自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買隻約 10000-15000 鑽石介子, 可唔可以教我點選? 我一 d 都唔識!

有無 website 教人選鑽石?
thanks

水晶宮

好媽媽勳章

Re: 想買隻約 10000-15000 鑽石介子, 可唔可以教我點選? 我一 d 都唔識!

依家d鑽石貴左,10000-15000都係大概50份.
最緊要合眼緣,夠白,冇雜質.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

Re: 想買隻約 10000-15000 鑽石介子, 可唔可以教我點選? 我一 d 都唔識!

我個人認為鑽石要一卡以上先可以保值

大宅

大宅

DTC 會唔會好靚 D? 周生生好 D OR 間間 DTC 都一樣?
咁點分 ABCDEF GRADE 呀? 50份 = 半卡?

咁有 gif cert 會唔會一定靚 d? 但係有 cert. 係咪貴 d?

別墅

周生生 -
一年內可以特別優惠加$換金額較高的貨.
如介子車工是8心8arrow,應該買不到50份 (= 半卡)
入到shop d sales 會較你點分GRADE

大宅

appleycma 寫道:
我個人認為鑽石要一卡以上先可以保值

YES

子爵府

chris1874 寫道:
DTC 會唔會好靚 D? 周生生好 D OR 間間 DTC 都一樣?
咁點分 ABCDEF GRADE 呀? 50份 = 半卡?

咁有 gif cert 會唔會一定靚 d? 但係有 cert. 係咪貴 d?

DTC 會貴啲,响鑽石上面會有 DTC forevermark,連同證書,只供應鑽石俾授權零售商,所以設計款式係間間唔同嘅;

有證書唔係一定粒石靚啲,只係有證書,例如香港人較流行嘅 GIA,你可以睇吓證書內容,知道粒石質數如何,GIA 都係成本之一;

如果介子,你買高色啲,凈度高啲啲,鑽石 50份起係另一個 range 嘅價錢,如果有 46 份 - 49 份嘅會抵啲;份數只係鑽石嘅重量,一粒切割得靚嘅90份係可以比美(指用眼望落鑽石面嘅直徑)一粒切割得差嘅一卡;另鉑金托會較 K白金托貴。介子一類都係買作紀念性質多,最緊要自己鍾意,祝你買到心頭好!

路過多口,請勿只怪!

大宅

咁 50份會唔會大 30 份好多呢?

水晶宮

好媽媽勳章

鑽石o既外貌大細,要視乎切割方法.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至