自由講場

跳至

首頁
23456...49

尾頁

公爵府

Re: 有無癌病人的家屬呢~

你好呀~d2343130我62最近証實患上淋巴癌,其實我呢排都搵左d關於呢方面d資料,但依家62係醫院聽日開始做化療,我都問過好多人意見,如果做化療唔得我地會同62睇中醫囉~而且仲要62改善生活飲食law,真的有時當一個人面對死亡咁近,佢應該會有轉變的.

祝你哥哥早日康復

侯爵府

>但都想比d氣功班資料佢,請問可否代查,謝謝!!

Phone them.........

癌協熱線:2323-7663
地址:九龍黃大仙下龍昌樓地下C翼2-8號

http://www.cancer-fund.org/html/chi/do/srvc02.html

PS 內有講座、活動時間表
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

子爵府

昨晚,我哥係預早1星期前放風比我爸媽知他要入院check身體的情況及之後再要入院抽組織驗的部署下,終於現身向他們說明他現在的情形!!!!
一個從不戴帽亦不會為fashion而f戴帽的人,光了頭.....爸媽一見已心知不妙....只是到親耳聽到那會事.....腦是空的,心是實的....這個好理解....2個月前,我的反應和他們差不多,只是眼淚比媽來得慢了15-30分鐘,因當時正在電話中問哥結果是什麼病及相討對策....到收了線....淚便流滿面......
媽是個不折不扣的師奶,對許多事都缺乏認識....所以當知是這病....思想反射出的是 - 死!!這是大多數人的一致反應....但這個是每個人都要走的最後1步....只是它來對或不對時候...
哥,從24/2見過他到昨晚,相比好了許多,只少膚色都比較正常不似中毒....精神也好好.....
還有的6星期電療,每星期5次的,你可撐住嗎?
你的身體可以支持嗎??
你的生活規律可以再做好點嗎???
不論,日後會是如何....努力了便無悔!!!

禁止訪問

子爵府

唯願她的意志告訴她,她仍可活著....

男爵府

記住叫你阿哥唔好食雞,因為一食雞就好麻煩.

我阿爸同家姐8年前有鼻咽癌.我家姐2期,我阿爸3期.好彩到而家都無再番發.當時我阿爸同家姐同一時間發現.一齊電療.完咗後我阿爸好心急要補番吓,一食雞就唔舒服要入院.之後就睇中醫同做氣功.

子爵府

kapopooh:
我哥一知就無食啦!!
thank you!!

子爵府

今晚,我爸靜靜的打電話比我,向我舒發佢的擔憂....因佢除了要應付自己,還要支持著我脆弱的阿媽.....我爸要擔負起的真不少..........................
每個父母都不願見到仔女有事時,尤其他/她非常接近死亡的時候...我會理解的,因我也有兒子.....
但我們作為我哥的身邊人,又可以怎樣....支持及關心...就只有這些,其他要靠他自己的生命力....
無人想他死....但他可以一直活下去嗎?????如他相信是可以,他便可以.....
人生....不知有多長,活著還是走了,也不是重點,最重要的是你有沒有枉過及遺憾,沒有的話你已是有福的了....不要太計較它的長短.....
我希望我哥會痊癒而我爸媽也可以堅強點默默的等候好消息的來臨.....等是件苦事,但又是另無他法的.....

大宅

睛靈勳章

d2343130

我爸爸今年60歲,食左幾十年煙。
3/14同他做BODY CHECK
3/15看報告時,發現右肺面,有個圓形物體
3/17去油麻地肺科,醫生話要入院
3/18入了九龍醫院
3/21做了支氣管鏡檢查
3/22醫生話99%係腫留(3/29返九龍醫院看
報告)。
九龍醫院話我爸爸要做電腦掃苗及抽腫留細包化驗,九龍醫院暫時幫爸爸BOOK了QE (4/20)。
1) 想問下做電腦掃苗及抽腫留細包化驗應到政府定私家醫院做好呢?
2)現在我們可以做什麼呢?可否看中醫?!
3)在飲食方面有什麼要注意呢?!
知足常樂珍惜身邊人

侯爵府

各位,
我只係路過,我睇開個中醫好多人睇癌病!我見果道有人醫好,亦有人醫緊,當然有人醫唔好啦!我有人親戚係醫唔好果個,但係佢睇果時已經係未期,佢同我講食左d藥都係辛苦但係佢同醫師太頂唔順,個醫師就開d舒服d嘅藥俾佢(佢話醫師可以令佢舒服就舒服痛就痛喎),我去醫院睇佢最後一面果時佢都話如果出到院都要計續睇!
如果你地想睇就可以pm我,但講明個醫師都幾古怪,會將你d病歷同人分享,如果唔like嘅就唔好睇啦!(不過我覺得佢都係想病人之間多d支持姐)&佢睇病時間係平日4-6點,都幾唔放便
唔好點評我

大宅

睛靈勳章

你好嗎

可否pm醫師既資料比我呢?!
知足常樂珍惜身邊人

男爵府

好媽媽勳章

路過此地, 想同大家分享下, 上個月我媽咪本來入院做切除子宮瘤, 點知開刀後發現小腸好似有問題, 於是就切左一小部份做化驗, 最後結果證實到係小腸癌, 己經係中至後期中間, 聽醫生講呢個病比較罕見, 當我地知道既時候, 全家人都好驚訝, 無諗過宊然先知原來媽咪有呢個病, 一時之間大家都好難接受, 證實係惡性但未有擴散, 依家等傷口及身體好d, 就要準備開始接受食藥治療, 但係因媽媽思想悲觀容易亂諗野, 所以我地都未把真相話佢知, 直到依家媽咪都仍然以為自己因切除子張瘤後留院調理身體咋. 下星期就要開始食藥呀, 希望滿得幾耐, 得幾耐.

