跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁有家長辦九龍塘人都有啦,辦北區人容乜易?

實情我諗有北區人睇穿漏洞, 一早已報大埔熱校, 教局真係要出來解釋吓.

男爵府

mrs.so 發表於 12-6-7 16:21
回覆 kingkingpui 的帖子

但我真係有D 吾明白....

好.....我明....他們無選的即使派到都吾奇, 因只要學校有位, 但斷估有位餘的都不應該是熱門的學校掛...
可以咁講, 如果佢地甲部填大埔借位既學校, 都可以有機會派入.

即係咁, 在北區選哂最好的學校, 派到當然高興
唔選大埔, 咁最後根本唔夠位, 咪反而派到大埔熱門的學校

大宅

回覆:大埔區小學 超收55%跨區生

我關心既係多出果126個位點分比大埔既小學?4大跨境小學一人開多一班都收唔晒。所以會出現北區無揀過都派到,大埔揀左反而派唔到?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 lazymama 的帖子

唔止126個架, 未計北區派位沙頭角要拎禁區紙既山咀小學, 如果係你, 你會5會入沙頭角返學?

大宅

環保接龍勳章

,政府無能

男爵府

跨境好似可以選大埔為選區............

佢哋係有特權架!! 幾區任選!!

子爵府

引用:Quote:mrs.so+發表於+12-6-6+14:20+回覆+la

原帖由 yoma1975 於 12-06-06 發表
覺得下年好難講啦,今日聽家長講宝舊/阮鄭都有收跨境生.
舊墟同阮鄭都有?! OMG!

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

rich47004 發表於 12-6-8 11:14
好.....我明....他們無選的即使派到都吾奇, 因只要學校有位, 但斷估有位餘的都不應該是熱門的學校掛...
可以咁講, 如果佢地甲部填大埔借位既學校, 都可以有機會派入.

即係咁, 在北區選哂最好的學校, 派到當然高興
唔選大埔, 咁最後根本唔夠位, 咪反而派到大埔熱門的學校

明白咗小小,原來80網只有9間大埔校可選,假設當每間加多一班小班27人X9間=243人,350-243=107人,咁E107人就會因為無位巳自動入咗其餘9間學校,107÷9=11.88人,咁每間有可能有11-12個北區生/跨境生.

係咪咁意思.

(有錯請指正)

首頁

尾頁

跳至