跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地話我應唔應該餵母乳.....

各位sister,

我諗唔通究竟應唔應該餵母乳落去?! 希望你地有時間睇下我既long story & advise some comment la~

由於我bb唔肯埋身食既原固, 我e+每日大約用3小時泵奶(約16oz/夠3餐)給bb食. bb e+未介夜奶, 每日8餐(3小時食一餐). 加上摟計, 做家務, 幫公司做paperwork, 我餘下唔係好多時間.

其實辛苦唔係問題, 問題係bb食左我既奶, 一時就肚all, 一時又all唔出. 兩者佢都好辛苦及超摟計 (一摟就4小時起), 岩岩先至搞點all唔出既問題又發現佢有d肚all仔. 我好怕好似上次咁all左2weeks. 另加上bb面上既粒粒好似都係因我而起. 我好質疑自己應唔應該餵落去好....

我家姐話我食得唔夠清, 影響到奶質. 但我已經盡量介架la, bb all唔到我就為她飲我最憎既去濕茶, 胃口唔好就食燕窩, 幾唔鍾意食既野都吞落去..... 我又要麻煩62&99每日都為我煲魚湯. 我覺得好累囉! 但眼見bb grow up 得幾好, 我應點取捨呢?

大宅

Re: 你地話我應唔應該餵母乳.....

你一係停幾日試下關唔關你事先啦,停o個幾日照泵做冰奶,如果發覺唔關你事咪繼續lor,關你事先再考慮啦

男爵府

winga,

唉! 冇10成都有89成架la, 唔係無端端又all丫. 好唔開心ar :-( :-( :-(

洋房

我可能幾幸運, 我大囡同而家細囡食人奶都好好, 沒有發生d咩大問題, 或者我先講我大囡既情況, 佢係由一出世食到我有左細b開始冇奶佢先戒, 即是食到歲半, 佢而家剛2歲,除左出玖瑰疹之外都未病到要睇醫生, 所以我都幾堅持細b都一定要餵人奶!
為何你bb唔肯埋身餵? 仲有你bb點會同時出現肚all同all唔出既? 因為人奶bb通常都係好稀同次數多ga, 因為我呢排食中藥, 一餵完佢即all一大pat, 初初都驚驚地, 但見佢又重得幾好, 又食得又訓得又all得先唔理佢, 我都冇戒口, 乜野都食,魚生都食, 食完先諗起唔食得, 不過算啦1次半次, 我餵大囡個時都好似你而家咁, 佢面ar身ar有乜野古怪野都質疑自己d奶, 而家細女就冇由怕啦, 餵得輕鬆好多, 當然魚生個d緊係唔好食啦....仲有你試下邊餵邊pump, 我有時要出街,我都會咁趕貨俾我工人餵,d奶會多d同慳時間,希望我d資料幫到你啦:wink:

男爵府

jovie,

我bb出世時住左1星期醫院, 出院就唔肯埋身. 加上果時天氣比較凍, 我就由佢囉!
至於肚all因為之前乳腺炎食左藥, bb對d藥敏感. 咁就all左2weeks喇! 之後正常左1星期就變成all唔出喇. 成日谷ngng, 好摟好摟計. 搞左一輪all得1日1次約1星期到, 而家又作肚all. 唉! 點搞好呢?
不過你提醒左我, 琴日食過魚生飯, 唔知關唔關事呢? 之前食壽c冇事果喎...

大宅

1日1次都唔算有問題丫,我bb都一日一次,仲好準時,一定係朝早o個餐奶之後

男爵府

1日1次係正常, 但前日/昨日all左5~6次, 越all越水. 岩岩果餐奶all左3次...

winga_li 寫道:
1日1次都唔算有問題丫,我bb都一日一次,仲好準時,一定係朝早o個餐奶之後

禁止訪問

男爵府

貓貓,
琴日開始作肚all, 今日confirm all. 我星期一果日食過魚生飯, 唔知關唔關事呢?

禁止訪問

男爵府

史爹娜:

我愛人成日叫我食魚生,我唔肯食因為我諗住戒口戒100日,不過唔知我係唔係多餘左,因為好似大家坐完月後就冇戒口
Stella116 寫道:
貓貓,
琴日開始作肚all, 今日confirm all. 我星期一果日食過魚生飯, 唔知關唔關事呢?

禁止發言

複式洋房

我覺得都唔係多餘呀,為自己日後身體好,戒一陣口也無防,我都有戒口架,還有等唔係好長時間啫。

男爵府

stella

慢慢來啦,急唔來架,不過joken講的都係一個原因,當小霸王仲係食人奶時佢塊面長滿粒粒,仁安醫生叫我唔好飲奶,我冇測試係唔係呢個原因,因為跟住小霸王就入左威爾斯,於是我就停左人奶…

怪獸已經好過小霸王好多啦,唔好諗太多

男爵府

Sanie :

我都戒左生冷野就快兩個月,諗緊洗唔洗堅持多一個月。

男爵府

各位,

我都冇飲牛奶, 汽水就有.... 岩岩bb又all喇, 而家幫佢沖涼先...

男爵府

怪獸肚all親就會勁食補充返, 岩岩沖完涼要食7oz先肯訓..

男爵府

Stella:
其實人奶都關大人食乜事!所以都係介介口好d!
如果你真係想繼續餵的話!
事問我個b就好托賴無all過!

我本身就介得好清!少少都唔敢食!
基本上生完到now都無補過!

或者你可以儲住你果日的奶!
俾bb食下奶粉會唔會有咁既問題出現!
但又要擔心bb有無奶粉敏感!
真係...唔知點好?
你有無問過醫生?

首頁

尾頁

跳至