嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

SumB12 發表於 13-6-10 17:10
請問bb幾大個先可以落芝士煲粥仔食呀...????

I wanna know too~

別墅

回覆:今日食乜粥 (Part 2)

今日午餐:
粟米粒芝士豬肉粥

芝士我都係呢個月先敢落,bb宜家11個月

複式洋房

大家食邊隻芝士呢?

別墅

BB 芝士,在apita 買…,楝low sodium.

複式洋房

bb 芝士,除左apita,邊度仲有得賣?

複式洋房

大眼鷄魚粥好味!好處無細骨易處理。

別墅

引用:tungtung_mama++++abc粉我喺city+sup

原帖由 manicheung 於 06-02-05 發表
tungtung_mama

abc粉我喺city super買,有原味及雜菜味$30/一包,超細粒,一包可以分幾十次食,我有 ...
請問八個月,只得下面兩隻牙仔出緊咋,可以食abc粉嗎?

禁止訪問

大宅

manicheung 發表於 06-3-24 21:20
大眼雞,桂花,紅鮋,連尖,銀雪魚,安魚.........如果唔係好敢起肉就要買d急凍魚柳喇,其實起肉好簡單, ...
想問下銀雪魚响邊度買架? 煮之前係咪要用鹽刷魚身?? 又要蒸幾耐呢?

別墅

angelcheung 發表於 06-2-2 19:45
我9個月時比abc粉佢食,我見佢上下有牙先比食.
請問係咪剛剛出牙仔(小小)已經可以比佢食?同埋係邊隻abc粉適合BB食?abc粉煮熟後要唔要用攪拌機攪難佢?我B 10個月大現在食粥. 我都想比佢試食.

珍珠宮

Joanma893 發表於 13-10-4 10:07
請問係咪剛剛出牙仔(小小)已經可以比佢食?同埋係邊隻abc粉適合BB食?abc粉煮熟後要唔要用攪拌機攪難佢?我B 1 ...
我仔9個月未出牙我已比abc 粉佢食, 水和abc 粉同煮, 煮淋d 焗下就可以了. 唔需要再用攪拌機攪難.
再加瘦肉碎, 菜心 (葉切碎)

洋房

Re: 今日食乜粥 (Part 2)

梨粥: 鴨梨1個切碎與大米適量煮粥,趁熱食用。對小兒風熱感冒兼咳嗽這尤宜。

複式洋房

my baby is 10 months, i gave cheese mix with chicken congee. She love it and finished a big bowl in 7 minute. I am SO HAPPY!~~~~

大宅

請問買牛肉邊個部份煮比bb 食好d??

大宅

回覆:co仔 的帖子

牛冧肉

男爵府

紅蘿蔔、粟米、椰菜花糙米粥,好清甜,BB食哂一大碗!全部食材用搞拌機+手用研磨器整碎.

子爵府

今日陳皮瘦肉西洋菜粥

洋房

大家好,我係新手媽媽有野想請教各位!
女女剛1歲,可以食有調味既食物未呢?
幾時先可以食街外既食物,好似茶餐廳咁,謝!

別墅

引用:tungtung_mama++++abc粉我喺city+sup

原帖由 manicheung 於 06-02-05 發表
tungtung_mama

abc粉我喺city super買,有原味及雜菜味$30/一包,超細粒,一包可以分幾十次食,我有 ...
如果佢唔係幾肯食粥,食ABC粉會不會好啲?

珊瑚宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+manicheung+於+06-02-05+發表

原帖由 91822535 於 14-02-10 發表
如果佢唔係幾肯食粥,食ABC粉會不會好啲?
都可以試下,可能佢覺得abc粉口感好,好開胃都唔定

首頁

尾頁

跳至