子爵府

柏禧媽咪 寫道:
d2343130

我爸爸今年60歲,食左幾十年煙。
3/14同他做BODY CHECK
3/15看報告時,發現右肺面,有個圓形物體
3/17去油麻地肺科,醫生話要入院
3/18入了九龍醫院
3/21做了支氣管鏡檢查
3/22醫生話99%係腫留(3/29返九龍醫院看
報告)。
九龍醫院話我爸爸要做電腦掃苗及抽腫留細包化驗,九龍醫院暫時幫爸爸BOOK了QE (4/20)。
1) 想問下做電腦掃苗及抽腫留細包化驗應到政府定私家醫院做好呢?
2)現在我們可以做什麼呢?可否看中醫?!
3)在飲食方面有什麼要注意呢?!

柏禧媽咪 :
你好,首先,請你要清醒點,樂觀點及理性點! 因為,你爸爸都會睇你頭去接受日後的治療....最緊要,你爸爸的生活規律要開始調整下,多蔬果少肉(但西醫會叫你食多d肉-蛋白質), 做運動 (有bk同志叫學氣功,太極)同要有意志力.....
1) 係阿公的地方,服務會無甘好,但醫生的處方會有較系統,同監控而且經驗會好d(因多病人),錢相比平d;而私家,要睇下咩醫生....,我哥那個醫生係瑪麗出來的專科,現自己開診,如果你想要多個醫生對比下我可以pm你!!!
2)其實你可先找個中醫同你爸打底,因好中醫一定有方法將你爸的身體調整好,再接受電/化都有好處; 但暫時我哥都唔係太相中醫,所以我介紹佢那個專醫癌的,他都不去, 同時,若你又想多一個對比下,你又pm我啦!!
3) 可以的不要食較酸性的食物(eg. 蛋,奶,肉..),而食鹼性的(eg.檸檬,蕃茄,紅蘿白,綠茶..), 不要食糖(但果糖除外),要清淡(要少d調味品了),多食生的蔬果因有抗氧化物同礦物/維他命;這些都是先前在有關website找的.

最重要是你爸以咩心態去面對件事同一定要活動下,不要待在家中!!!!

祝大家安好!!

大宅

好媽媽勳章

我媽媽係腸癌,5年之內複發左2次,最後咯次仲擴散到淋巴, 好彩而家都ok,佢都係食靈芝同搵中醫..仲有, 如果係腫留,cancer既話就一定唔好食燕窩, 因為會補左落個腫留度架,咁就會愈來愈大架喇!

祝你哥哥早日康復! 仲有就係你哥哥既心情要好d, 雖然好似無咩關係, 但病人既心情會影響意志架...主佑!

大宅

無毒一身輕

http://www.enoch.com.tw/index.php
http://www.doctorluke.com.tw/

大宅

睛靈勳章

d2343130

好多謝你既回覆!!因我係大家姐,所以我一定會燦落去,就算哭,只會在老公面前哭:-( :-(

因本物自己同細佬妹都有自己既家庭同仔女,爸爸都唔想我地使錢,所以他都會選政府FOLLOW。
爸爸都幾樂觀,我地住在將軍澳,他自己/同媽咪去觀塘/旺角買送。
他都預左要做手術同電遼/化遼,他都抱隨遇而安既態度!!
你可否PM晒D資料比我呢?!!
知足常樂珍惜身邊人

男爵府

好媽媽勳章

Lanlanmami : 可以分享下資料嗎 ? 我媽媽都係岩發現有腸癌(係小腸癌醫生話比較罕見) 請知未複發前係點醫架, 無得痊癒嗎, 會再覆發 ? 我媽咪剛剛食左藥4日 , 暫時只係留院觀察食藥後有咩反應. 再諗辨法

lanlanmami 寫道:
我媽媽係腸癌,5年之內複發左2次,最後咯次仲擴散到淋巴, 好彩而家都ok,佢都係食靈芝同搵中醫..仲有, 如果係腫留,cancer既話就一定唔好食燕窩, 因為會補左落個腫留度架,咁就會愈來愈大架喇!

祝你哥哥早日康復! 仲有就係你哥哥既心情要好d, 雖然好似無咩關係, 但病人既心情會影響意志架...主佑!

子爵府

柏禧媽咪 寫道:
d2343130

好多謝你既回覆!!因我係大家姐,所以我一定會燦落去,就算哭,只會在老公面前哭:-( :-(

因本物自己同細佬妹都有自己既家庭同仔女,爸爸都唔想我地使錢,所以他都會選政府FOLLOW。
爸爸都幾樂觀,我地住在將軍澳,他自己/同媽咪去觀塘/旺角買送。
他都預左要做手術同電遼/化遼,他都抱隨遇而安既態度!!
你可否PM晒D資料比我呢?!!

柏禧媽咪:
已pm你!!

大宅

睛靈勳章

d2343130

收到啦!!一齊努力呀!!
知足常樂珍惜身邊人

子爵府

我哥的喉嚨發炎已算ok!!
但前日去check血,白的又低了(2.9)
希望佢叻d可以快d電/化完就好啦!!

首頁
23456...49

尾頁

跳至