潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

別墅

1卡既鑽介你地會去邊到買呢?

1卡既鑽介你地會去邊到買呢?

大宅

Re: 1卡既鑽介你地會去邊到買呢?

信譽良好既珠寶店

男爵府

我朋友做哩行生意,會搵佢買

別墅

我想請問

1. 1卡大約要約多錢倒(可以的級別)

2. 揀原石比佢箱好,定係揀整好晒果D好

3. 係咪唔可以退番比金行(雖然唔會咁做)

4. 金行買係咪唔會有價講,因為有朋友買玉,講到1/3價錢

5. 點樣分辨真定假

6. 點樣決定粒石係咪值果個價錢

Thank you very much

複式洋房

1. 1卡你買咩形狀,顏色,淨度?價錢好大出入!

2. 如果買好級數的緊係原石啦,咁先清楚睇到石的淨度!

3. 如果去金行買,有啲金行係有7 or 8折收番,但如你買
一粒好級數又有國際認可証書,如GIA,係有一定的價值

4. 金行標價較高,有價講,但有質數有國際認可証書, 就議價空間很少,因有一定的價位,好似二月份一卡以上又加價,唉!

5. 去信譽良好的店購買,有機器測試真假的!

6. 咪就係成日講果4C囉!

希望幫到你,有需要可pm比我!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我自己買鑽石就只會係Tiffany買,雖然貴,但貨真價實呀!
My Two Princess

別墅

1.一般OK可以架啦!$40000可以買到乜野?

2.<原石>係咪淨係用個克盒装果D?

3.除左大果幾個金行,你有冇好介紹?

4. 金行有價講,咁大約可以講到幾多?

Thank you very much!!!

複式洋房

通常會找做珠寶的朋友找粒4C好的可及within budget! 如40,000 可以買到很高色的可, 但可能無 cert.

男爵府

我最近係周X福買了一隻

Oval
1 cart
VS1
D Colour
有certificate
$52,000

你可以參考下 !

禁止訪問

別墅

卡裝石, 我會買有GIA 證書的, 除了較可靠外, 也有一定的價值保證...

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

有D色? 又幾平喎
charlotteling 寫道:
我最近係周X福買了一隻

Oval
1 cart
VS1
D Colour
$52,000

你可以參考下 !

男爵府

周大福~

大宅

oval 係平少少的

bighug 寫道:
有D色? 又幾平喎
[quote]
charlotteling 寫道:
我最近係周X福買了一隻

Oval
1 cart
VS1
D Colour
$52,000

你可以參考下 !
[/quote]

男爵府

I'd go to Chow Sang Sang

複式洋房

prettywife

how much for 1 卡 diamond brought at Chow Sang Sang? will they give you a good discount? if so, how much?

男爵府

係呀 Oval 係平的呀 ,之前都有戴過圓石, 所以今之試下Oval, 我都覺得好靚, 都幾低帶, 又夠閃,又夠白, 仲幾夠睇頭.

如果是圓石, 1 cart, 仲要高色, 我唸都要80k-100k

我現在都是每年都會去換隻介指,

如果within 1年去 trade的話, 加大30%, 只是扣手工費就可以, 如果過了1年便要扣20%, 再遲的便要估價, 所以現在年年都會keep住換, 終極目標都是1 cart, 圓石, 高色.
我同老公講唔駛買其他野俾我喇. 淨係每年去trade隻介子就得喇 !!

今年已是笫2年, 用了13,000便換了1 cart 介子, 感覺上無咁肉痛, 所以我一定會去可以trade的鋪頭買.

仲有呀 ! 對於我呢的只是識帶唔識睇的人來講, 有GIA certificate 就更加好, 因為粒石點好同(唔好), 張cert. 都寫得清清楚楚, 唔駛驚俾人呃. 好似有的保障.

大宅

周生生good!

禁止訪問

複式洋房

周生生

首頁

尾頁

跳至