跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 一歲人仔之飲食

我個女初出世跟e院食a+, 但發現氣管敏感...c家e生介紹食s26 ha(低敏)到1yr old, 而家我地幫佢"試"轉緊香港版"雪印"(不是低敏奶呢)......你講個隻係咪日本版?? 我唔夠膽幫趁出面d舖頭, 驚係水貨...bb食落肚仔嘛!...日本版奶粉, 我見日本百貨公司同埋...早排見過大型百佳有售(哩d我信得過...但, 因為唔近我屋企兼價錢好貴)...所以, 我只選擇香港版(澳洲生產)

[quote]
fungwongphie 寫道:
aya, my daughter都屙硬屎.....but only after we introduced fresh mesh apple (before that she only drink orange juice..........the previous EE is v lazy).....some people say S26 is v 熱氣.....donno if this is the reason.

But now I want to change to A+ but my daughter doesn't like that, she even doesn't like S26 (for 1-3 yr old)......so, we may want to change to 雪印 as well. Is the 雪印 you are using HA and where do you got it from ?? I know that Wing On Online 雪印 is on sale.....only $190/bottle......pls advise.

[quote]
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

My daughter is breast-fed + little formula (S26) until 6 mth. Around 6 mth, we found rash on her feet (轉角位).....the Doc recommended we switch to S26 HA.....we tried a few bottles and then changed back to S26.......but I read an ad taking about Eczema and knew it was better to feed HA formula until 1.....so, I switched back to S26 HA........ :-|

Now, she is 1 yr old and I think it is OK to change to normal formula......點知佢唔食 lor......

施晴媽咪 寫道:
我個女初出世跟e院食a+, 但發現氣管敏感...c家e生介紹食s26 ha(低敏)到1yr old, 而家我地幫佢"試"轉緊香港版"雪印"(不是低敏奶呢)......你講個隻係咪日本版?? 我唔夠膽幫趁出面d舖頭, 驚係水貨...bb食落肚仔嘛!...日本版奶粉, 我見日本百貨公司同埋...早排見過大型百佳有售(哩d我信得過...但, 因為唔近我屋企兼價錢好貴)...所以, 我只選擇香港版(澳洲生產)

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

好媽媽勳章

濕疹...咁e生都鼓勵你餵ha奶到1yr old呀!?...初時幫囡囡轉哩隻雪印奶佢都唔多like架, 好似我之前話齋...可能食開s26 ha 好清淡嘛, 無拉拉加隻有味既奶...一時唔慣囉可能...所以, 初時佢都要分兩轉先食到一支奶...試左成個禮拜, 到近兩三日先一次過食到咋touchwood先。同埋, 我想觀察耐d佢的臭臭是否軟身嘛...所以過多一兩日先再加餐數。你都要加油呀!!! 最緊要諗下邊樣係good for ur bb 先決定同佢 "試" 邊隻奶...好似我咁, 我擔心佢屙唔到屎屎, 辛苦...變左會無胃口...同埋食開咁清淡的奶...無拉拉轉口味, 應該比隻易入口d的佢...仲要睇下最後bb食左新奶是否適合嘛!(touchwood你bb的濕疹有無改善)

大宅

hehe, 如果我無記錯, 您c家醫生好似起初係介紹您食能恩低敏喎 , 但係您話驚雀巢成日出事, 咁啱個輪我同開惠氏姑娘傾計, 佢話我知惠氏有低敏, 所以我提議您問吓您醫生可唔可以寫紙比您去萬寧買惠氏ha架喎 .

不過話是話, 您醫生叫咩名呀 ? 佢好好, 成日推介奶粉比您既 ? 我都講過好多次, 我睇幾個醫生同問姑娘, 個個都唔肯建議奶粉, 話隻隻都差唔多. 我諗佢地緊係唔想揹飛, 萬一轉奶粉bb有咩事, 佢要負責任.

施晴媽咪 寫道:

男爵府

好媽媽勳章

咦...乜我失憶得咁嚴重呀 :lol: ...你介紹我囡囡食s26 ha架 ... ...今次個e生無介紹食咩奶粉呀...只係話我知, 晴晴可以直接由ha奶轉飲普通3號仔奶咋

:-( :-( :-( 睇翻哩幾日的record, 晴晴原來屙的屎屎都不太理想, 較為硬, 有時仲有血血tim(屙損左)..."雪印"奶又標榜易排便既 :-( :-( :-( ...我想, 明天要停哩隻奶粉先...考慮...考慮...我應該點好 屙的屎屎好一兩日, 又硬過

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

My daughter has already had anus fissure ( ) lar.......the paediatrician recommended to use 金油條& chi chong 藥...and we used it for a long time (when necessary)....整到我女一見條條就喊........now her bubu and the eczema are both better but had not 斷尾.....but since we introduced apple (any maybe my husband had not fed her enough water) lately, her bubu became very hard......粒粒咁......does apple encouge constipation 結宮??

