母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係在職全泵奶媽, 呀囡就黎7個月喇, 每日泵3次, 返工前, 中午, 晚飯後各一次~
我知餵人奶好多好多好處, 但係真係好辛苦好勊, 唔想再撐喇, 有無人可以傾下呀!!??
餵人奶令我有以下問題呀:

1.) 真係唔夠時間休息呀, 每朝晨早起身要泵奶, 差不多要一個鍾呀, 食飽飯又要同工人姐姐輪流沖涼, 沖完佢就睇住呀囡, 我泵奶, 又係要一個鍾~
有時去下街去夜左, 返到屋企都要泵奶, 搞到成1-2點先瞓~

2.) 公司6條油, 得一個厠所, 我就成日lunch time都要霸住30-40分鐘, 搞到d同事唔係幾方便, 仲有..我食野又慢, 下下泵完奶..都要狼吞虎燕咁..好辛苦呀~

3.) 返工放工又要'咩'住晒d泵奶用品, 搞到日日返工好似擔泥咁, 又唔可以出街食lunch wor, 焗住要帶飯, 重死~

4.) 星期日, 工人放假, 單拖湊住個囡, 等呀囡瞓左先可以泵奶, 泵完奶有時呀囡醒左, 我連食野既時間都無呀, 又唔敢成日食即食面, 怕會唔夠奶, 又怕d奶無營養wor~

5.) 天氣熱到爆, 仲要日日貼住9pad, 熱死人, 仲成日出汗呀~

6.) 去街又要限住時間, 太耐無泵奶就谷到變石頭胸(好鬼痛), 仲好肉酸tim ar~

7.) 有時呀囡早左喊要食奶, 又要坐熱, 起碼要10-15分鐘, 奶粉就即刻有, 個心唔洗咁急咁大壓力~

**總之就...仲有好多不便啦, 我知人奶係好, 有好多人想餵都無得餵, 我有奶仲0係度呀支呀左係唔岩, 不過真係好辛苦呀....可況奶粉又唔會食壞bb既, 所以.....我有d唔想堅持落去呀!!
有無人可以化解一下呀!!??

男爵府

我好明白你嘅心情,因為大仔果時都系要返工,由返工開始轉泵奶,情況同你差唔多,有次仲因為泵唔切,脹到發低燒,痛到不得了,後來八個月就戒咗喇,同而家囡囡全埋身喂完全唔同。我個人認為,喂人奶固然好,但當由於喂人奶嚴重影響咗生活,弊大於利時,我會考慮轉奶粉,免得搞到身心疲累,對照顧BB亦唔好

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

其實餵人奶都要心情愉快, 如果有咁多顧慮, 會好影響心身架..

男爵府

畀面勳章

回覆:迷失了方向, 唔想再餵人奶喇, 有無人可以傾下呀!!

妳用咩泵?點解泵咁耐?
我星期六日單拖湊都係一路泵一路煮野食、㷛粥仔、洗野啊!

別墅

Will you consider 埋身?and for morning and at night, you can try using the hand free bra. I bought it from taobao and use it every morning. I can wear make up while I m pumping milk, saved a lot of time

禁止訪問

別墅

迷失了方向, 唔想再餵人奶喇, 有無人可以傾下呀!!

我同你case好似呀,囝囝差不多九個月啦,真係好想放棄,每日早,午,放工,同夜晚十二點都泵,超辛苦,極想放棄,有時係度諗,咁辛苦都希望囝囝身體好啲,強壯啲,但我自己成日係度咁堅持,值得嗎?所有私人時間完全無哂,去街計時,限時限後,身邊好多人叫我放棄,話已經好夠,加上阿仔極度厭奶,如泵完奶入奶樽極討厭,又推開,所以我都會諗下係咪要放棄呢。。。

大宅

我用avent泵架, 一日泵得3次, 0係公司我只會泵半個鍾, 但0係屋企就泵1個鍾, 因為越泵得耐就越多奶, 我要泵足一粒鍾先有160-200ml, 咁先夠呀囡一餐~

家陣呀囡食2餐固體, 我就重大壓力, 想固體+全人奶呀~
以前反正唔夠奶, 我就無咁大壓力, 因為得70-80%人奶, 其餘會補奶粉, 而家飲咁少餐..我就唔想補奶粉lor~

呀囡唔肯埋身呀, 出世到衣家..都係埋左幾次身咋~好慘!
我放假呀囡又唔捨得瞓wor, 掛住同我玩呀!我痴身, 所以連食野都行唔開, 老公又要輪班, 成日要返工..唔係成日幫到手~

我就係想與唔想之際呀!

