在職全職

跳至

首頁
12345...61

尾頁

大宅

有無後生媽咪一齊傾吓計呀?

我仲差一個月先23歲,剛剛做咗媽咪一個月,
個感覺好得意,自己都仲咁細個,就做咗人哋
媽咪,好似發夢咁~連自己都仲要人照顧,竟然
仲要照顧埋bb,好在有亞媽全職照顧bb,老公
又只係識整喊bb....

我都想知道其他媽咪係點架,我有時帶亞b返醫
院檢查,d人以為亞b係我細佬,好攪笑,你哋會唔
會架??!
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

子爵府

Re: 有無後生(23歲或以下)媽咪一齊傾吓計呀?

我廿五歲,咁又預唔預埋我同你一齊傾呢...我廿歲生仔,果陣出面D人個個都以為我係家姐我個仔係細佬~!都幾得意架~!不過有時有D人咪話你咁細個做人媽媽,講到我唔識湊咁,有時都幾興架~!關佢叉事咩~!咁你呢,有無咁既情況?

複式洋房

我而家先22歲咋~
但個仔就已經3歲半啦~
以前如果得我同仔仔出街既話~
D人都會問係咪我細路~
記得佢兩歲果年返N1~
有個婆婆黎湊孫~佢問亞B係咪我細路~
我咪笑笑口話唔係囉~^^
而家亞B大個仔啦~
成日嚮條街度大大聲聲叫媽咪~
係人都知我地咩關係嚕~哈~
之前都開左個topic~問有無後生媽咪架~
原來under20歲都有好多媽咪~
同聲同氣~
「我一直渴望擁有一雙新鞋子,直至我看到別人沒有一雙腳。」你有沒有聽過以上這個故事?我們常常埋怨自己沒有一些東西,卻不去看看自己已經擁有一些甚麼。人最難克服的,是妒忌心。

大宅

你地好叻呀,十九,二十歲就做媽咪,其實由我有咗亞b開始到而家,除左返工都好少出街囉,同d朋友好似疏遠咗好多,我好多朋友都會問我,咁後生就結婚生仔,無晒自由,好可惜,最初我都有少少同感,但自亞b出世以后,日日對住佢,我反而感覺自已好幸福~ 而家仲開始有朋友羡慕我添呀....
我放多一個月產假就要返工啦,我驚到時亞b只係跟住個婆婆,唔要媽咪呀,你地駛唔駛返工架??!

[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

複式洋房

我都係呀~我身邊D朋友全部廿零歲~
根本都未玩夠~我生左BB之後已經無咩點聯絡啦~
只係間唔中傾下電話~問候下對方咋~
出街就更加唔使講啦~
可能做左媽咪之後~話題同思想上都有差距啦~
佢地傾D野我好似融入唔到咁~
無辦法啦~之前都預左會咁樣~^^
我好羨慕其他媽咪有人可以幫手湊BB架~
自己可以出去博殺搵錢~
我辭左份工嚮屋企湊仔湊左兩年~
等亞B兩歲讀N1~我就出黎返工~
但果陣見佢好唔開心~因為長時間留嚮學校~
又得佢一個學生咁遲放學~
(7:30-18:30)~
成11個鐘呀~最後我都唔忍心~
所以又再次辭職去照顧佢~
雖然而家生活質素無之前咁好~
得我老公一個撐住頭家~
但係亞B佢多左好多時間去玩~
我覺得自己無選擇錯~^^
做得人媽咪就預左要放棄好多野......
你地又點呀~
「我一直渴望擁有一雙新鞋子,直至我看到別人沒有一雙腳。」你有沒有聽過以上這個故事?我們常常埋怨自己沒有一些東西,卻不去看看自己已經擁有一些甚麼。人最難克服的,是妒忌心。

子爵府

我就唔得喇~!之前我都係全職媽咪,但係唔知自己係咪工作狂黎,無番年幾工就覺得好唔開心,覺得自己好無用,屋企又唔夠錢駛,所以都係忍唔住出黎做野,之前都係打工仔,但唔知係咪耐無打工,俾老公縱慣左,番工兩份工都係同上司嘈鑊金~!所以依家索性自己做老細,條氣唔順都仲可以鬧客嘛...嘻嘻~!

複式洋房

嘩呢個TOPIC好呀﹐不過我八月就廿四啦﹐算唔算呢﹖
我媽同奶奶都成日話我唔識湊BB﹐不過宜家BB都就八個月廿幾磅﹐仲未病過添﹗
我都係要返工架﹐份工壓力都幾大﹐不過公司福利好﹐人工又唔錯﹐無辦法啦﹐我同老公又啱買左間屋﹐要供樓﹐所以BB比保母湊囉

好唔措得架﹐無辦法啦
因為我全公司最後生﹐生幾次D大老細黎視察﹐ 仲以為我係中學生兼職添﹐激死﹗ :-x
Hayden媽媽 - 請多多指教~~~ ***************** 我的寶寶是Hayden B﹐中文名叫平寶寶﹗ [img align=left]http://invis.free.anonymizer.com/http://www.geocities.com/sharonlausnow/hayden1.jpg[/img]

