醫護健康

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

家有長者七八十, 患了糖尿但不願進食, 醫生建議插喉輸送養料.....
家裡各人要搵食無暇照料, 想問應該找安老院, 護老院還是日間護理安老中心???

另有一長者有腦退化, 又是家裡各人要搵食無暇照料,想找家務助理幫忙煮飯及帶往覆診, 請問可以在哪處找到??
先謝謝各位!!
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

大宅

醫生有冇話過他們為什麼不願進食, 佢哋係唔係清醒 ? 如果係, 同佢哋講清楚, 如果再唔食嘢要插喉 ! 佢哋可能會好啲 ! 因為插喉好辛苦嫁 ! 我阿婆就係因為心臟有問題, 入咗醫院唔想食嘢! 醫生建議插喉, 插咗4日就走咗嘞 !

如果去到要插喉, 你無咩可能唔入安老院=護老院! 因為你哋要換喉, 要專業人士呀!

至於, 有腦退化嗰個, 如果唔肯入安老院, 就要搵日間中心嫁嘞! 因為朝早出咗街好易唔見嫁 ! 小心啲呀 !

你要睇吓住邊區, 先至搵嗰佢嘅家務助理中心嫁 !

王國長老

王國長老

CLIFFMA,
MANY MANY TKS!!

子爵府

畀面勳章

CASE1 : 要插喉係要送護老院照顧架啦~ 冇辨法可以係屋企架~~因為你唔係插一陣唔插架嘛, 仲要著尿片, 屋企邊有人咁得閒廿四小時貼身照顧呢??? 仲要有專業知識先同佢攪到條喉既野

CASE 2: 腦退化其實都好麻煩, 真係好易唔見, 同埋單獨係屋企都好危險, 例如佢會有機會唔記得左自己開左火, 冇熄到個火, 岩岩食完野, 唔記得又食...所以唔肯住護老院既話, 真係學樓上話齋都去日間護理中心

兩個CASE, 你可以搵醫生出信+搵醫務社工幫忙申請服務/提供途徑既~~

王國長老

王國長老

faye525 發表於 12-6-12 22:06
CASE1 : 要插喉係要送護老院照顧架啦~ 冇辨法可以係屋企架~~因為你唔係插一陣唔插架嘛, 仲要著尿片, 屋企邊 ...

TKS A LOT.

首頁

尾頁

跳至