自由講場

跳至

首頁
12345...49

尾頁

子爵府

有無癌病人的家屬呢~

我哥有肺癌而家係第三b同第四期之間,身體ok,但因腫瘤位置唔可以做手術,而家正在搵好的醫生做治療,私家同阿公都有搵!!!我有朋友叫去睇中醫, 中西共行,可能會有大幫助!!!

有無唔好采的人share下!!!!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 有無癌病人的家屬呢~

大宅

中醫重調理.使身體強壯.保持胃口.
但要注意,有些西醫不贊成治療期間服中藥.

若不能做手術,多會做化療.
要問清楚醫生.有些醫生知道病人服過中藥,會暫停化療的.

服用中藥初期,身體會較虛弱.而且經常要服藥.
好像時刻提醒病人有病.藥的味道又難入口.身心俱苦.

除非深信不疑,否則樂觀面對.可能更積極.
盡量保持心境平和,對病情會有幫助.

當然,說易行難.病者如是,家人更如是. :cry:

大宅

我聽朋友講食鋒膠對癌病有幫助, 我朋友生卵巢廇(係良性)因之前已試過做過兩次手術, 今次是第三次佢原本個廇3點幾cm大, 佢食咗鋒膠後細到而家1點幾cm, 所以你可以留意下希望幫到你, 祝你哥哥早日康復

子爵府

做緊電/化療唔可以食中藥,or 可以try 靈芝包子,但係都係電/化療最有用,要把握時間,好時間重要.保重

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

其實我只是想他留意下鋒膠呢樣野, 因為有一日我行過商場咁arm見到有counter買緊呢d健康食品, 而佢放咗本書係到又寫住鋒膠可治癌病所以才叫佢留意下.

子爵府

我哥昨日去了搵個係養和的醫生,而今日會去瑪麗,暫時要睇兩個醫生邊個意見同做法較貼心同合情況再確定!!

因我哥左邊肺有事,而肺的淋巴亦遭殃,所以唔可以做手術,一做就無左一邊,即變半肺人日後會相當辛苦!!

而其他人亦有比意見,我自己係website搵到d料係防癌會的,對中西同行都幾鼓勵,所以我希望我哥會去見我所說的中醫,因依佢身體狀況開藥比佢調理下身子,同指引佢飲食, 點都會好d!!

有朋友叫試下雲芝, 好似家英哥果時都有食....

所以而家重點係用西醫去打死癌腫,用中醫去加強身體及減輕西醫的反應....最要緊都係我哥的意志要比癌腫強.... 應該~~~~~會無事的!!

努力...

禁止發言

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉,我亞爸都係呢個病收工既,所以我都好明白你的心情。
當日醫生都有同我地講一係切左佢,不過復發機會都幾大,一係做化療,雖然復發機會一樣咁大,但就受少一刀,而且就算復發左,都無咁辛苦。但係一做化療及電療後,非常明顯我亞爸精神及身體狀況即時變得極差。而且我亞爸又唔肯聽人話,去睇中醫,結果到佢願去睇中醫的時候,己經太遲了,可以做的就只是令佢無咁辛苦。係個中醫間診所度,我都見到好多癌症病人,可能佢都幾有名氣,而且聽說他本來是一個好成功既西醫,但在大陸就因為政治環境,被迫改做中醫,亦可能因為咁,比到一些信心病人,聽說有一些病人已經跟了他幾年了,唉,到而家都過左年幾了,我仲好後悔當日無拉我亞爸去睇中醫,早些去可能現在但還可以跟亞爸一起。

唉!好多朋友PM我攞資料,不如我打出來,你地自已考慮吓啦。

張大釗教教授
Tel:23880328

張教授每天只看十五個症,因為下午要去廣華醫院中醫部教書。電話是他徒弟的,由他負責預約時間,教授的診所唔安排執藥,可以看完症後到他的徒弟處執藥及再預約,亦可到其他地方執藥。不過他的藥方通常不太貴,最貴都多是三數十元一服,通常早上飲,晚上返渣,一條方多數叫你飲到有變或一兩星期。不過我爸去看時,他看症加了價,新症三百元,舊症二百元,不包藥。診所在旺角彌敦道旺角大廈十五樓。

[ 本文章最後由 0060 於 07-7-12 19:13 編輯 ]

大宅

please check pm :lol:

男爵府

d2343130,

我奶奶05年7月都發現左肺癌, 係第三期, 已經擴散, 不能做手術和電療, 但就可以做化療, 不過佢都唔選擇做, 因佢已70years, 怕化療的副作用會對身體反而更差, 佢聽朋友講係佘仁生有一條中藥方, 係抗癌的, 佢食左2個療程, 身體好左好多, 起碼食得訓得, 重左20磅, 之前佢突然之間消瘦左好多, 依家起碼叫做肥番同食得。我奶奶係好細膽既人, 好怕見醫生, 所以我地決定有什麼唔舒服先至再睇, so far 咁耐以黎都無什麼異樣。

