自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

家家有本難念的經!屋企有一個61歲嘅媽媽,阿哥、我、細佬。我同阿哥各自有自己家庭,阿哥有一個大陸老婆(無工作)同一個六歲嘅仔,阿哥人工得萬一左右,而我啱啱有左三個月,人工得八千幾,老公做緊飲食業part time,一個禮拜返得三日工,點解唔揾正職?因為佢想吸收下呢一行嘅經驗,遲下想自己創業,所以而家只可以用以前草落嘅錢,細佬由細到大俾阿媽縱慣,目中無人,無責任心,對屋企不聞不問,唔理阿媽,每月只係俾二千蚊當交租,其餘阿媽倒貼,阿媽做無牌小販,每月只賺到夠交租,水電煤嘅錢,我叫阿媽叫細佬俾多d,佢唔肯,話細佬無錢洗,但呢個細佬除左返工,放工喺屋企打機,根本唔出街,人工話就話得六千幾七千,俾二千屋企,包食包住,實在太少!而家阿媽話唔想再做,又多病痛,只靠細佬嗰二千,根本就唔夠交屋企嘅費用,而我同阿哥根本俾唔到錢阿媽!我想問,阿媽喺有仔女嘅情況下,可唔可以申請宗緩?

禁止訪問

畀面勳章

引用:家家有本難念的經!屋企有一個61歲嘅媽媽,

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你細佬同佢住緊?

如果係住公屋, 就難些啦!! 因為無可能話唔同住, 之但係就唔除名 [住私人樓, 社署都會派人上門家訪; 點解釋到同住既細佬先], 如果解釋到又接受既, 就可以去申請

申請者, 戶口唔可以有多過3萬, 就請你地及各兄/弟, 去社署簽 "衰仔紙"

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:家家有本難念的經!屋企有一個61歲嘅媽媽,

原帖由 CFNgai 於 12-06-19 發表
家家有本難念的經!屋企有一個61歲嘅媽媽,阿哥、我、細佬。我同阿哥各自有自己家庭,阿哥有一個大陸老婆(無工作)同一個六歲嘅仔,阿哥人工得萬一左右,而我啱啱有左三個月,人工得八千幾,老公做緊飲食業part time,一個禮拜返得三日工,點解唔揾正職?因為佢想吸收下呢一行嘅經驗,遲下想自己創業,所以而家只可以用以前草落嘅錢,細佬由細到大俾阿媽縱慣,目中無人,無責任心,對屋企不聞不問,唔理阿媽,每月只係俾二千蚊當交租,其餘阿媽倒貼,阿媽做無牌小販,每月只賺到夠交租,水電煤嘅錢,我叫阿媽叫細佬俾多d,佢唔肯,話細佬無錢洗,但呢個細佬除左返工,放工喺屋企打機,根本唔出街,人工話就話得六千幾七千,俾二千屋企,包食包住,實在太少!而家阿媽話唔想再做,又多病痛,只靠細佬嗰二千,根本就唔夠交屋企嘅費用,而我同阿哥根本俾唔到錢阿媽!我想問,阿媽喺有仔女嘅情況下,可唔可以申請宗緩?

首先我唔明,點解你老公要吸收飲食業嘅經驗,就要炒散唔做長工;長工吸收唔到咩?
你大緊肚;遲啲BB出世大把錢要洗,佢唔腳踏實地工作,咪又係煩惱!
你媽媽有仔有女;仲有細仔同住,你係社署你批唔批呀?
唔好介意講句;成家人都自私剩係諗自己;唔好怪啲B6嚟香港揾著數!
改善生活要由基本做起;對家人負責,教好下一代,做果好榜樣,努力工作,供養父母,不要推卸責任吧啦:

BB200200    發表於 12-6-20 11:08
orange11    發表於 12-6-20 09:53
rayrayus  講得超好  發表於 12-6-20 02:15
180    發表於 12-6-20 01:39
ophe1013    發表於 12-6-20 00:37
jacko0112  都講得好啱 不過真係家家有本....  發表於 12-6-20 00:21
AAACCC    發表於 12-6-19 23:19
pollytopig    發表於 12-6-19 23:13
bencat    發表於 12-6-19 18:10
milktealai    發表於 12-6-19 16:37
meow~meow    發表於 12-6-19 16:36
 閙得好!! 成家人都係咁自私,個個只係顧自己!!  發表於 12-6-19 16:35
cicicat  咪係囉,好神奇  發表於 12-6-19 16:28
jolo    發表於 12-6-19 16:26
Lavender22    發表於 12-6-19 16:19
jessiechengkw  講得太好啦, 呢d先系人話  發表於 12-6-19 15:52
LuLuKiuKiu  agree!  發表於 12-6-19 15:07
conniechan125    發表於 12-6-19 14:58
kapomama  贊成  發表於 12-6-19 14:57
百厭豬  雖然話唔好寄望仔女養自己,但見阿伯友有3個仔女都搞到咁,唉~  發表於 12-6-19 14:35
Sallyb1a  agree X 10000  發表於 12-6-19 14:12

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Anpanmama 發表於 12-6-19 13:46
首先我唔明,點解你老公要吸收飲食業嘅經驗,就要炒散唔做長工;長工吸收唔到咩?
你大緊肚;遲啲BB出世大把 ...

