跳至

首頁
12345...88

尾頁

大宅

Re: 2005年3月精靈BB樂園

如果你hb仲吾信, 叫佢睇下我女女D相啦!
kick here
carmen99 寫道:
szeszes,

Karl仔好勁!

激氣呀! 我老公點都吾信係Karl自己擺既 post, 話係 Key落去!不過話時計話真係坐得好穏!

另外想問你, 妳既簽名相位置 "健康"係邊度整架?

男爵府

szeszes,

吾該哂, 整到啦!不過吾同左, 係"2006"
我老公睇完Karl 仔d相無聲出

KelMa,

Thank you very much , 我hb 睇完你囡囡既相就信哂, 仲讚你囡囡好得意, 佢非常鍾意BB女!!

歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

大宅

這是06-02-05 15:41 於'舊版'的留言~

唉!我尋晚入黎,先知你地有『心思心意郵票』尼個'活動'呀! 因為我每次入黎都係經'觀看帳號'睇最近十個留言題目咋!好少去睇其他題目,可惜而家已經太遲喇! :cry: 你地team 1 & 2 都已經full晒!請問你地仲有機會開 team 3嗎? 如果有我第一個報名. THANKS!

你地新年帶左BB去邊度玩同拜年呢?我初四同穜爸爸帶左穜穜~去婆婆深圳屋企玩,(2/4)尋晚先返黎,本來佢都玩得幾開心既,因為日日有好多人同佢玩抱佢,又可以成日去街街,不過佢既生理時鐘就亂晒籠喇!或者因為佢尼幾日都冇正式訓晏覺,只係坐車時訓半個鐘,食飽又訓一陣,所以成日到左8-9點就想訓,但俾佢訓左,佢夜晚玩到2點幾先肯訓,由2朝訓到十點先肯起身.唔俾佢訓,佢又扭眼訓喊,於是公公婆婆心軟又俾佢9點訓....

(2/4)尋晚返到HK,我以為會好D喇!點知佢10點幾訓到2點又醒左,企係BB床度扶住行來行去,我唯有抱佢去同我地一齊訓,但佢都係訓下醒下,終於6點幾佢先訓到,好在我今日未返工咋!可以一齊訓到十一點先起身餵奶,不過如果過2日我要返工,佢都仲係咁,都唔知點算lu.

2/10留言~~我返黎喇! 我2月8至9日,同老公2人世界去左澳門玩呀!不過我唔係有心掉低穜穜豬~架!而係我到2月7日拎到D'套票'先知,原來BB都要有'兒童'身份証先去得澳門架!我一直以為只要有回港証就得(我連返大陸既回鄉証都諗住帶埋去,不過原來去澳門唔用得架!) 好在我拎飛時見到咋!如果唔係去到'離境大堂'先知,就大家都唔駛去lu. 最後婆婆公公好'偉大'咁成全我地,主動答應幫我地湊穜穜豬~2日,咁我地先可以去玩下咋!

本來我以為可以過番2日'二人世界'會好開心,可以輕鬆下,但係如果係唔得架!出發前果晚,我地一家三口返左婆婆度'目訓'(貪搭車去港澳碼頭方便D),果日我不停提公公婆婆穜穜~既起居飲食玩樂時間&習慣,怕佢地搞佢唔掂,又驚穜穜扭計我會心痛...第二朝當婆婆要先帶穜穜返工,我同佢講拜拜時,我抱住佢錫左好耐,再抱佢錫爸爸,之後婆婆帶穜穜~出左門口.我D眼淚已經唔受控咁流出黎,連老公都笑我唔駛咁呀!但我真係好唔捨得佢呀! :cry: 如果唔係買左成千蚊既套票,我真係唔忍心離開佢...

係尼2日,我大約打左8次電話返黎HK,搞到好似人地'食藥',4小時一次咁,知佢好乖冇扭計,食得訓得,我先玩得開心D咋!不過老公就冇乜'特別'掛住穜穜~喎!我仲覺得佢好似有D'甩難'既感覺添!反而公公婆婆第一次湊穜穜~2日一夜,覺得好開心,有D唔夠'喉',叫我地下次有邊度去,都可以放心俾佢地湊喎! (本來佢地新年想留穜穜係深圳陪佢地住多幾日,不過我都係唔捨得,所以我同穜穜共同進退,一齊去一齊返 ) 今次佢地可以抱/玩足穜穜~2 日當然開心喇!

