跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

分享教BB的點滴**寶貝智多星***

BB愈來愈大, 我們會面對好多教育問題, 不如開個topic, 大家做下交流, 唔同媽咪可能會看唔同書, 咁我們咪可以一次學多的lor ? 例如而家點教bb講嘢, 有邊的益智遊戲,音樂, 有邊的心得 ?

大宅

Re: 寶貝智多星--BB教育成長篇

非常贊成!!!

大宅

--講嘢: 而家都係教簡單發音, 發覺bb而家吸收得好快, 識叫媽媽,mung mung, eeaa...
--辦認: 我指住的嘢, 我話係 xx, 例如, 燈燈.... bb對的有興趣, 學得好快, 一次就識啦, 而家講燈燈, 她會指住, 總有車車....
--動做: 講恭喜, 會合手"請請", 會拍手, 跳舞, kiss...

我都係只識普通教法, 唔知大家有咩好的教授方法可以參考呢 ?
bb而家開始學習能力好快, 我想好好引導, 真係自己要勤力看書啦...

大宅

我個女就成日yee yee ah ah, 都唔知佢講乜. 不過有時同佢講野, 佢就真係好似應緊你咁. 最近識叫媽媽, 爹爹. 琴日仲聽到佢話打打....... :lol:

我有教佢認下車車, 燈燈, 波波之類, 不過唔知佢明唔明?!

佢識恭喜恭喜, 拍手, 跳舞, 學人傻笑, 扮咳, 碰下個頭仔........不過你叫做佢就唔肯.

大宅

唉呀, 扮咳個下又真係好好笑 , 芷殷又係, 好多同妳bb好似wor.
想問有無買的公仔(例:生果,車...)圖教bb看 ? 我未呀, 係咪都係時間啦 ?

大宅

好多 tel 打來sale個的幾萬$的教材, 課程...妳們點看呀 ?

well, 的時間真係快, 轉眼bb就 1 age, 又要開始用心呢的教育同埋引導問題...

複式洋房

銳林由出世開始已經有睇迪士尼0個套教材,佢依家每次睇都好開心,仲識跟住做,依家識聽hello hello、shake shake同splash ,不過你一定要同佢一齊睇同玩,咁套野先有用
哥哥Evan--2005年4月6日出世
細佬Oswin--2010年1月26日出世
該用戶已被刪除

別墅

嘩你地好叻呀, 我個仔凱暘就無鬼用啦, 教佢野就只係識對住你笑, 之前教佢"請請"教左好耐都唔識, 教佢byebye又係教好耐都唔識, 教到我都放棄啦, 淨係識拍手, 同埋用隻手"扼"敲落d野度, 敲到有聲就開心, 我無教佢放玩具落口, 佢又識喎, 真氣死我啦。
該用戶已被刪除

大宅

近兩星期謙謙進步咗好多, 佢雙手仔可以協調到敲擊物件及可以推住張有倚背嘅凳仔步行, 當然要大人係佢身邊睇住, 我見到好開心, 覺得亞囝大咗好多呀!我諗佢10月到, 都識得行喇。

大宅

我同意momo媽所講, 無一次教太多語言, 唔係真係好混亂.
我唔擔心其他語言, 等bb大的, 老公負責教bb英文, 我負責教普通話, 所以呢方面我唔急.
bb總係的個肚時, 我們就買左的"十萬為什麼",....hehe, 個時諗大肚得閑時看, 買來自己看定先...
我而家唔會教英文,除左"hello", 或者相對中文音比英文音難講的字.其他都係教重叠字, 我最唔中意99教她的負面字, 成日教她對隻狗公仔"打打", 我忍住無出聲, 有次老公聽到, 話99咁教bb, 第日bb見到狗狗就打打, 實俾人話"約"畜, 我先剩機出聲... 即刻同99講要教bb抱住狗公仔,話"錫錫",乖乘...所以有時都唔想99教bb, 真係好唔同文化, 有時又唔好意思出聲...
該用戶已被刪除

大宅

唉呀 ! 個momo豬, 總唔肯爬爬, 真係懶豬豬
我又諗起上次momo爬行大賽個攪笑樣, 好鬼可愛...

