論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

原來工人唔只混飯食, 仲係黎醫病, 睇牙

混飯食(唔係搵飯食)都算啦, 我個衰野,做野已經係好差好差, 黎左兩個月, 一黎已經傷風, 今日又同我講有註牙, 要剝牙, 唔係黎做野, 仲要比$佢地醫病, 睇牙, 有無天理 ? 你地話佢地係米有預謀?當我地d香港人係老親同水魚

民房

Re: 原來工人唔只混飯食, 仲係黎醫病, 睇牙

咁又真係幾離譜喎, 你有冇試過打番電話去agent到話這個請況佢

大宅

佢當自己係主人咁款喎, 麻煩

別墅

我以前個隻BUn BUn, 星期五來Hong Kong星期日同我講腰痛,拿重嘢會脫肛

我星期一就帶返Agent到,送佢走,重要俾機票

根本就來自由行,想搵個住豪宅老細

別墅

無錯, 我已經決定換, 但係d工人都唔可以當我地係傻仔, 最衰香港政府, sorry, 應該係外傭政府, 幫晒d外傭

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

sorry,打叉,睇牙好似唔駛我地包架!是乎?

別墅

no la....都係我地, 而且保險只可claim2/3

candietweety 寫道:
sorry,打叉,睇牙好似唔駛我地包架!是乎?

侯爵府

你真倒楣!!

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

我今日仲激氣 工人嚟咗三個幾月, 今日放完假番嚟, 就即刻拎張醫生單出嚟俾我, 話今日睇咗醫生 $450, 我問佢睇咩睇咁貴, 佢問我張單寫咩, 我話英文唔識, 佢就話腸胃炎, 仲話個醫生係朋友介紹話唔貴, 但睇完先知咁貴, 仲話好彩咁啱有 $500 係身, 跟住仲話保險有得 claim 添, 心諗佢都好醒吓, 好似仲清楚過我咁.

我愈諗愈唔憤氣, 明明放假自己出去食錯o野, 關我咩事, 如果佢個個星期都係咁, 咁我咪好大獲 如果係佰幾二佰蚊, 我都算, 問題係要 $450, 保險點都 cover 唔曬, 家陣我要真金白銀補 $300 蚊俾佢, 條氣真係唔順 番工睇醫生 claim 保險 claim 唔足, 老細都唔會幫我o地補差價, 但點解我就要 真係唔知佢睇個咩醫生, 我睇醫生, 除咗大肚之外, 都未試過睇過咁貴, 我今日先知道, 原來工人仲"經"貴過我 !!!!!!!!

別墅

最多俾番二佰蚊俾佢(豪咗比佢口勒),其餘叫佢食自已,話俾佢聽保險claim唔到咁多,我自己都係打工仔,公司都有醫療保險,自已睇咗貴醫生,都係自已貼架啦!好公平喎!

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

nan_nan

你話佢知就係因為有得claim, 所以以後要睇你指定ga 醫生, 如果佢一定要睇自己ga醫生, 咁差額就要佢負責番
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

大宅

我個工人又係, 初初黎到我地見佢手腳都好似擦損咁,
問佢佢話坐單車跌親, 咪俾d野佢搽, 單日子耐左發覺
唔對路, 佢自己先同我講好痕要睇e生, 原來佢有皮膚
病, 睇左西e唔得, 再帶佢睇中e, 好左好多, 好彩西e
有得claim, 但中e就無, 我同佢講你個病係黎之前已經
有, 所以無理由要我俾錢, 我只俾左頭兩次跟住佢自己
俾番, 但佢唔想俾咁多錢(一日要100蚊), 睇多兩三次
就無睇, 只係買d藥膏搽。

複式洋房

而家o的工人係咁都唔奇呀~
我而家呢個工人,佢唔駛寄$返去俾佢o的屋企人,佢又未結婚,又咁貪靚,我覺得佢想係喥識男仔多喇~

別墅

甘點解個衰政府甘都仲幫住d衰人

大宅

bb_hazel 寫道:
而家o的工人係咁都唔奇呀~
我而家呢個工人,佢唔駛寄$返去俾佢o的屋企人,佢又未結婚,又咁貪靚,我覺得佢想係喥識男仔多喇~

我o個個都係咁

男爵府

最慘我今朝己經打

大宅

我都唔明點解乜都係要我地出, 我地打工都無咁好
既福利啦, 有時會覺得自己搵埋錢俾個工人洗; 我個
工人除左黎e皮膚病, 前兩個月佢終於開口認有近視,
(因為煲豬腳薑d豬腳要mun毛,佢話睇唔到), 仲暗視
叫我配眼鏡比佢, 我咪話佢有咁多錢買電話,護膚品,
整頭髮, 自己去配lor

大宅

FING佢去D街坊醫生度睇啦,你講明 要睇邊個,再唔係去輪街症啦!

我賓SEE個個係我指定架,百令蚊,仲有無得比佢作大,因我隨時可問個DOCTOR嗎 !
Msma

洋房

我個工人嚟第一年已經補咗3隻牙,我問佢點解咁多爛牙, 上手主人無幫妳醫嚟到我度先醫,我話如果下次再痛就唔補要"mook", 等佢驚下都好不過我講完之後, 真係未出個聲話牙痛。

首頁

尾頁

跳至