懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果你地去拜年, 有親戚感冒, 你會唔會即刻走?

我去奶奶度拜年, 我姑仔響我面前係咁咳, 都唔知想點?

別墅

Re: 如果你地去拜年, 有親戚感冒, 你會唔會即刻走?

如果你有bb或已懷孕, 叫佢帶口罩lor, 佢咁大個人都應該識做啦!

大宅

我只會行遠d,去d通風d的地方,又唔好意思叫人帶口罩.
之前我同事又發燒又嘔,佢都唔帶口罩,真係唔醒目,我咪只有自己帶口罩返工囉!!!

別墅

既然佢唔醒目,唔俾面你, 佢唔帶口罩就自己帶lor, 佢自己火羅啫, 你俾佢野咗感冒, 邊個可憐你?? sars 之後, 人嘅意識都應該強 d 啦! 親戚都咁話.

公爵府

好媽媽勳章

佢唔戴只好自己戴law, 好多人都冇公德心

大宅

我最怕出街,見D人咳又唔掩口。我大肚後,一見人咳,我就即刻掩口鼻,就算當時人見到,咪當教育下佢囉。我老公有時同我玩埋一份,一齊掩口鼻,尤其是在巴士,嘩!害好多人架。。。如果係人屋企遇到咁既情況,又唔好意思出聲,咪話唔舒服走先囉,我點都唔想病同食藥架!

男爵府

我都好想戴口罩, 不過驚得罪佢, 我已經乘機同我奶奶講左2次, 一次講我聖誕節感冒, 無得食藥好慘, 要2個禮拜先"勾"番好, 一次同佢講我而家唔敢落街, 驚有感冒, 佢都借左聾耳陳隻耳, 我同老公話想走都係要留, 我姑仔仲要坐我隔離, 佢都廿幾歲, 我奶奶又唔叫佢入番房, 大人大姐點話佢?

別墅

大人大姐先要話佢, 你自己唔為自己著想, 無人幫到你!

你寧願得罪佢還是想自己食藥??

大宅

依d醜人你老公實要做架喇,我老公家企有小朋友唔舒服,我老公都o係人面前出哂聲叫我唔好同佢玩,一味隔o係我地之間,得罪人都要架喇,冇野比肚入面個bb重要,而且大家成年人都會明白同體諒.

男爵府

我老公就係無出聲我先嬲law, 如果係我外家, 我會即刻出聲話我屋企人, 或者即刻走, 但係我同奶奶一年先見兩次, 唔通上佢屋企, 仲大模司樣話佢屋企人咩

大宅

吾會即刻走, 因為好似吾係幾polite. 但坐一陣就走lor.

複式洋房

為o左BB一定出聲,除非佢想傳染你,如果唔係你開聲佢都唔好意思即刻帶返個口罩啦。

大宅

我老爺咪又係咁, 係咁咳, 佢又唔肯開窗, 我老公又唔理, 我把幾火, 同佢講, 你要帶口罩, 如果唔係成屋人都比你傳染, 我即刻開窗, 佢都好唔願意咁, 之後我鬧我老公, 我而家唔食得藥, 你係咪想我有事, 我覺得d男人好自私, 成日都唔理女人既感受. 話一時唔記得你有左wor

男爵府

我覺得我奶奶同姑仔係特登架law, 為了修養, 同埋新年流流, 我都唔會明罵我姑仔, 但係我已經2次大大聲話我染左感冒會好大鑊, 但係佢兩母女都仍然置若罔聞, 我坐左3個字話要走, 我奶奶仲話要等埋表妹黎, 佢已經黎緊咁話, 如是再等多半個鐘, 表妹仲未黎先走得到 :evil:

仲有, 我奶奶又成日講埋d負面野, 一時又話我做mud唔番工, 我話番工好易早產, 佢又喵嘴喵舌, 我話擺滿月, 佢又話而家d人邊興擺滿月, 我話請工人, 佢又話要搵個熟人先得(佢自己退左休, 又唔肯幫手湊), 總之表現出非常冷漠, 令到我好唔開心, 番屋企仲喊, 一方面覺得佢地唔關心2個孫, 一方面覺得我老公好懦弱, 唔幫手話個妹

大宅

我好明白你既心情, 我都唔鐘意我老爺果邊, 講真, 你對我好時我對你好, 但係有d人成日以為對佢好係老馮, 總之我有d野睇唔過眼我一定出聲, 你老公唔同你講, 咪自己講, 我地都有阿媽生, 而且佢地冇養肉之恩, 梗係為自己多d啦.

男爵府

同佢保持10呎距離 :tongue: :tongue:
Don't worry!Be happy!

大宅

講真吖!我都好憎啲人病唔戴口罩,我公司個同事都係咁,成日係咁咳、又流鼻水、又唔睇醫生,唯有自己戴口罩,搞到老闆娘&其他同事都問點解成日都戴住口罩,又問我係咪病,搞到我都覺得好煩…
因為囡囡係我奶奶湊,所以好多事囡囡都係佢屋企,有時一返到我奶奶度,成間屋啲窗都唔開,空氣一啲都唔流通,我都同我老公講過,點知呢頭我老公開門or開窗,轉頭佢哋又關晒,我都吹佢哋唔脹!於是我咪同我奶奶講,有BB係度空氣一定要流通,如果唔係囡囡會好易病,點知聽完當我無到… :-(
我奶奶自己病又唔戴口罩,一見我又兩聲咳(因我氣管敏感所以咳)就即刻叫我戴口罩,話我唔好傳染個囡,都唔知有無搞錯!無嘢呀!識得話人唔識得話自己??
我老爺又成日咳,又成身煙味,手又唔洗就成日都要抱囡囡,講佢又唔係,唔講佢條氣又唔順 ,都唔明佢哋想點!!:evil:
唔通真係要搞到囡囡病至識得同囡囡保持距離,空氣流通?

男爵府

我番到屋企, 叫我老公打番電話比奶奶, 話佢做mud唔通知聲個女有感冒, 等我地遲幾日先去, 我老公仲話新年流流唔好講呢d野, 過左年先同佢呀媽講, 唔係呀 我都教左我老公話可以乍帝解釋番點解唔等表妹, 才乘機講番件事, 唔係奶奶實背後話我唔比佢個仔坐咁耐, 迫佢走, 我老公只係一味愚孝, 都唔理我感受 :evil:

大宅

孖bJAN,
見到你既情況, 我真興幸有個體諒的99, 她自己唔舒服, 有幾聲咳, 都叫我地唔好番去食飯, 免得傳染; 我姪女新年前出水痘 - 之前唔知係唔係德國麻疹, 我見狀話食埋飯就走唔留咁耐, 但爸媽反而催我即刻走自己出去食 :-P

男爵府

reginefhk,

所以咪話我奶奶同姑仔係特登架law, 孕婦抵抗力弱, 同埋病左好麻煩, 係常識黎, 我奶奶教書0既(中學), 我姑仔大學畢業0既, 有mud理由唔知呀, 所以我先咁勞氣 :evil:

首頁

尾頁

跳至