係咪bb爬行對大腦發展好的架 ? 好似係對大腦左右腦運用...
我而家成日係ok引她, 例如走去睡房"lei"埋, 她就 "bilibala"咁爬來找我,個走廊都有幾十尺長,跟住又走出廳,來來回咁爬, 她好high, 爬到好快, 有時找唔到我, 她會探個頭逐間房望下, 一見到我就好肉緊好開心....我都覺得好玩,
hehe, 地下俾她抺到立立另另

別墅

Cherie&MoMo, 芷殷媽,

講到99教仔o個套就真勞氣, 我唔做野, 自己湊都係咁原因, 仲諗住可以好d, 但有時我有事出街叫佢黎睇住吓啦, 點知怒火沖霄, 99又鐘意抱佢, 抱佢都唔緊要(唔通做女麻女麻抱吓個孫都唔比咩)點知居然抱住佢係度睇馬經, 隻臭豬又鐘意乜都攞黎放落口, d報紙污物黎架有油墨架, 唉, 真救命, 一支奶又食成個鍾, 食唔晒半個鍾又坐熱比返佢食, 食完個奶樽又唔再煲過就比水佢飲, 仲要話佢隔離屋o個個都係咁, 你地話啦我死未, 又要話我咁湊咁湊又要話咁教咁教, 個仔係我架, 唉, 救命!

大宅

nancykit,

咁又真係激c人! 她們最興話以前我們湊咁多都係咁啦....
我有時都忍唔住 "姪"她: 以前夠無手提, 無電腦, 無h5n1啦... 哈哈, 無聲出...
其實我99都係一個好好99啦,好識做人, 我都好中意99, 不過有時會無咁好氣, 成日叫我俾的大人煲的湯bb飲,無油的會俾, 但有的湯好唔合bb架麻...的魚好咸, 又話俾, 又成日"o"我總唔訓練bb坐痰罐便便, 以前bb爸爸4個月就識啦....
唉, 鬼唔知, 以前妳湊, 而家工人湊, 都要工人配合到先得架, 以前妳怕洗尿布, 而家尿片總方便啦, 我都試過好幾次, 但bb一坐上去就剎天咁哭, 唔通逼咩...

大宅

cherie,

家陣只係見到個remote就好似飛魚咁9秒9游蝶式咁lan埋去搶, 都唔係爬o既!!

你形容得momo好好笑呀﹗

芷殷﹐

例如走去睡房"lei"埋, 她就 "bilibala"咁爬來找我,個走廊都有幾十尺長,跟住又走出廳,來來回咁爬, 她好high, 爬到好快, 有時找唔到我, 她會探個頭逐間房望下, 一見到我就好肉緊好開心....我都覺得好玩,

嚇﹐我有時都同細女咁玩架﹐但老公太緊張﹐成日擺BB落 play pen﹐ (其實我覺得佢懶﹐唔想跟住BB走黎走去)﹐我咪話﹐大女以前都係咁啦﹐唔周圍走黎走去既﹐邊樹係BB呢﹖睇實移開所有危險物品同勤洗手咪得囉。

別墅

芷殷,

我都係bb一坐落個痰罐度就喊到成幢樓都閂門, 都唔知幾唔好意思, 講起坐痰罐, 你又會點教佢呀, 此終佢要介片的一日, 你會幾時開始呀, 我之前夏天都有除左佢條片抱佢係厠所"小小"或"大大", 但都唔成功, 到左冬天, 天氣凍, 我就無咁做啦, 我會再等今個夏天多d訓練佢, 希望成功啦。

我剛開左隻迪士尼比佢睇, 佢睇到眼定定, 不過我都唔係成日開, 久不久開吓啦。

大宅

justjust,

妳係咪唔係hk呀 ? 我call妳留言左係妳tel, 收到 ?

其實我lei埋時會偷偷地探出頭"及"下她, 知道她係安全位置, 如果她去左的危險地方(例如會去左工人房, 或者俾書房的嘢吸引左, 我又會出來"唉"下又引下她...總之唔可以離開她視線1分鐘啦... bb唔中意係她地墊位置, 成日都中意出界玩, 我叫工人拖乾淨的, 由得她周圍玩, 但會看實的...

大宅

nancykit,

我諗而家天氣無咁涷, 都係時候啦, 不過我諗會由我幫她試先, 工人好鬼懶...

首頁
12345...10

尾頁

跳至