I think HA formula doesn't need prescription. My Dr told me to get it from Mannings jar wor.

施晴媽咪 寫道:
咦...乜我失憶得咁嚴重呀 :lol: ...你介紹我囡囡食s26 ha架 ... ...今次個e生無介紹食咩奶粉呀...只係話我知, 晴晴可以直接由ha奶轉飲普通3號仔奶咋

:-( :-( :-( 睇翻哩幾日的record, 晴晴原來屙的屎屎都不太理想, 較為硬, 有時仲有血血tim(屙損左)..."雪印"奶又標榜易排便既 :-( :-( :-( ...我想, 明天要停哩隻奶粉先...考慮...考慮...我應該點好 屙的屎屎好一兩日, 又硬過
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

好媽媽勳章

你個女因為屙唔到臭, 令佢有痣瘡?? :-( 可憐呢...我諗你囡囡唔適宜食太多菠菜/蘋果...可能鐵質太豐富唔太o岩你囡囡食呢...我都唔會比太多阿女食...如食生果, 我寧願揀梨(梨有好多種, 唔會食到悶)

我剛又買左新奶粉啦...
1) 食開s26 ha, 想轉翻普通奶...但, 無拉拉有雲尼拿味...怕囡囡唔食, 同埋都驚熱氣難屙臭臭, 唔揀
2) a+, 出世食左幾個月, 臭臭好ok...但, 因為氣管敏感, 甜, 太多痰...怕而家又食翻又會多痰, 唔揀
3) 雅培...完全未食過, 寫住不含棕櫚油...好似幾好, 又係名牌, 又無加到咩 "雲尼拿"味...估囡囡會易入口d卦
所以, 我最後買左雅培, 希望佢肯飲兼腸胃接受到啦

大宅

施晴媽咪,

噢, 唔駛話自己失憶咁嚴重呢 !
不過我記性真係好好架, 雖然d人話生完bb會失憶, 但係我老闆話我仲係好好記性

您係咪沖奶既份量調較有問題呀 ? 或者比多20ml水開奶, 一定會好d.

話是話, 我個囡飲左d所謂水貨日本奶粉, d 大便, 皮膚, 同埋濕疹都好好多, 依家連食雞蛋都無問題, 我老公之前都唔批准我比阿囡飲d所謂水貨奶粉, 但係家陣見阿囡d皮膚滑滑, 佢都話我既選擇是對的.

珍珠宮

Oh, just a precaution jei. The doc said since she had anus fissure and the bacteria in the bubu may affect her through the wound and so he prescibed the 條條 lor......but actually I really didn't see the effect of the 條條........ :-|

施晴媽咪 寫道:
你個女因為屙唔到臭, 令佢有痣瘡?? :-( 可憐呢...我諗你囡囡唔適宜食太多菠菜/蘋果...可能鐵質太豐富唔太o岩你囡囡食呢...我都唔會比太多阿女食...如食生果, 我寧願揀梨(梨有好多種, 唔會食到悶)

我剛又買左新奶粉啦...
1) 食開s26 ha, 想轉翻普通奶...但, 無拉拉有雲尼拿味...怕囡囡唔食, 同埋都驚熱氣難屙臭臭, 唔揀
2) a+, 出世食左幾個月, 臭臭好ok...但, 因為氣管敏感, 甜, 太多痰...怕而家又食翻又會多痰, 唔揀
3) 雅培...完全未食過, 寫住不含棕櫚油...好似幾好, 又係名牌, 又無加到咩 "雲尼拿"味...估囡囡會易入口d卦
所以, 我最後買左雅培, 希望佢肯飲兼腸胃接受到啦
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

好媽媽勳章

你嘔唔嘔死大笪地架 :lol:

沖奶量完全無問題...唉!我唔理啦, 買左雅培...今日晏畫等姐姐用多半安水去開新奶比佢食, 跟住觀察黎緊幾日的進展啦!

查實, online成日聽人講日本奶粉點好法...我都成日心郁想比囡囡試呢(但, 絕對唔比佢飲水貨奶===我個人意見jet hehee)...如果試, 就試日本正貨...嘩!好貴呢 ...噚晚打去超級百佳問日本奶啦...點知都係得"雪印"牌, 同香港版無分別, 所以我都係無買到...係呢, 你囡囡食邊隻日本奶 森永呀??...我驚最後我要向 "日本水貨奶"

薳然媽媽 寫道:
施晴媽咪,

噢, 唔駛話自己失憶咁嚴重呢 !
不過我記性真係好好架, 雖然d人話生完bb會失憶, 但係我老闆話我仲係好好記性

您係咪沖奶既份量調較有問題呀 ? 或者比多20ml水開奶, 一定會好d.

