論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係咪做錯左呢.........

如果b仔喊晒要搵工人, 我同老公都攪唔惦佢, 但一過工人手就即刻收聲時, 我會唔開心唔想彩個仔架, 尋晚又係咁我老公話我唔可以咁樣架, 個仔會越黎越唔理我架喇.

有無媽咪會好似我咁架, 我點樣做會好d呢?

洋房

Re: 我係咪做錯左呢.........

你平時係唔係要返工0架?仔仔成日對工人.工人了解佢0固脾性呀.唔緊要.

始終你係媽咪.仔仔夜晚同邊個睡覺呀?

洋房

你bb幾大呀? 我囝囝bb嗰陣都係甘架. 佢哋見唔到工人就好地地, 一見到就一定要工人抱. 所以如果我想同bb玩, 我就會抱bb入房玩, 唔比bb見到工人.

侯爵府

好媽媽勳章

係囉,你bb幾大o者?唔洗擔心啦,忍耐一下,bb大少少自然會跟你多d喇.....

大宅

俾着我個小朋友咁麽中意個工人,我真係睡左覺都識笑,即係証明個工人對個小朋友都唔差。你可以放心,小朋友大個左始終都會知道邊個先至係佢媽咪。

伯爵府

我個女都係好跟工人,其實我都唔開心,不過想起工人只留幾年,心情就好D.個女永遠都係我個女 :lol: :lol: :lol:

JRMAMA 寫道:
你bb幾大呀? 我囝囝bb嗰陣都係甘架. 佢哋見唔到工人就好地地, 一見到就一定要工人抱. 所以如果我想同bb玩, 我就會抱bb入房玩, 唔比bb見到工人.

複式洋房

個b鍾意工人你就更係可以舒服d啦, 但係見到自己個b有咩都搵工人唔搵自己, 比我就點都有唔開心勒! :cry:

雖然個b大左會知邊個係媽咪, 而且個工人始終都會唔做, 但係呢一刻既心情, 就真係有d難受囉! :-( :-(
晉熙媽咪

別墅

我都係咁講
zipzip 寫道:
俾着我個小朋友咁麽中意個工人,我真係睡左覺都識笑,即係証明個工人對個小朋友都唔差。你可以放心,小朋友大個左始終都會知道邊個先至係佢媽咪。

男爵府

yes. i agree. if the BB cry and don't like the maid, u will be :-(

大宅

佢而家13個月, 因為我同老公都要返工, 所以平時跟姐姐訓, 我放假就跟我訓, 好多時訓醒唔見姐姐就喊架喇, 但係平時佢都會跟我地同我地玩既, 好彩姐姐放假佢唔會搵咋.

我曾經問老公, b仔會唔會要姐姐唔要我架, 我老公話個仔係我生出黎, 無人可以取替到媽咪個位置, 只不過佢仲細, 平時見得邊個多就跟邊個, 大大下就唔會咁.

洋房

cleoyan

我初初做MAMI的時候, 都好似你甘, 希望BB心中只有
我, 但原來BB唔係o甘諗, 邊個對得佢哋多d就跟邊個,
而家我囝囝大左, 雖然工人係佢心目中的位置都好重要, 但佢都會成日對我講好鍾意媽咪. 所以唔駛太擔心.

大宅

多謝你地呀, 我會努力去學習去攞個平衡, 對大家都會開心d.

大宅

bosco_shop 寫道:
個b鍾意工人你就更係可以舒服d啦, 但係見到自己個b有咩都搵工人唔搵自己, 比我就點都有唔開心勒! :cry:

雖然個b大左會知邊個係媽咪, 而且個工人始終都會唔做, 但係呢一刻既心情, 就真係有d難受囉! :-( :-(

完會同意呀, 我個囝囝都好跟工人, 尤其是諳訓果陣, 好多時都要工人先諳到佢訓, 我個心就好痛, 好憎個工人, 曾經都爲呢啲事喊得好凄涼同埋話要炒咗個工人, 嚇死我老公...而家個囝囝14個月, 佢而家個個都認得, 平時都好跟我地兩公婆同爺爺嫲嫲既, 但仍然好鐘意佢既'姐姐', 但我都睇開咗囉, 都係個工人鍚佢啫, 只要囝囝知道我先係佢媽咪同埋都係好鍚我就得啦...唉, 鬼叫自已要返工咩...

大宅

You are your boy's mother that is never changed. Therefore you should not worry la. Cheer UP!!!

大宅

我個仔e+1歲,前2個月都好跟我ka,一放工番屋企就係都要我抱,但唔知點解,e2個月佢就非常跟個工人,都要我既但又肯比姐姐抱,我個心都唔係幾alright.仲要喊既時候係都要工人先攪得掂,好似好無面敢,我靜靜地叫老公同工人講唔準成日抱,但我最驚係換工人唔知點算. :-(

大宅

試吓多D親子啦, 唔好完全依賴個工人. 我都係要返工, 囡囡而家得1歲, 我當初都係怕小見佢所以平時放工或放假都會儘量陪佢玩. 而且我早晚都會攬攬佢先瞓.

雖然話個仔始終都係自己, 點都會跟返自己, 但我覺得點都要付出吓. 我不喜歡有些人生完就給人湊, 一星期才見BB一次. 所以點樣我都堅持每晚會儘量自己湊BB.

而家囡囡好喜歡姐姐, 但佢知我係媽媽, 所以都係會跟我. 大家都開心, 無損失!

複式洋房

我同意lingeggs所說,我女女現在20個月大, BB出世後我便要成日出trip及開工遲返屋企, 但我一在家BB便會由我哋照顧, 同佢飲奶,食粥,洗白白,抱佢瞓,看書及玩, 其他家務由工人做, 出街我一定唔帶工人, 全程由我兩公婆負責, 晚晚成1點瞓, 放假重辛苦過返工, 但現在我哋返工BB先會親工人, 我哋在家BB一定親我哋, 連我出完trip返屋見到BB佢都會即刻叫我抱抱.

所以要抽多啲時間陪BB, 是一定有回報的,但一定要兩夫婦好好配合才可以. 好好努力呀
[url=

首頁

尾頁

跳至