論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 陪月勳章

工人年尾完約,我11月生,到時工人要負責凑3個(5歲,15個月,newborn)。問佢續唔續約,佢話要$5000—個月。為確保佢能做完一個約,所以每個月比$4000, 一季比$700,完約比埋$300!即平均$5000一個月。我已列清楚比佢睇24個月出糧數目,佢無問題喎!之後提佢出年8月先放大假,以前講過,跟住佢藉囗多多,話要返去整牙、驗眼,等唔到出年8月!我見佢咁趕,咪建議佢下個月回鄉先,佢又話7月至11月無錢,一定要12月。

於是我都唔介意坐完月比佢放假,即是12月。基本上咩都答應哂佢了!我地仲check緊12月中同12月尾機票價錢,盡量比佢回鄉過聖誕,等佢開心吓。

點知今晚佢話出糧方法太複雜,一定要每個月$5000,唔可以以bonus形式出。

佢工作表現好好, 平時都比較随和,剛才就好强硬。其實佢係咪唔想做,揾藉囗?佢42歲,來了香港一年半,係咪好容易揾工?

LHLMother  緊係d老友教佢......唉!!  發表於 12-6-29 23:19
gigi82008  可能一開始給的太多錢啦,所以工人姐姐會覺得“老奉”,你要靠她幫手.  發表於 12-6-29 10:27

珍珠宮

BK Milk勳章

似會同你續約後炒你,小心考慮!

大宅

我的育兒心得勳章

其實如果佢做得ok,佢又可以湊到3個,我又唔介意出$5000一個月俾佢!始終做佐一年半,有其他姊妹教佢唔出奇!

大宅

回覆 回覆:maths的帖子

每個月4。5k...年尾即完一年約出6kbonus

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

堅持12月回鄉,即你生完坐月,呢樣根本就唔體諒你,值得俾5000留?

vego  agree  發表於 12-6-29 11:06

別墅

maths 的帖子

一對手可以照顧三個,咩事都做得good.$5000,好值得!唔可再俾其他要求,不過到時候應該唔得!好忙,我會請多一個或鐘點工或社區保姆

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 回覆:pol11的帖子

我已經係唔介意比$5000了!只是合約寫$3740, 其餘以bonus形式出。保證佢兩年計返平均是$5000。不過佢話唔係要bonus, 要salary! 我c6話no,工人即話唔做。

我同工人傾左3個月了,最後還是談判破裂!唉!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 回覆:生牛河的帖子

我列比佢睇點計:$4000(1st), $4000(2nd), $6100(3rd), $4000(4th), $4000(5th), $6100(6th)......$6100(24th) + $7200 contract end bonus. 平均$5000/月。工人話要salary, 唔要bonus!

男爵府

傾續約,湊3個,談判破裂

係咪如果用salary 方法出,将來長期服務金會多D?

olivia_kyk  yes! 佢好試計數, 肯定有人教啦!  發表於 12-6-29 11:26

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 回覆:olivia0815的帖子

係,c6就係擔心呢樣嘢。

男爵府

你每月出$5000,$3740出支票, 其余出現金得唔得?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 回覆:olivia0815的帖子

我一向比cash, 但要簽收糧單,salary $3740 + bonus $1260 = total $5000, 不過佢唔滿意,一定要全寫salary

小鈴鐺  約?  發表於 12-6-29 09:59

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我一向比cash,+但要簽收糧單,salary+$3740

原帖由 maths 於 12-06-29 發表
我一向比cash, 但要簽收糧單,salary $3740 + bonus $1260 = total $5000, 不過佢唔滿意,一定要全寫salary ...
甘姐係貪長期金 可能做到出到就炒你 我吾會比佢得逞 半年一次bonus not salary 再嘈 係allowance 忝吖

男爵府

畀面勳章

如果認為無左佢唔得,米照佢做LAW, 但我本身唔鍾意D甘 MUG 都要就晒佢D 工人!你唔同佢續,佢可能LUR 番你TIM!

其實工人所謂要負責凑3個, 5歲果個都番緊學, 都唔駛佢點理, 15個月等多幾個月可安排N 班,駛唔駛甘俾佢食住呢?

男爵府

你而家最需要工人幫手, 不妨應承咗佢先。 兩年後大B已經唔使點凑, 到時再換工人,又唔使比長期服務金。好過而家要train新人, 又未必揾到人。

子爵府

你 d 個方法幾好, 但每個月增至4200-4300, 睇落去好睇d, 佢地令gur 啲, after all, 佢地都非常短视

男爵府

回覆 maths 的帖子

唔上長期服務金, (但都係下張約GE事啦),
你抄佢要補5000
咁堅持?佢驚會俾你抄, 拎唔到D BONUS?
定無心會完到約?

大宅

olivia0815 發表於 12-6-29 09:01
你而家最需要工人幫手, 不妨應承咗佢先。 兩年後大B已經唔使點凑, 到時再換工人,又唔使比長期服務金。好過 ...
好提議呀..只怕你唔容易請唔到岩既工人. 而且你話佢都做得OK. 一係應承住先.. 續多2年先,到時再換人..
CASE參考: 我朋友表妹有個3歲小朋友, 最近生左對Twins, 而家5個月, 屋企原本有個姐姐, 生之前再請多左個, 搞完一輪遲黎, 黎到完全唔掂, 唔識湊小朋友,( 自己話識..), 炒左, 再請, 話黎又唔黎了,,好了, 再請,,等了又等, 依然在等待中, 據說下月中到.. 對B 就黎6個月啦.... 佢都係高薪請本地頂住先..呢個本地已經退休唔做, 不過係熟人介紹既, 講明幫到佢今個月唔做啦...所以黎緊佢都好驚工人又唔黎...

大宅

d 工人得寸進尺, 明知你坐月都要走, 你真係要認真考慮!
況且佢年紀都唔細, 再諗清楚佢係咪真係奏得掂3 個小朋友!

大宅

一個工人如果咩都以自已為先,我建議你另請一毎第一次來HK做的新工人.起碼新工人知道自己工作性質.我家工人也是照顧三個小朋友.但我是不用返工. 佢來的時候我話我當佢是朋友我哋是一起照顧小朋友,我食咩佢食咩.佢知你對佢好.佢都還以回報.
照顧好啲小朋友.還主動出聲放假以方便我才放.當然佢都有唔好的地方我咪出聲同佢講.

首頁

尾頁

跳至