話是話, 我個囡飲左d所謂水貨日本奶粉, d 大便, 皮膚, 同埋濕疹都好好多, 依家連食雞蛋都無問題, 我老公之前都唔批准我比阿囡飲d所謂水貨奶粉, 但係家陣見阿囡d皮膚滑滑, 佢都話我既選擇是對的.

男爵府

好媽媽勳章

唉!每次要同囡囡轉奶, 我就頭痕 ...小朋友屙臭辛苦呢, 睇到心都痛埋 :-( ...同埋, 我覺得成日要用"條條"唔係咁好, ...應該從佢的飲食著手去改善大便情況...唔通又要向日本奶

[quote]
fungwongphie 寫道:
Oh, just a precaution jei. The doc said since she had anus fissure and the bacteria in the bubu may affect her through the wound and so he prescibed the 條條 lor......but actually I really didn't see the effect of the 條條........ :-|

[quote]

男爵府

好媽媽勳章

想問下大家...你地的小朋友除左飲奶之外, 每日total會飲幾多水/果汁...等我睇下我個女係咪飲得小 :cry:

我囡囡每日起碼有13-15安水/果汁

大宅

施晴媽咪,

唔駛嘔, 我都係轉述返老闆同埋同事講既事實jet

薳然之前都有飲過雅培1 & 2, d 大便都唔多靚 bor同埋會叫生哂, 但點都好過飲a+囉.

薳然家陣飲明治, 我地05年1月好多bb都係飲呢隻.

大宅

13-15安水/果汁, 係咪唔包括奶奶呀 ?

若果唔包奶奶, c晴飲好多水喎, 我個囡一日只係飲到 at most 4oz 果汁, 5oz水.

施晴媽咪 寫道:
想問下大家...你地的小朋友除左飲奶之外, 每日total會飲幾多水/果汁...等我睇下我個女係咪飲得小 :cry:

男爵府

好媽媽勳章

明治...等我記住先...看門口...希望唔駛啦 :lol:

薳然媽媽 寫道:
施晴媽咪,

...
薳然之前都有飲過雅培1 & 2, d 大便都唔多靚 bor同埋會叫生哂, 但點都好過飲a+囉.

薳然家陣飲明治, 我地05年1月好多bb都係飲呢隻.

男爵府

好媽媽勳章

唔包奶奶架 ...你唔記得touchwood

[quote]
薳然媽媽 寫道:
13-15安水/果汁, 係咪唔包括奶奶呀 ?

若果唔包奶奶, c晴飲好多水喎, 我個囡一日只係飲到 at most 4oz 果汁, 5oz水.

[quote]

大宅

施晴媽咪,

c晴 d 便便唔靚, 可能係兩溝奶粉問題.

薳然當初由雅培轉能恩ha, 又係呵得唔靚, 之後我打電話比雀巢姑娘, 佢話兩溝奶粉會令d便便唔靚 (唔知係咪chemical effect), 咁我就唔理三七廿一, 一次過轉哂能恩ha, 結果d便便好靚.

查實依家我地d bb已經一歲多, 已經可以食唔同種類既食物, 所以可以隨便轉奶粉, 唔駛好似d 初生嬰兒咁小心咁轉, 每日一餐一餐轉. 有好幾個奶粉廠姑娘(雀巢, 惠氏)都係咁同我講.

大宅

施晴媽咪 寫道:

哇, 咁多啊!
唔計果蓉, 通常係一隻蘋果,
我個仔每日只飲幾匙更水咋wor.

男爵府

好媽媽勳章

哎呀...我老公又係話c晴本身食s26 ha有熱氣架耐唔耐, 我地連開個隻奶每次都多半安水呢...爸爸仲話無理由個個bb食雪印都去到大大, 而雪印仲標榜係令大便軟化嘛...我都rr地頭...爸爸仲話不如加多一餐係雪印奶喎...但, 怕怕的媽媽reject左佢...咁, 唔通真係咁而令佢便便硬 ...咁, 我咪要快快趣打翻屋企叫姐姐餵翻"雪印"...好, 學你, "懇" d 一次過轉晒佢, 睇下有無改善 ...thx提點!

薳然媽媽 寫道:
施晴媽咪,

c晴 d 便便唔靚, 可能係兩溝奶粉問題.

薳然當初由雅培轉能恩ha, 又係呵得唔靚, 之後我打電話比雀巢姑娘, 佢話兩溝奶粉會令d便便唔靚 (唔知係咪chemical effect), 咁我就唔理三七廿一, 一次過轉哂能恩ha, 結果d便便好靚.

查實依家我地d bb已經一歲多, 已經可以食唔同種類既食物, 所以可以隨便轉奶粉, 唔駛好似d 初生嬰兒咁小心咁轉, 每日一餐一餐轉. 有好幾個奶粉廠姑娘(雀巢, 惠氏)都係咁同我講.

大宅

係囉, 試左全轉雪印先, 真係唔好okay先至諗諗雅培.
希望c晴 d 便便靚靚啦 !

首頁

尾頁

跳至