時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

畀面勳章

子爵府

引用:Quote:vicki23126 發表於 12-6-2 23:41 我

原帖由 k_lego 於 12-06-02 發表
所以我由始至終只係想講話之前果位jm話要和諧包容既社會....

自問我真係做唔到...
我指既和諧包容亦只係回覆樓主所謂既鄉音問題同幾代身家清白(指幾代都要係香港人)先算係香港人呢兩個point.但就包容同和諧,我認同對果d黎香港白食白住白拎既我地可以批評,但對香港有貢獻既新移民我地要接納

男爵府

香港人駛唔駛分化成咁?

其實分化要睇對方既行為囉。。。

講真,用自己努力一手一腳賺錢,仔女勤力讀書!新移民都係新血。。

但只係黎hk拎資源,拎綜緩搶學位,搶日常用品。。唔識衛生,無品德既!我會分化囉

唔係我地想分,而係依家點睇!只有不停香港人受到不公平對待!感點忍?

~* 如果因為對方有病就唔愛嘅,就唔係真正嘅愛。
無人,知道生命嘅長短,就算做醫生嘅,都唔可以,保證自己 長命百歲....
所以結婚誓詞裡面無話到"百頭到老",但係就要保證,無論健 康疾 病,都要係 埋一齊........ *~

★這是一輩子的諾言,你願意嗎�

子爵府

引用:雙非問題係香港政府造成既咩 唔係終審法院

原帖由 crab 於 12-06-02 發表
雙非問題係香港政府造成既咩 唔係終審法院判嗎?
唔係好清楚,但係之前中央講過終審法院判詞有問題,基本法原意唔係咁。只係香港政府冇理,由得佢

男爵府

wyeth冷知識勳章

回覆:香港人駛唔駛分化成咁?

其實我都悟中意班雙飛'我新加坡出世'但系我太公太婆都系香港人'只不過後來移民左'我現在又嫁翻來香港'甘我算悟算香港人呢'但我相信香港有80%都系早幾代移民'何必要查三代'我廣東話好正無口音'只係因為之前響bk打字方法有區別'都俾人笑'唉

最近大少迷上鳥THOMAS...

伯爵府

引用: 係我眼中, 踏踏實實打份工, 融入香港社會

原帖由 goat 於 12-06-02 發表

係我眼中, 踏踏實實打份工, 融入香港社會, 就已經係香港人, 而家 ...
对事不对人是否fair d

男爵府

引用:Quote:jeffmama64 發表於 12-6-2 23:15 同

原帖由 k_lego 於 12-06-02 發表
當你子女派位派得唔理想....

心儀學校o係隔離果區, 但你冇能力搬屋只能跨區, 而跨區成功機會率只有約5%時. ...
題外話:點解雙非可以自由選8個校網做本區?

因為我小朋友已經接近完成小學階段,所以想了解多少少。

子爵府

引用:其實分化要睇對方既行為囉。。。 講真,用

原帖由 魔b媽b 於 12-06-02 發表
其實分化要睇對方既行為囉。。。

講真,用自己努力一手一腳賺錢,仔女勤力讀書!新移民都係新血。。
絕對同意。所以各位新移民要爭氣,既然拎左香港身份証,就要做個勤力、有文化有文明既香港人,加油!

子爵府

最反感係落黎搶人老公爭男人個啲b6雞
呢啲恕我真係忍受唔到:;pppp:

男爵府

我覺得有身份證就係香港人,不過同所有地方一樣,香港人都有好人同衰人,自食其力,貢獻社會既,就算口音唔正,唔響香港出世都應該受尊重,果D呃綜援,一個人賺幾萬蚊仲死霸住公屋唔放既,就算口音純正,響香港出世香港大,都應該被批評。

子爵府

引用:我係馬來西亞人,好驚出街同人講嘢,口音唔

原帖由 vivi85 於 12-06-02 發表
我係馬來西亞人,好驚出街同人講嘢,口音唔正,d人都以為我係b6

...
真係好難分,慘。

別墅

你見個份工, 可能本身公司文化已經好大分歧, 你入左去到時仲害左你。
日日陣係比人單打都死啦。

我自己公司都好多大陸人, 係專才生。
我唔介意有大陸人, 但我好介意大陸人黎香港陣係食, 但唔做。
講完!

男爵府

回覆:k_lego 的帖子

有同感爭奶粉爭床位,我唔敢生多個

男爵府

悠mama 發表於 12-6-2 23:58
題外話:點解雙非可以自由選8個校網做本區?
我都想知!

子爵府

點解大家唔可以包容居港超過7年,又喺香港有工作,納稅嘅新移民?起碼對香港有貢獻,反而有好多唔願做食亞公嘅香港人,我就不敢苟同,大家唔好活喺偏見下,多包客,多體恤,社會先會和諧進步,個人立場,不喜可插~~我都希望無雙非問題
未經本人許可, 不得轉載

伯爵府

jeffmama64 發表於 12-6-2 23:56
唔係好清楚,但係之前中央講過終審法院判詞有問題,基本法原意唔係咁。只係香港政府冇理,由得佢

...
For your reference:
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8E%8A%E8%B1%90%E6%BA%90%E6%A1%88

新移民要爭氣,加油!

子爵府

引用:點解大家唔可以包容居港超過7年,又喺香港有

原帖由 Lulu皇后 於 12-06-03 發表
點解大家唔可以包容居港超過7年,又喺香港有工作,納稅嘅新移民?起碼對香港有貢獻,反而有好多唔願做食亞公嘅 ...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

k_lego 發表於 12-6-2 23:22
當你子女派位派得唔理想....

心儀學校o係隔離果區, 但你冇能力搬屋只能跨區, 而跨區成功機會率只有約5%時. ...

我諗我有少少資格講下,我屬於北區嘅,來緊9月我個囡要報讀小一;

無可否認我係絕對,唔認同雙非小朋友!

但係有D單非或者移民,係經過合法取得居留權嘅,而佢哋有正職,又同丈夫係香港生活,我覺得佢哋情有可原!

我相信唔係個個B6都好黑人憎,因為我真係有遇過好嘅B6;

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

男爵府

引用:Quote:原帖由 魔b媽b 於 12-06-02 發表其實

原帖由 jeffmama64 於 12-06-02 發表
絕對同意。所以各位新移民要爭氣,既然拎左香港身份証,就要做個勤力、有文化有文明既香港人,加油!

...
同意!唔一定話要交稅。。
但只緊要自食其力。。

落到黎就要挨架啦!落黎嘆世界洗香港立稅人既錢就唔得囉

~* 如果因為對方有病就唔愛嘅,就唔係真正嘅愛。
無人,知道生命嘅長短,就算做醫生嘅,都唔可以,保證自己 長命百歲....
所以結婚誓詞裡面無話到"百頭到老",但係就要保證,無論健 康疾 病,都要係 埋一齊........ *~

★這是一輩子的諾言,你願意嗎�

大宅

首頁
12345...7

尾頁

跳至