不過最近佢有d感冒, 佢去睇番之前發現cancer的醫生度, 個醫生都好吃驚於佢既身體情況, 原本唸住只有3個月命, 現在已過6個月, 而且身體狀況仲幾好, 個護士仲攪笑, 以為同我奶奶磅重磅錯左, 話無理由重左20磅, 佢睇真d先至信。都問我奶奶係食什麼和睇什麼醫生的。

WKSIN

該用戶已被刪除

別墅

我老爺同奶奶都是醫生。早4年前奶有了淋已癌。從多數醫生口中所知瑪利醫院是現時最先進的治癌醫院。

另外我奶奶自己除西醫外,亦有修讀中醫書藉。她除了接受化療外-不能開刀,亦有食云芝。
這只是我一點資料,望你哥哥早曰康復

經4年來觀察奶奶病况,發現最主要是心情愉快-切記

大宅

我老豆7年前做白外瞕手術時發現

男爵府

d2343130

我亞爸都係肺癌係舊年年尾走左,由發現到佢走左都係兩個月既時間(一星期前照係照唔到有野,但一星期後再照就發現有1 - 2cm暗影),所以我知道把握時間係最緊要,好似我爸個case咁,佢初時都係瑪麗度check,又等化驗又等報告,之後又轉佢去律敦治(因為佢一向係律敦治睇開老人科),當時又要等d報告係瑪麗send翻去律敦治,真係浪費左好多時間:evil: ,等確實到佢係cancer都巳經話佢係第4期,初時都話可以做化療,到最後都係唔可以做,因為巳經擴散晒 :-( 。。。。。。。。所以一定要把握時間

當醫生話比我地知係cancer時,我地決定唔左等要帶我爸去睇私家醫生,從朋友到知道原來瑪麗都有私家睇,重係d professor診証,當時係professor confirm話比我地知爸爸既lung cancer 巳經係到了第4期,真係晴天pig leg :-( 。。。。 原來先發覺肺癌係可以生長得咁快:evil:

其實我係想話比你知, 如果係睇翻瑪麗既私家醫生比起睇其他私家醫生,係可以慳翻好多時間,佢地可以係電腦度睇翻d資料,唔使由頭再check過。(不過好唔好就真係講唔到比你知 )

我地當時亦都搵到原來東華醫院有中醫腫瘤科,我地都有帶爸爸去睇,但係都係睇過一次,爸爸巳走左了 :cry:

希望以上資料對你有幫助啦

男爵府

好媽媽勳章

d2343130

我媽媽在去年(70 yrs)中知道有肺癌三期尾, 又是已擴散到淋巴, 醫生不建議手術及化療, 於是我們試做電療, 個QE醫生不知是不是見我媽年紀大, 好似唔想醫佢咁, 做完一個療程后, 什麼情況都沒有通知, 有冇好壞都冇消息..... 但那些side effect令我媽本來已經有飲食因難的情況更差, 之後個醫生才話她不適合做電療, 真係火都離埋....
另一方面, 一開始已經睇中醫和要她食靈芝, 冬蟲草等健康食品, 但因飲食困難, 於是食食下停了下來, 最后她捱了四個月就走左, 到現在我都好難過, 尤其新年又到, 估不到去年是她最后過的一個新年。

如果你阿哥年紀不大, 應該會容易復完, 祝他早日康復。

PS. 建議他睇中醫會好些•

300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

子爵府

好多謝各位的熱心回應!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
其實,我都有朋友介紹專幫人醫癌症的中醫,但基於我哥的主診醫生有過經驗有病於治療期間食雲芝/中藥而引起問題,所以佢暫時都唔會用其他輔助工具, 他想做完第1程化療的反應再算,因正如佢話齋,"你比得個醫生醫就要信佢,唔係做咩搵佢醫呢!!!"
我就有d保留,因如果係非做療程期間食中藥,同化療時間無相沖,我覺得係可行,但係病人心中太多source去求生,會好亂同唔知邊樣會安全同有效,所以會較保守,我是明白,約會多一事不如少一事啦.....但心中會有d擔心,無野去支撐佢一路的身體狀態,佢的療程可唔可以好順利甘完成同效果好呢.....!!!!!! :-|
但病的係佢,佢要怎樣辨這事,佢係最終決定的,我只可將我有的source去推介,而佢採唔採納,就要睇佢同果種方法有無緣!!
我只可默默的祝福佢同支持佢......希望佢可以好番啦,佢仲好年輕(40)!! :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-|

子爵府

liulokyi:
牛蒡五行蔬菜湯, 係點煲??
請指教!!
many many thanks!!!!!

子爵府

wksin,
我想知佘仁生果條中藥方,係點?
你奶奶係同時間化療時都食,定係化療時間唔食其他時間都食呢????
我好想搵到d有用家野去support我哥的身體,打好場仗..... :-(

首頁
12345...49

尾頁

跳至