複式洋房

bandband,
你開咩舖頭架??
其實我之前都打算開間舖頭自己打自己工架~
主要因為要湊仔~打公司公好唔方便~
老世又成日狂丙喎~
有時會覺得辛辛苦苦日日返成10個鐘~
無晒私人時間~但份人工先岩岩夠交學費咋~
學似你話齋~我又係覺得自己成個廢人咁~
廿幾歲女仲一事無成~想試下出黎博下~
就算蝕左都甘心命抵~

子爵府

我係開美髮用品舖,但係一做呢行先知係惡頂~!所以我都奉勸你一句要認認真真咁去考慮清楚先囉~!!做左老"細"真係番唔到轉頭~!其實我中間都大大話話打左兩份工(開舖之後...),但係一係搵唔到工無人請,一係就忍唔到辦公室人事問題,我一同D同事唔岩就會爆~!@!跟住我會唔撈~!所以都係打回原形迫住做番老"細",自己開舖既好處咪係可以用番自己既方法去做事,自由少少,但係唔好處就大囉~!一就搵唔到份人工,每個月既收入都支出哂响舖頭同屋企度,自己一個仙都無得fing~!二就要忍D衰客氣~!三就係好困身,會搞到自己好煩,無時無刻都係諗生意~!生意差失眠既程度就越嚴重~!你唔撈間舖又唔得喎,一唔做間舖你再出去打工,人地都未必肯請你!我試過三個月內寄左過百封信,一封都無回過頭!叫我interview既都係得個桔~!總之一句講哂,如果你要開舖真係有番咁上下米同時間&心機先至好考慮做,我地果陣都係未諗清楚就去做,依家兩公婆成日煩生意不單只,仲要無時間拍拖,一個月都唔敢放一日假,你話係咪苦過di di ~! :-x

大宅

Re: 有無後生媽咪一齊傾吓計呀?

我諗都係要改吓個標題先得啦~
bandband就好啦,可以自己開鋪頭,我之前都有諗過架,
諗住開鋪頭賣女裝cute內衣褲,但可惜無咁多錢,又驚無生
意,最終都係繼續打工算啦~不過好彩我上司都對我唔錯,
我都唔駛點受氣,不過你地知啦,始終辦公室o既人事關係
好麻煩o既~我放多廿二日產假就要返工啦,真係唔係咁願
返工呀.有朋友問我會唔會返到公司唔記得點做野,唔好話
做野吖,我上次想打俾個同事,我連公司d電話號碼都唔記
得啦~ 而且又掛住亞b呢..... :-P

複式洋房

bandband,
我真係想請教下你意見呀~
你開舖用左幾多錢呀??
入貨呀~按金+上期~裝修...等等~
係咪守左好耐~?開左嚮邊區呀~??
美髮用品都算幾冷門喎~多唔多客仔呀你~
我咪又係頂唔住D辦公室政治~
唔知女人係咪特別麻煩~
一係就FD過打BAND~一係就火車撞地球~
我同D同事唔夾就唔夾架啦~
其實我都諗左好耐~所以而家仲心大心細~
哩排好多舖頭因為沙士執晒~
我睇到都幾頭痛~你果間又點呀~?~
甘唔甘呀~^^

複式洋房

celia_ip ,
女裝cute內衣褲~哇....我都好鐘意架~
不過唔知邊度入貨~^^
係呢~生完仔記性真係會差D既咩??
我淨係覺得自己身體差左咋~
唔知係咪蛇仔果陣恃住自己後生就咩都理~
所以而家攪成咁呢~
打風落雨就會腰骨痛架啦~
死啦~咁後生就有哩D~再大D唔知點算好~

子爵府

winnie88:我果陣開舖都幾金架~~~!都係問我老公個亞哥借錢開舖,總共借左十萬幾(接近十一萬)~~~!不過D貨數就有數期,所以都仲頂得住~~~!但還錢俾人就真係幾甘@!我地逐少逐少咁還都還左成年幾兩年~!依家生意真係難做~!再加埋沙士,真係仆直,個賤狗業主又一個仙都唔肯減租等我地回氣喎~!又要死守!因為一唔做呢行就真係兩公婆無野撈~!為左個仔咪死頂囉~!美髮用品呢行都係我老公個亞哥帶我地入行,OK啦,不過真係要靠把口sale囉!早幾年逢親假日過年過節一定好生意,試過成皮野一日~!但係呢三年就真係無咁富貴喇~!岩岩對上既christmas咪苦過di di囉~!居然差過平日~!搞到我地聖誕都無放過一日假,好彩我老公都識"乙水"我,放工咁累都走去元氣買個壽司拼盤番屋企請我食~!條氣先至順番~!今年又差過上年,搞到我地都唔敢放假~!以前我地結婚周年係咪都放兩日假,今年就唔係,放得一日,仲要係要慳住咁過,我地以前都會去吓澳門豪番兩日,今年就去左長洲,認真超值~!