別墅

我同你差唔多,一樣好辛苦,好攰,無精神;但我係一個窮mama,我依然抱住餵得幾多就幾多嘅心態!我都有試過想放棄,但我知我會後悔,所以繼續堅持!你想有人支持你放棄定支持你繼續?唔辛苦都辛苦咗7個月啦,不如岸多幾個月,夠一歲,到時可能可以泵少次,無咁辛苦呢~~~ 有乃唔餵真係好哂㗎!難為我連足夠嘅本事都無~~你真係頂唔順嘅話,問下自己捨唔捨得?會唔會後悔?會唔會舒服啲(心身)?我怕你後悔,到時仲辛苦呀!岸到就繼續啦!你已經好叻㗎啦!繼續努力

大宅

陪月勳章

我都係泵媽, 一日泵四次, 每次都泵成個鐘, 先夠阿女四餐, 仲要補一餐奶粉.
朝朝六點半起身餵奶半個鐘, 泵奶一個鐘, 再用換衫五分鐘, 就趕住出門口
夜晚又遲放工, 返到去食飯, 同阿女玩一陣, 沖涼, 餵奶, 泵奶, 泵完已經差不多1 點. 日日如是....
有時累到泵泵下都瞓著左. 掃掃下風又瞓著, 餵奶都瞓著...

呢種生活唔覺唔覺都過了個半月... 唔知可以頂到幾耐....

annysbee  覺時間架, 不過..就當係坐月唔怕啦, 返工就慢慢調較泵少d, 你都加油呀~  發表於 12-6-26 13:53

大宅

母愛係偉大, 我覺得生左佢出來, 盡量想比最好既野佢, 而呢D又天然又最好, 應該去努力去支持, 我估每一個人 奶媽都有經歷過都有走過.... 我成日同自己講一個月會比一個月好, 餵人 奶最多都係2年, 呢2年係一生之中唔係好長, 點解我唔可以支持落去, 好多人 奶媽都走得過, 自己都應該可以.

以前要我早起我會想死, 而家好乖每日準時7點起身SET野泵奶, 再洗面刷牙, 再用5分鐘換衫, 10分鐘代妝就出門口, 番來8點幾同阿囡玩陣, 等佢訓左, 我就可以睇下電視上下網, 去到1點半就泵埋最後一次奶訓, 之前頭第1個月日日2個鐘, 4個鐘泵奶, 日夜不分, 成日就係訓, 食, 照顧阿囡, 呢D生活我都頂住, 無理由而家開始輕鬆先打算放棄...

最後, 唔好比太大壓力自己, 同自己講盡左力, 泵得幾多得幾多, 比左最好阿囡, 就算唔夠奶要補粉我都無法, 但一定唔可以比自己退到去全粉

支持到就支持住, 母愛除左物質仲會包括自己身心上無條件付出

禁止訪問

玩具勳章

子爵府

其實餵人奶最辛苦就係泵, 你可以考慮朝早同放工都埋身唔泵, 留返1次喺公司泵嗎? 咁樣會舒服好多!

bb都7個月大, 8個月可以開始食2餐固体, 慳返好多奶唔使泵得咁辛苦喇~~~!

教 養 孩 童 , 使 他 走 當 行 的 道 , 就 是 到 老 他 也 不 偏 離 。 (箴22:6)
Train up a child in the way he should go: and when he is old, he will not depart from it. (Proverbs 22:6)

大宅

泵媽真係辛苦!我係全埋身,就覺得餵奶好方便!不如你試下早晚轉埋身啦!不過我都有辛苦既一面,就係阿仔半歲仲要食夜奶^_^

大宅

回覆 回覆:fai_ling的帖子

明白好辛苦,心理質素對你的健康和奶量都有影響!不如試吓泵2次·早晚·比自己中午出去食吓飯輕鬆吓,夜晚泵奶時間缩短D,唔好為佐多少少埋首苦幹泵,爭取時間休息和陪女女;每天有一餐半餐人奶加固體加奶粉已好好

禁止訪問

引用:我係在職全泵奶媽,+呀囡就黎7個月喇,+每日

禁止訪問

伯爵府

環保接龍勳章

泵媽真係好辛苦呀, 我上一胎都做過兩個月全泵媽, 我返工會用兩個泵, 兩個avent手泵一齊泵, 連埋洗都要廿幾分鐘.

冇得去長街最慘, 我係街精, 好在最後識左埋身咋. 你個b應該係唔肯多過唔識, 有冇試過唔比佢食, 焗佢埋身, 識埋身真係一天都光晒.

我女有次突然唔肯埋身, 我放假焗佢食, 第一餐絕食, 第二餐餓會食少少, 第三餐追住食添呀. 如果餓佢一兩次就成功有媽媽奶飲會唔會好d?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

加油吖

別墅

回覆 的帖子

係啦係啦!真係有唔肯食媽媽奶既bb? 我仔好鍾意食我奶架!我全人奶埋身餵,而家15個月大,仲餵緊^^

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