我睇完樓主個post第一時間都係咁諗......

BB200200    發表於 12-6-20 11:08
caliamama  mouth:  發表於 12-6-20 01:01
sasa0208  未做到管理層都唔會了解到行業  發表於 12-6-19 16:38
 係俾自己懶的籍口  發表於 12-6-19 16:37
SAGO  do pt work .....more question ???  發表於 12-6-19 15:58
baby_cat    發表於 12-6-19 15:17
kapomama  +1  發表於 12-6-19 14:57
百厭豬  me2  發表於 12-6-19 14:35

侯爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 BK Milk勳章

回覆:申請宗綏

阿嫂個仔都6歲了,佢都可以出黎做野啦

Sallyb1a  佢地唔做野架.  發表於 12-6-19 14:12

大宅

引用:Quote:原帖由+CFNgai+於+12-06-19+發表家家

原帖由 Anpanmama 於 12-06-19 發表
同意jM你的講法

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

散工先吸收到經驗???
WHY WHY WHY????

唔明~~~

BB200200  me too  發表於 12-6-20 11:09
meow~meow  你有咗? 係就  發表於 12-6-19 16:37
cicicat  大電視,您係咪又想借錢比人呀  發表於 12-6-19 16:29
SAGO  so funny  發表於 12-6-19 15:58

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你依家用哂之前存既錢 咁之後邊有錢創業 仲要養理小朋友?mouth:

但你細佬起碼有比二千蚊你阿媽

你兄妹兩個就算有乜原因都好 都應該比少少錢你阿媽

仲要佢咁辛苦去做無牌小販 日日又熱又驚比人捉

男爵府

引用:+本帖最後由+szeszes+於+12-6-19+13:29+編

原帖由 szeszes 於 12-06-19 發表

你細佬同佢住緊?
公屋係我媽,細佬,我個名,媽話等我個b出世,要加埋bb個名落去

禁止訪問

男爵府

雖然你不是與阿媽同住,但都應該比家用啦

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

伯爵府

引用:Quote:Anpanmama+發表於+12-6-19+13:46+首

原帖由 克洛怡 於 12-06-19 發表
我睇完樓主個post第一時間都係咁諗......
講真,呢個係冠冕堂皇的藉口,可能搵唔到長工...放過樓主個c6不過都真係搞掂自己先,bb出左世點呀

男爵府

回覆:申請宗綏

我老公都要養佢父母,所以我都唔會靠佢幫我養阿媽,點解唔揾長工?其實我無過問過佢呢個問題!總之屋企所有洗費搞掂晒,佢想點就點!我已經同阿哥商量左,可以攞幾多就攞幾多錢出黎俾阿媽!阿嫂?佢同阿媽唔啱,佢有做part time,但我相信佢唔會俾錢我阿媽!anyway,多謝咁多位嘅意見!thanks

水晶宮

好媽媽勳章

我第時三個仔女千祈唔好係咁

伯爵府

引用:我老公都要養佢父母,所以我都唔會靠佢幫我

原帖由 CFNgai 於 12-06-19 發表
我老公都要養佢父母,所以我都唔會靠佢幫我養阿媽,點解唔揾長工?其實我無過問過佢呢個問題!總之屋企所有 ...
其實一個老人家,你地三個仔女,就算每人$2000,都六千一個月,其實都夠洗架!

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Anpanmama 發表於 12-6-19 13:46

同意, 學都可以做full time, 諗住自己創業, 即係都儲倒啲$, 但就冇$俾亞媽

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

CFNgai 發表於 12-6-19 14:00
公屋係我媽,細佬,我個名,媽話等我個b出世,要加埋bb個名落去

...
你 + 老公 + 阿B
唔係要搞分戶咩 mouth:
一屋住咁多人, 都唔方便啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 CFNgai 於 12-06-19 發表我老

原帖由 nrsemi 於 12-06-19 發表
其實一個老人家,你地三個仔女,就算每人$2000,都六千一個月,其實都夠洗架!

...
好夠好開心添咯!

首頁
12345...13

尾頁

跳至