子爵府

我兩樣都有---無記性左同埋身體差左~~~!可憐~!廿幾歲女俾老公話老人痴呆症~!仲叫我買本簿仔傍身,每日要做既事話寫落本簿仔度喎~~~!撞鬼咯...
我仲要係好易扭親添!以前仲係女果陣都唔會咁~!行路快過食飯~!依家?行大步路D都會扭親大脾,你話我係咪好誇~?!:-x

winnie88 寫道:
celia_ip ,
女裝cute內衣褲~哇....我都好鐘意架~
不過唔知邊度入貨~^^
係呢~生完仔記性真係會差D既咩??
我淨係覺得自己身體差左咋~
唔知係咪蛇仔果陣恃住自己後生就咩都理~
所以而家攪成咁呢~
打風落雨就會腰骨痛架啦~
死啦~咁後生就有哩D~再大D唔知點算好~

大宅

winnie88,

我都覺得自己好似無乜記性咁,可能成日留係屋企,
唔駛返工,唔駛點用腦呀∼
我岩岩先生完,仲未覺得身體有咩唔妥呀,我生完
亞b五星期,都仲未係點敢食野住,連洗頭沖涼都
仲用緊薑水,唔敢用生水,希望第時無咁多病痛啦∼
因為好多親戚唔係話頭痛就腰酸骨痛,都係寧可信
其有好d...

複式洋房

唔計貨錢都要11萬呀~?!~
哇~真係唔知幾時會回到本喎~
你都好啦~有人教入行~唔使咩都盲摸摸先啦~
你而家舖租幾錢一個月呀~
如果大型商場咪貴D囉~大業主又特別衰既~
成日覺得你唔租大把人租~都唔諗下人地感受既~
有埋set頭果D會唔會好搵D呀~?!~
至少多樣野嫌到錢先啦~
齋賣野好難為到皮架嘛~
一日成皮野~?!!!~我諗都幾難咯~
而家個個人買野都諗過度過~
真係有用先肯買~仲要講價添~
包括我自己都係咁~無辦法啦~時陣唔好丫嘛~
你兩公婆又幾夠膽架喎~一齊睇舖~
萬一生意真係差到貼地咁點算呀~?!~
不過兩公婆做又唔使咁悶~
多D時間溝通下都幾好既~^^
聽你咁講又真係幾慘既......!~我驚自己頂唔住添呀~
但又好想完成自己心願~唔知點取捨好~
唉....D人一知道我有個仔就即刻耍手兼寧頭啦~
唔好話請我啦~連見工既機會都唔俾我~

複式洋房

celia_ip ,
果陣我生完第二朝~當時仲係醫院架~
我一起身第一件事就衝左入廁所洗頭啦~
真係忍受唔到自己個頭咁"立"呀~又痕喎~
最好笑~我洗完頭出黎~
其他床既媽咪個個都望住我~
攪到我成個怪物咁~哈~
唔知係咪生果陣嚮背隻落左麻醉藥啦~
所以腰骨成日都仲赤赤痛~
同埋好易"累"~坐一陣都唔得~

大宅

你地老公係咪同你地差唔多年幾呀??
我老公廿三歲,一d都唔同我合作,成日攪喊個囝,
當個囝公仔咁模,激鬼氣~
成日買埋晒d玩具返屋企自己玩,行過玩具部又話
要買乜買乜,

複式洋房

我都係生左之後無哂記性﹐成日出左街之後先發覺唔記得帶銀包﹗(不過﹐BB就記得帶)
我老公大我六年﹐所以都幾成熟﹐不過有時同HAYDEN B玩起上黎好似屋企多左個細路要湊甘﹗ :-x
Hayden媽媽 - 請多多指教~~~ ***************** 我的寶寶是Hayden B﹐中文名叫平寶寶﹗ [img align=left]http://invis.free.anonymizer.com/http://www.geocities.com/sharonlausnow/hayden1.jpg[/img]

子爵府

Winnie88: 無計啦,都洗濕左個頭咯,咪惟有繼續做落去囉...我都諗住做埋set頭同幫人染髮焗油,因為我老公亞哥D舖已經做左好耐,但我地真係搵唔岩舖搬...無錢嘛...惟有等運到囉~!呵~!
我老公大我十二年,所以我覺得佢好叻架,不過,...都係成日教壞個仔(你地睇番"親子溝通"我登果個topic就知我老公D衰野~~~!)!我老公有時都好易凶個仔搞到個仔喊到V V聲~!咪又係我呢個亞媽黎搞番掂佢~!激死~!
我果陣生完都唔敢洗頭,不過捱到第二個星期卒之頂唔住~!好彩我奶奶都幾開通,即刻煲左一大煲薑皮水俾我沖涼洗頭~!但我生完之後已經少左成半頭髮,原本生之前我把頭髮好厚,家吓就薄chi chi ...可憐~!

首頁
12345...61

尾頁

跳至