咁大家新年同BB都過得開心嗎?有乜好節目呢?

珮珮媽咪~

今日公公俾餅餅穜穜~食,佢竟然肯主動餵婆婆+我+公公食呀! 真係好冧哦! 平時佢只顧自己食野架咋!乜都放入口睇少眼都唔得.
我冇見穜穜~2日都覺得佢叻左呀!識得自己坐(本來係訓低,跟住自己反轉身爬,再坐穩) 之後仲由坐變扶住企起身,如果有物件俾佢'捱'住,佢仲企到好耐唔駛扶,有時佢扶住床邊仲會單腳企,最勁既就係識'掌上企'(雙腳企係公公一隻手上,好似'長洲飄色'咁,哈哈!)

szeszes~

恭喜呀!其實我一早都覺得Karl仔~好靚仔架喇!仲白雪雪過穜穜豬~尼個男仔頭 希望佢係惠氏試鏡成功,做到我地3月BB既'明星'喇!

fiona~
果日你係街咁都認到我係穜穜媽~真係勁呀!我都係睇你囡囡D相先記得起你係 Kelda媽~咋!(不過我記得你係fiona~喎!因為交過錢俾你嘛!哈哈!)
你幾時幫BB做'身份証'呀?記住BB一歲前去澳門先係免船飛架!穜穜~就錯過左尼個'機會'喇! 希望你囡囡趕得切喇!
(不過BB過到去冇乜好玩好睇喎!不如去海洋公園/迪士尼好過!)

我尼排收到好多唔同既奶粉優惠卷呀!你地有冇收到尼?請問有冇媽咪收到 美贊臣A+ 3既奶粉優惠卷唔要呀?我暫時有雪印既350克卷可以交換喎! 有的話請PM聯絡喇!

大宅

Gillian,

Kelda 2/3 就一歲了, 相信我地享受吾到一歲前免費船票的優惠了, 係呢申請兒童身份証係咪要比錢嫁, 幾銀呀 ??

搵日約你食飯呀, 我知karl ma都係官塘翻工嫁, 都可以約佢一齊啦 .

Fiona

男爵府

gillianchan :

我都好奇怪妳無參加 『心思心意郵票』, 原來你吾知! 我初初都吾知, 後來到TeamII至發覺, 好彩報得切名!

我幾個月前(謙謙5個月大)都同佢去過澳門, 佢同家姐仔都只係用回港證出入境咋喎? 要身份證,係咪指有相既兒童身份? 未夠十一歲既身份證係無相架, 要連passport 申請, 但不可獨立使用~ 如果去澳十一歲以下要帶身份證, 咁就要連埋passport 一齊帶啦!

我都好想知係咪改左, 因為我地諗住謙謙生日會再去多一次, 等我再打去入境處問下先!

可以想像到妳有幾擔心穜穜,我第一次同晴晴分開,只係去睇場戲幾小時,都心掛掛∼好彩有信賴得過既婆婆幫手者!

歡迎進入2隻小妖既世界~

http://hk.myblog.yahoo.com/carmenma99

大宅

我都有考慮帶淳淳去澳門,唔知有冇人可詳細講解關於BB的證件、手續、船票收費、年齡限制......等等?Thank you so much!

大宅

sorry,

依輪好多野做, 遲左d報到
*********************************************************************************************************************************************

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

以我所知, 去澳門有以下兩種方法: (出境時要出示既証件)
1). 回港証 + 出世紙
2). 特區護照 + 身份証

如果急去澳門玩, 就去申請回港証啦!! 因為係當日發出, 只需要等半至1個小時發証.

回港証費用: $120.00
特區護照 + 身份証: 身份証係申請 特區護照 (16歲以下兒童 - 護照有效期為五年) 時, 一并申請, 32頁費用為 $160.00, 可以接受郵寄方式申請, 取証才要帶 bb 一齊去.

