自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無今年已經去咗旺角花墟

今年傳媒報導話花墟商戶入少了貨, 加上舖租加了近50%, 所以估今年的花會唔會好貴. 打算聽晚去, 有無人已經去咗, 請報料, 同埋唔該報吓有無收穫.

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 有無今年已經去咗旺角花墟

年花都唔算好多, 以水仙就最多, 都唔算好貴, ok啦.
我無收穫呀, 因為我唔係去買年花, 只係去買絲帶.

子爵府

I went to 旺角花墟 yesterday afternoon at around 3:00pm, many many people and 的花唔會好貴, better don't go with children.
我個寶貝仔係屎撈B

子爵府

我星期六去左,d花唔係好貴,有d我仲覺得平添
我見到d百合都幾抵..不過驚佢開得好快所以冇買,幾他都ok架 水仙就最平,不過就幾多人lu

:-)  :-)  :-)  :-)

大宅

I went last sunday. The overall prices are not too expensive this year but the the street was full of people. Very crowded.

禁止訪問

別墅

我就覺得好似貴咗啲啲!

大宅

Re: 有無今年已經去

請問 '串串金' 大概多少錢一棵?

鬱金香其實可以維持多久?Sales 總話有一星期,實際上可以嗎?

伯爵府

噖晚放工去左, 都多人但都可以囉. 價錢都唔係好貴

大宅

Re: 有無今年已經去

鬱金香唔係維持好耐ka,頂多4-5日,d葉仲好快掉落嚟,支莖會越生越長tim
携手共白頭,掌心繞指柔,紅塵有你伴,一生都富有

公爵府

版主

上星期四去買花,見執左好多間...我買開蝴蝶蘭,覺得今年少左好多顏色/品種選擇

侯爵府

咁我明晚去睇睇

民房

How come it is crowded in the afternoon, it's not yet school holidays? I want to go on Friday afternoon.

Apart from flowers, are there many dry stuffs such as toys?

民房

星期六我就買了台灣蕙蘭, $150一盆我覺得好抵, 雖然冇韓國貨大盆, 但價錢差成三份一; 蝴蝶蘭$120/二盆(紫或白色), 銀柳$20-25/一札, 牡丹$200左右一大盆(花靚不過好快謝)

大宅

我買咗好多呀,買咗4盆蝴蝶蘭,$200.報春花$15.大rose一扎$35.重有菊花......等等種之好多la.而total都只不過係$350有找,己成屋都係花,比我平時係花市買平好多好多,我己好满意la
ありがとう!!!

大宅

我買咗劍蘭一札 (10 ) @ 65.00, 水仙 (HKD18.00 each x 7), 牡丹一大盆 @ 138.00 (不過仍未開花 :cry: ), 重會考慮多買一盆年桔, 我都好满意啦!

別墅

昨日買水仙$280

大宅

我琴日買左一扎百合(淺紅色)有6枝,賣花個人話比多d水應該27/1開心wow,我買既時候已經有幾朵開左少少,但價錢同年三十買差唔多都係$60/扎,2扎$100.我見都ok就買左,另外,買左一扎(10枝)紅色太陽花都係$15.我覺得都幾平,而我都打算年三十去買五代同堂&大桔(因要有車先攞倒)

複式洋房

I went Wed afternoon. The traffic is very busy around the whole Prince Edward area. The roads are block on the main flower street. Seems like people are more willing to spend than last year. I bought a big pot of 水仙 @ $138.

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

每個星期都要去個頭,每年都係超塞車
但係我又唔覺得平好多.

首頁

尾頁

跳至