樓市動向

跳至

首頁

尾頁

民房

急問麗港城

本人欲年內購入麗港城兩房單位(639/644呎),由於為區外客,所以想各位比一些意見,以免日後後悔,因為會住到終老。
一向我最怕住一些單位的客廳會被其他單位見到,唔知麗港城哪座哪單位可符合我的要求呢?另外,麗港城的交通方便嗎?還有呎價在甚麼水平才合理呢?
多謝比意見的朋友,因為我實在不可以買錯的。

複式洋房

Re: 急問麗港城

starfruit :
麗港城樓齡太舊,最近有很多抄家入

民房

to dante,

多謝你的回應,我都知麗港城舊,那正因為我的$不多,如果買些較新的樓,每月的$(供樓、管理費及差餉)就會相對較多。所以我只可負擔200萬左右樓價的樓。我必須買兩房單位,實用面積要500尺以上。故此它是我的首選。

請問隨了舊外,還有甚麼問題呢?你覺得尺價在甚麼$合理呢?還有甚麼座甚麼單位較好?多謝你!

洋房

:lol:

複式洋房

我覺得間隔都有問題(鑽石廳),擺放傢俬要花點心思,其實舊即是要花錢去裝修,你要留意水電問題,因為十幾年樓可能要花一筆頗大金錢去換水喉及電線,若果你話你能花二百萬,老實講,今時今日有大把選擇,除非你一定要買麗港城,否則我建議你睇多

別墅

麗港城唔係新確係事實
不過香港十幾年樓比比皆是
太古鯉景仲不斷有人住&炒

大宅

我住係麗港城超過8年了,住得好舒服:

管理: 好好(以前住淘大都係大型屋

民房

Thanks a lot !
:lol: :lol:

洋房

Hi chez,
Your information is very useful and detailed.
How about wet market?
Thanks & regards,

男爵府

you can go to Kai Tin Wet Market
natalie_chan 寫道:
Hi chez,
Your information is very useful and detailed.

別墅

prettywife 寫道:
you can go to Kai Tin Wet Market[quote]
natalie_chan 寫道:
Hi chez,
[/quote]

要搭程小巴
仲要行電梯
不如落觀塘
好多人都咁做

大宅

我地剛搬入麗港城2個月, (租樓), 住得不錯, 比想像中快適應, 因住的單位望小型公園, 好舒服, 好靜, 亞b仲快適應過我地. 暫時評價good......
食買方面都ok, 欠街市對我無影響, 因無飯夫婦 !!!!

洋房

Prettywife & LFC,
Thanks for your advice on the choices of wet markets!

Kee,
The living environment of 麗港城 is far much better than I expected. I like it too.

禁止訪問

別墅

三期仲有燒烤場,可以約朋友來BBQ。

大宅

我都係前幾日同亞b行過3期見到有bbq, 雖然是簡單d, 可能係初期, 慢慢發展, 都幾好. 唔知我地1,2,4期幾時有呢 ? 每次假日行過匯景那個bbq場都好羨慕, 唔知有無得反映下呢 ?
3期係味因為發展商的問題所以與1,2,4期有分別 ? 獨立club house, 我地唔可以使用, 但係3期又好似可以用1,2,4期的會所, 下次租樓要考慮下3期啦. :-P

別墅

Kee,

基本上,三期都係唔可以用1,2,4期的會所例如羽毛球場、桌球、泳池等等設施,要1,2,4期會員証才可以book,但會所裏的餐廳是公開給所有人,因此不會理會什麼期住戶都可以自由出入。另外麗港城開的班如ballet, Chinese dance, badminton 等都要用到1,2,4期會所上堂,於是形成好像所有期的住戶都可以進入。

Chez,

你說麗港城有潮州野吃,我唔覺有喎!請問係邊度?

別墅

我都覺得麗港城唔錯幾好住,管理都好好,交通方便,小朋友搭校車都方便,我的小女直接在樓下上落校車唔駛過馬路。附近麗港城商場有間百佳超級廣場,如果不想去街市亦可到這百佳買。

如果問我有什麼不夠好的就是沒有過千呎的大單位,現時最大的只是九百多呎,如買雙連單位間隔比較怪,呎價又會貴些。另外就是沒有室內暖水池,一到冬天就無得游水,少了一種娛樂。

複式洋房

各位麗港城街坊:

請問屋苑內有沒有好及老實的
(1) 水喉水渠匠及
(2) 小型裝修師父(願意接"拆入牆櫃及修補油漆"等極小型工作) 介紹?

如有,可否PM詳情給我或在此留資料.

謝謝!
:wink:

大宅

一期club house 內有間潮洲扣鋪

另外,水喉和屋企小型的水

首頁

尾頁

跳至