親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我老公認為一歲b可以, 但我想自己煮, 苦惱

伯爵府

我細仔十一個半月就第一次去旅行, 除咗早晚埋身外, 其餘都係食大人飯. 試過食飯時佢瞓咗, 我就之後買 bread 比佢食囉. ok 架, 冇問題, 其實一歲已經可以食大人飯了.

珍珠宮

BK Milk勳章

食大人飯, 面包, 再買D日本即食送... 好方便!

男爵府

大人飯是否同我地個d一樣甘硬, 有無用熱水浸? 餸都係大人嗎? 謝

大宅

我係買迷你電飯煲仔, 酒店煲粥+即食菜蓉

男爵府

Go to citisuper, you can find a lot of baby food. It includes noodles, congee....etc

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

我通常會帶定baby food (多數係蔬果味), 去到餐廳d飯餸啱佢食咪比佢食大人飯, 如果唔啱就開baby food + 麵包, 返到酒店再飲奶.

大宅

回覆 WChan 的帖子

開奶? 咁咪要帶奶樽, 要唔要帶埋奶樽消毒機? 唔帶又可以點呢?

男爵府

my bb 好憎食baby food, 試過迫佢食, 最後連上一餐都嘔埋出黎

水晶宮

may_home1126 發表於 12-6-11 13:01
回覆 WChan 的帖子

開奶? 咁咪要帶奶樽, 要唔要帶埋奶樽消毒機? 唔帶又可以點呢?

我用熱水浸下個奶樽咋無帶消毒機, 都大個, 洗乾淨d都ok

水晶宮

suki224 發表於 12-6-11 14:18
my bb 好憎食baby food, 試過迫佢食, 最後連上一餐都嘔埋出黎

要事前比佢試不同味, 睇下佢有邊隻肯食, 我個女果時鍾意食蘋果味同梨味, 有肉類果d全部唔肯食.

男爵府

試過好多, 都唔肯食, 果汁都唔肯飲

公爵府

一歲b都可以食好多野, 如烏冬, 飯, 面, 包都得, 我囝一歲時去日本就在7-11買飯團, 或帶定面包隨時食, 冇自己特別再煮, 有帶奶樽及奶粉, 不過只係起身同臨瞓先飲, 清洗就搵d鹽同滾水, 非常方便.

大宅

你的BB一歲幾多個月?
上年我帶BB去沙巴,當時佢一歲七個月。
我帶電飯煲仔,到當地買肉同瓜菜
仲有帶定盒裝BB餸,BB飯等即食食品做預備。
早餐就食酒店的BUFFET,或者食帶去的麥皮加奶。
午餐或晚餐就煮比佢食,因為我地大部份時間都在酒店玩,
可以隨時回房煮飯仔。
最後一日就食即食食物加飯仔,因D餸菜唔新鮮啦!

無論煮唔煮,都要帶家D香港水去外地,逐D加入當地水中,以防水土不服。

大宅

BB食物,我不是買日本牌子的,有D外國牌子,我試過係OK架。

大宅

回覆:may_home1126 的帖子

可用即棄奶袋及消毒片。黎緊也會帶11個月bb去四日三夜。最近發現有個真空壺(0.5L)可以用滾水保粥,會下星期買來try,好似好方便。

男爵府

我個月剛剛一歲, 我上星期都試過用暖壺焗粥, 好得呀, 不過我地得一個大暖壺, 用左黎焗粥就無壺放熱水, 飯壺又唔知焗唔焗得粥

珍珠宮

根據衛生署俾的指引, 其實一歲已可以食大人飯啦.

男爵府

我用chu chu 奶樽,有邊隻奶袋可以用?

suki224  奶袋?  發表於 12-6-12 11:09
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

男爵府

係呀,奶袋!放入奶樽入面用的
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

首頁

尾頁

跳至