, 你BB好勁,有20多磅

大宅

我阿仔係全人奶,餐餐埋身餵,好開心呀.

不過個bb就細d,9月27號出世時剛剛6磅,今年1月頭返母嬰健康院磅亦只有12磅幾,長只有59.5cm,係好細碼.
:lol:

大宅

My little Gwyn also mama milk bb ar. If I dont have to work, I'll direct breast feed her gar

Her birth day is 5 sept . But her size is a bit small, now only 13.5 pounds jar

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

BonitaCheung 寫道:
Hello Jackievv,
不過唔緊要,生下個再試,哈哈!!
bbc

唔好啦掛............

大宅

我有人幫我"番翼"diaperb同applecarey段說話呀????

大宅

對不起,我唔識打中文啊!我用了一小時來打十隻字.好辛苦,唔打啦. :-( :-(

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

diaperb 寫道:
對不起,我唔識打中文啊!我用了一小時來打十隻字.好辛苦,唔打啦. :-( :-(

哈哈...我上年這個時候同你一樣...(手打+用手寫板)

複式洋房

YEAH-YEAH 寫道:
我阿仔係全人奶,餐餐埋身餵,好開心呀.

不過個bb就細d,9月27號出世時剛剛6磅,今年1月頭返母嬰健康院磅亦只有12磅幾,長只有59.5cm,係好細碼.
:lol:

除左開頭2個幾星期,我幾乎都算係全人奶,(我係全職媽媽,已經日餵夜餵,奶都係唔多,出街就要補奶粉,所以我好少出街,好似坐監甘)

你地有無擔心過年出街既問題?我好擔心呀,年初一實要拜年,去足全日(走幾場親戚度),而我阿b每次食都要成個鐘,我唸我會係車度餵,但又擔心奶奶會話,點算?

重有就係,阿b這幾天會邊食邊大叫大喊,都唔知點解,我知我有奶既,但佢好似唔想食,剩係顧住食手指,唔俾就勁喊,嗚嗚,人人越餵越順,我就越餵越差!

YEAH-YEAH,
我個仔大你阿b一日,出世時得5磅幾,而家都係11磅10安士左右,身長就同你阿b差唔多。不過唔緊要啦,醫生次次都話阿b增磅理想,所以我都唔太擔心lu!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Maximum
我打

複式洋房

peaceaa1122,
多謝你既回覆,辛苦哂,重要由頭打過!
我唸我會唸計仔係初一走少一二場,我老公屋企興一行十幾廿人(細都有六個,大部份係小魔怪)去幾個親戚屋企拜年,真係走通港九新界。我最擔心係人人都抱下阿b,摸下阿b,唸起都驚。不過,我已經唸清想,一於餵奶大哂,我唔會補奶粉,至多返自己架車度餵,唔理得99甘多!

大家一齊努力呀!

大宅

去到人地屋企咪借間房餵奶,只要我係bb身邊,我一定餵人奶,最多泵出嚟用奶樽餵!
而家返工已經小左埋身餵,所以可以的話,都儘量埋身餵!

複式洋房

Maximum,

我而家日日都同bb出街 已經習慣左用baby sling一路行一路餵 只要比幾分鐘我set好個位就冇問題 所以新年我都打算係咁做

同埋呢 真係唔好比咁多人摸bb 我上次去飲 比好多人摸過bb之後 bb出左好多粒粒呀 就算冇辦法唔比人摸 摸完都要用濕紙巾clean up 再搽番d cream呀

複式洋房

mocha-mocha 寫道:
Maximum,

我而家日日都同bb出街 已經習慣左用baby sling一路行一路餵 只要比幾分鐘我set好個位就冇問題 所以新年我都打算係咁做

同埋呢 真係唔好比咁多人摸bb 我上次去飲 比好多人摸過bb之後 bb出左好多粒粒呀 就算冇辦法唔比人摸 摸完都要用濕紙巾clean up 再搽番d cream呀

Dear mocha-mocha,
謝謝你的提醒!

請問baby sling可以係邊度買?我都想試下用,謝謝!

大宅

mocha-mocha
可唔可以教

洋房

Mocha-mocha,

Remember me? I also got my baby sling around X'mas (finally!) but still do not have time to try it out yet. I even have not watched the VCD.... Seems like you are a pro now! So good that u can walk while feeding your baby, but how can you change side?

Yeah-yeah, Maximum,

My girl is even smaller than both yours.... :-( :-( :-( She was born 5 lbs 4 ozs on Sep 18. Today she has her 4 months checkup, and she is still not yet 12 lbs.... I already try my best to make sure my diet has enough nutrition for her: I have egg, milk and cheese everyday

首頁

尾頁

跳至