論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想炒而家個印因佢無心機同我14個月既女玩,廣東話又差,英文又唔得。打去agent,agent 話印尼姐姐勁缺貨,介紹咗幾件本地賓,心旭旭想轉賓,起碼英文ok。但賓比我印象十個九個都串,請有請賓既媽媽分享下!

joanna1388  Apply Bun u can saving more money from agency.  English speaking better.  Air ticket cheaper  發表於 12-6-18 12:58

大宅

回覆:正考慮請賓定印中

啲賓學歷高過印,知道做工人都要被尊重者,本地就真係諗清楚,好多容易黑面,有自己一套

vego  agree  發表於 12-6-14 10:46

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我屋企以前請過印,好肯同bb玩的,做野亦唔錯...後黎轉左賓,個賓比較現實同唔多鐘意同小朋友玩.
囝囝2013.1.20 出左世了~

大宅

bun同印我都請過, bun雖然自我中心, 覺得佢自己係屋企一分子, 又鐘意講電話同黑面, 但我都係會簡bun, 因為印仲煩, 又唔食豬肉, 又要bye神, 又要禁食, 十個有九個都偷嘢, 表面好似好單純, 但學懷咗就會害僱主, 例如係d飯餸度加料, 告僱主為咗係香港留耐d做黑工等~~~~ 我好怕d印

公爵府

我會請印. 賓姐比較古惑, 冇咁聽話

大宅

請oversea賓ok, 但請本地完約賓, 就要考慮清楚先好請.

purplechung  agree  發表於 12-6-18 14:33

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實好睇自己, 我用開印用唔到賓, 我fd個賓唔肯煮飯, 只肯洗碗&清潔, 佢地出左街阿bun開冷氣係房瞓覺, 早排重申請去加拿大, mm夠一年就補錢比我fd走.....串到飛起!

明天會更好~~

別墅

引用:啲賓學歷高過印,知道做工人都要被尊重者,

原帖由 BabyEcho 於 12-06-14 發表
啲賓學歷高過印,知道做工人都要被尊重者,本地就真係諗清楚,好多容易黑面,有自己一套

...
仲有無而家用緊賓既可以分享下?

別墅

我個係賓,之前在香港做過,醒目、見你做過一次識下次做番出來,唔算勤力但都肯做,會有自己嘅工作方法,唔會響我面前用電話,肯同BB玩,無俾黑面我睇但唔容易say sorry,個人覺得印印較易handle、勤力,賓比較話頭醒尾,training較印印好一點點,但相對地較費心神去handle佢地(純粹個人意見)。

jsun  agree  發表於 12-6-17 00:14

大宅

串唔緊要最繄要好

子爵府

BK Milk勳章

回覆:woodywoody 的帖子

我一樣煩緊請賓定印,真係幾難抉擇!

複式洋房

但印印真係比較蠢, 同埋衛生意識差d,有時真係教到嘔血架!

pandey  絕對同意!所以等緊新賓來!  發表於 12-6-15 12:07

別墅

Both are same... depend on your luck. I've one bun and one Yan. Bun is black face all the time & more countable (must stop working before 10pm, no matter she finish the work or not) cleaning is good. Then yan is good at cooking but dirty, she loves my kids.

But it's really hard to find a good maid, better stay '1 eye open and 1 eye close' lor.

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

其實揀工人都係睇彩數,賓印都有好有壞,我個係海外賓,英文OK,肯同小朋友玩,湊BB都OK,做嘢時唔講電話唔玩手機,但煮飯唔係好掂。

複式洋房

我都用緊賓既, 講真講彩數, 當年我用本地姨姨話唔撈要即走, 無辦法下去X成搵HK 現成賓姐, 當時2公婆要返工, 心諗是旦有人都要用住先, 最多唔岩就換人, 佢之前在HK做左2年, 傭主唔同佢RENEW, 我心諗都係MA MA 地, 不過無人用就無計啦.

點知, 本地姨姨用廣東話HAND OVER BB SCHEDULE, 家務等等, 佢睇人做一次, 自己都做返8成半出黎. 好肯同BB玩, 又唱歌又跳舞氹我個女, 清潔從來唔需要我地擔心, 好多時BB 病, 佢又會問下D 姐姐朋友煲D 咩粥仔好, 見佢咁用心做, 都好放心.

因為佢地教育文化高, 好多好易上手, 好易明白. 比我家姐個印印好好多. 印印講極都唔明, 連大門個鎖都唔識開, 成日返返下工, 佢打黎求救, 出完街入唔返屋企, 吹脹

黑面從前是有的, 不過只要我轉換一下說話技巧, 佢又唔會有問題.

我個姐姐連RENEW CONTRACT 都係自己去領事館同入境處搞, 唔使我煩去搵AGENT TIM.

用過賓, 我真係反唔到轉頭用印了.

pandey  咁你真係lucky!  發表於 12-6-18 17:27

大宅

hehebella 發表於 12-6-15 16:50
我都用緊賓既, 講真講彩數, 當年我用本地姨姨話唔撈要即走, 無辦法下去X成搵HK 現成賓姐, 當時2公婆要返工, ...
希望我有你咁好彩.... 我對印切底失望. 新賓姐姐未知下星期or再下星期到
但明日就炒現印

pandey  我現在都等緊新賓,炒鬼個印!  發表於 12-6-18 17:28

別墅

回覆:Jhun 的帖子

你個係海外定本地?

別墅

回覆:最愛爸媽 的帖子

你有無賓?

禁止訪問

引用:想炒而家個印因佢無心機同我14個月既女玩,

禁止訪問

首頁

尾頁