備註: 由於 bb 還沒有學生手冊, 因此申請以上2種証件時, 需要額外填多一份叫 "副署人聲明", 這份表格需由一位18歲以上人仕簽名及提交 id card 影印本, 又要識 bb 簽名, 除 bb父/母親外, 任何人仕都可.

不過, Karl仔5個月大已經有 特區護照, 身份証, 回港証, 新年期間先同佢申請回鄉証, 諗住2月19日返 江門 飲姑仔囡囡果餐滿月酒 , 點知回鄉証要20日先有....所以, 唔去 lu.

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

報告報告:
Karl仔 明天 (星期日) 下午會到廣告公司試鏡, 不過我認為多數都唔得既, 因為 bb 奶粉廣告既 bb 多數係好大個, 仲要識做一些可愛動作才會甄選.

因為我姨甥仔以前都成日去廣告公司, 同埋去 TVB 拍過廣告既. (不過, 我全屋人都成日話 Karl仔個樣係好似呢個姨甥仔細過時個樣, 因為大家都係似媽咪.)
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

子爵府

珮珮媽咪,
係要識得bbo既人簽名.

關於去澳門&大陸的證件問題, 個入境處職員同我講, 話吾知澳門個邊俾吾俾佢返hk, 可能要佢搭機去第三地, 攪到我有d驚, 但見有"不少"媽咪都話可以, 咁夠竟有無個案係已經成功來回的?

別墅

嘩! 原來karl仔有家族遺傳o既camera face. 吾怪之得咁鬼靚仔啦
係呢度預祝你成功先!

szeszes 寫道:
報告報告:
Karl仔 明天 (星期日) 下午會到廣告公司試鏡, 不過我認為多數都唔得既, 因為 bb 奶粉廣告既 bb 多數係好大個, 仲要識做一些可愛動作才會甄選.

因為我姨甥仔以前都成日去廣告公司, 同埋去 TVB 拍過廣告既. (不過, 我全屋人都成日話 Karl仔個樣係好似呢個姨甥仔細過時個樣, 因為大家都係似媽咪.)
[img align=right]http://baby.popart.hk/blog/upload/KNY_FIONA/2006062901160034931.jpg[/img] 惡雞女 - 小小Kelda的成長點滴 Kelda Studio Photos

別墅

恩霖6個月大時遇著中秋節我帶佢過左澳門玩,囡囡都係跟埋我過關,用回港證+出世紙過關的。

vyvy 寫道:
珮珮媽咪,
係要識得bbo既人簽名.

關於去澳門&大陸的證件問題, 個入境處職員同我講, 話吾知澳門個邊俾吾俾佢返hk, 可能要佢搭機去第三地, 攪到我有d驚, 但見有"不少"媽咪都話可以, 咁夠竟有無個案係已經成功來回的?

子爵府

有無人用Combi hair chair? 有得"送"兩條長d的肩帶.

大宅

Karl ma,

試鏡順利嗎??

szeszes 寫道:
報告報告:

水晶宮

上左去, 間 studio 只係用 數碼相機 錄左 Karl仔 自己玩既片段幾分鐘 (佢地放左一些玩具在地上, Karl仔就第一時間搵左個眼鏡玩, 之後 Karl仔 自己就放底副眼鏡, 而換左個駝鏍玩). 同埋5張相. 用左既時間約5分鐘, Studio個女仔 (即係影相果個) 話 Karl仔 係最快手可以完工既一個.

拍完後, 佢就講: 下星期頭 (即係2月15日前) 會通知我, 如果揀中的話, 會在2月22日至24日拍影.

昨日, 起碼有10個 bb上去 casting. 我都唔知佢地想揀什麼 age range 既 bb 我見到有 d 好大 - 已行得好好, 有 d 未識坐...等

如果揀左 Karl仔 都幾大獲, 要 Karl爸 同 我 專登請假陪佢去.

[quote]
KelMa 寫道:
Karl ma,

試鏡順利嗎??
[quote]

首頁
12345...88

尾頁

跳至