論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 入境處最快可以幾時出visa

elainehopl:
我個心好重,好煩,昨早上醫生叫我接工人出院,我問醫生有無check清楚,醫生話check左好多野都無事,我話佢重有無嘔,
佢話無不過有反胃,但無嘔,我話佢有無食野,佢話有不過好少,
我問醫生妳知唔知急症室個醫生話同佢照腦?佢話係咩,急症室個醫生咁講呀,咁我check check,昨下午我去睇工人,佢話照左腦,原來醫院日日比止暈止嘔藥佢食,個工人係咁sleep,
今日我無去睇工人,醫院又無打比我都唔知點?我好擔心佢出院日日要食止嘔藥,所以壓力好大

RL

伯爵府

好媽媽勳章

Anyway, you must fire the maid if the doctor confirms 佢冇事. I don't know whether the doctor can write to confirm 佢冇事. Then you may fire her as 借口 she is lazy and 扮病. If she does has serious sick, you may find a place (e.g. agnet's boarding house) to let her rest and plan to send her back (before or after treatment depends on your decision畀唔畀佢係香港醫). Don't ask her to work again in your home. 手尾長.

RL 寫道:
elainehopl:
我個心好重,好煩,昨早上醫生叫我接工人出院,我問醫生有無check清楚,醫生話check左好多野都無事,我話佢重有無嘔,
佢話無不過有反胃,但無嘔,我話佢有無食野,佢話有不過好少,
我問醫生妳知唔知急症室個醫生話同佢照腦?佢話係咩,急症室個醫生咁講呀,咁我check check,昨下午我去睇工人,佢話照左腦,原來醫院日日比止暈止嘔藥佢食,個工人係咁sleep,
今日我無去睇工人,醫院又無打比我都唔知點?我好擔心佢出院日日要食止嘔藥,所以壓力好大

RL

大宅

RL,

你有無同你個agent傾呀~~

大宅

剛剛入境處打電話給我,終於批左我了,即打電話比agent叫佢做野,佢又係好似懶洋洋咁,又唔知等幾耐。前前後後都等左3個月。

複式洋房

hi elainehopl,
Maybe I have a wrong perception. Cause my indo maid was already in China when I applied the visa. That was why she could come 2-3 days after the visa released. My previous bun bun (in Philippines) came a week after the visa released. Sorry to give you the wrong information.

elainehopl 寫道:
Thanks. Hi5mama,
But, why the agent told me it requires few weeks since there is body check, and other matters to do with indonesia government departments?

[quote]
Hi5mama 寫道:
Should be very quick. It depends on the flight schedule.

[quote]
elainehopl 寫道:
大家好!我請個係印印,請問知唔知如果出左visa後要等幾耐個印印先可以到港呢?
[/quote][/quote]

大宅

elainehopl:
我個工人今日出左院,一切正常,醫生話無事,返屋企有食野,未有嘔,佢唔會假病,因為佢係一個好工人,我今晚同佢傾左你做到4月,第三份約唔會再續,之前已經簽左,但叫agent,佢想喊,但見我個心想佢做到4月佢話好,因為個問題係佢自己身體有事

RL

伯爵府

好媽媽勳章

好啦,冇事啦!

RL 寫道:
elainehopl:
我個工人今日出左院,一切正常,醫生話無事,返屋企有食野,未有嘔,佢唔會假病,因為佢係一個好工人,我今晚同佢傾左你做到4月,第三份約唔會再續,之前已經簽左,但叫agent,佢想喊,但見我個心想佢做到4月佢話好,因為個問題係佢自己身體有事

RL

洋房

YanChow

嘩.....你好似真係攪左好"內"啦喎, 我好似同你差唔多時間申請工人, 我個工人都出左第一次糧啦! 真係要叫agent"那那林"攪埋D手尾啦!
不過依家總算攪掂, 真係"鄧"你開心! 準備做太太啦!

大宅

Could you please tell me what tel no. I can call to Imm dept for urgent Visa approval.

Thanks
Grace Lee

大宅

樂熙媽媽

you may call 28246111 or 2829 4017

樂熙媽媽 寫道:
Could you please tell me what tel no. I can call to Imm dept for urgent Visa approval.

Thanks

大宅

dinosaur923,

係啦!由選工人到宜家都成三個月,入紙19/12申請到宜家就2個月,簡直係耐,昨日早上我仲炳個agent,放工就收到入境處電話。

係呢?你工人做得好唔好呀?我工人將到,我有d咩野要注意及要同工人講架。請賜教下我呢! :)

dinosaur923 寫道:
YanChow

嘩.....你好似真係攪左好"內"啦喎, 我好似同你差唔多時間申請工人, 我個工人都出左第一次糧啦! 真係要叫agent"那那林"攪埋D手尾啦!
不過依家總算攪掂, 真係"鄧"你開心! 準備做太太啦!

子爵府

Do you know how long have to wait even 收到入境處電話 ??? I called 入境處 for two days but still get connected...

大宅

ahjoechan

我打電話去問之後二天就有回覆了。說我唔夠supporting。收到supporting之後一個星期就批左了。

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

我都批左啦~ 10/1入紙, 之後23/1打hotline同fax chasing letter, 之後再上星期打Customer Service Unit, 今日終於批左啦~

大宅

miminzuku,

你又真係勁快喎!

唔知有咩野要準備呢?

洋房

YanChow,
我都算好彩, 工人好勤力, 好主動! 因為一早請佢既時候就知佢好多野都唔識, 不過佢都好肯學! 算係0甘啦!
我冇比工作表佢呀, 只係口頭上同佢講要點要點!
不過接佢回來既時候, 我朋友就叫agent幫我同佢訓話, 講明點點點!
**我諗唔好期望太高, 會覺得好D**

子爵府

YanChow 寫道:
miminzuku,

你又真係勁快喎!

唔知有咩野要準備呢?

之前俾齊曬D document 俾agent, 之後自己fax張chasing letter + 醫生紙(因為預産期係3月頭), 但係過左新年都未有officier覆我, 之後就打去Customer Service Unit 話仲未收到officer回覆, 佢話會同有關officer follow, 之後尋日就收到reply啦

大宅

miminzuku,

咁你 agent有無話印印幾時會到港呢?我agent話大約7-8日。咁我預計佢10日到。

子爵府

YanChow 寫道:
miminzuku,

咁你 agent有無話印印幾時會到港呢?我agent話大約7-8日。咁我預計佢10日到。

我叫佢3月到, 太早到我又未放產假, 教唔到佢做野…

伯爵府

好媽媽勳章

我個vca#出左. 希望快d批啦!

首頁

尾頁

跳至