論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我請呢個工人時我都是大住個肚,有二個小朋友.見過幾個工人佢哋都唔肯做話要照顧三個小朋友.但佢肯.

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

如果我係你, 我會應承佢俾$5,000月薪佢, 但唔會係12月放佢大假, 要佢係新合約前放晒大假

如果我就俾得佢$5,000, 我唔會就佢其他野........就得太盡, 佢地會好串, 你以後就要忍氣吞聲啦

如果佢要你應承晒佢所有條件, 佢一步都唔退讓, 咁就 bye bye, 因為佢唔會為你著想, 所以你都唔需要再睬佢

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 CD_BB 的帖子

我都覺得比佢食住咁,真係好似無左佢唔得咁....... 不過琴晚我c6出聲,話唔ok,因為要確保佢做到完約,所以每月扣起$300,約滿一次過比$300x24=$7200,點知個工人話唔得,佢都唔ok!唉!

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 YLHOMAMA 的帖子

咁樣有無比多啲人工?
一個工人湊得ok嗎?
我而家擔心請唔到人,可能要請兩個工人。

LHLMother  真係買佢地怕!!  發表於 12-6-29 23:25

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你工人睇黎都係”食”住個世咁, 覺得你地無左佢唔得, d 工人得1想2, 過份~

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 leekung261105 的帖子

我應承哂所有要求了!就係唔答應每月比哂,要留返啲當bonus完約出比佢,咁佢就不滿,堅持要全部係salary!

基本上都bye bye了!我都要保障自己,確保佢做到完約先比咁多錢,佢口講話會,但兩年咩都會發生,傾唔掂,我c6話唔ok,工人又話唔ok,所以bye bye!我叫佢比心機做到呢張約完啦!(即12月中)

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 小鈴鐺 的帖子

佢都feel 到我地好需要佢啦!我又點會炒佢,佢要供仔女讀書,好需要錢,我地肯出$5000,其實好好了!我唔信佢出去搵到呢個數!只係分期比佢,點解唔得?大假又比佢放,佢仲想點?真係唔明工人諗咩!

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

maths 發表於 12-6-29 10:37

基本上都bye bye了!我都要保障自己,確保佢做到完約先比咁多錢,佢口講話會,但兩年咩都會發生,傾唔掂,我c6話唔ok ...

因為如果計 salary, 他日佢搏炒時, 佢既人工係加多 $5,000~~

如果我係你, 我會早些找過個, 要佢早於 42日完約 (其實即係變了斷約工人), 仲有, 早d找人, 如果有乜變卦, 都早日有個照應呀!!

(我個工人都唔續約, 我再請過個 overseas 工人, 我會等 visa 出咗後就俾信佢走, 咁起碼將自己既風險減到最低!! )

大宅

畀面勳章 陪月勳章

咁你出幾錢人工比工人?
需唔需要比多啲先請到?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

早啲叫佢走,咁咪要補一個月比佢?

大宅

俾得5k佢, 會唔會做做下又吊高黎賣, 如果係咁不如自己湊算啦, 請1個新既姐姐幫手, 有時湊1個都唔知佢地ok唔ok, 仲話湊3個, 我叫你自己1個湊3個你頭都大啦~ 又未必甘細心照顧到, 你都知nb 要好細心同好小心架啦~

男爵府

回覆 maths 的帖子

所以小人D咁諗,
佢未必有心續約, 等你續完再博抄,
OR搵過份工再博抄
你要補5000

1. 佢睇死你唔會抄佢
2. 長期服務金係下張約GE事

SO, 為咩咁堅持?

水晶宮

好媽媽勳章

回覆+leekung261105+的帖子 早啲叫佢走,

原帖由 maths 於 12-06-29 發表

早啲叫佢走,咁咪要補一個月比佢?
我一定會搵過一個,我都係三個小朋友,請海外,我一定唔會比工人威脅返我轉頭,比得$5000唔使驚請唔到人囉,你快d去睇定新工人啦,呢件一飛起你地就頭痕

水晶宮

好媽媽勳章

回覆+YLHOMAMA+的帖子 咁你出幾錢人工比工

原帖由 maths 於 12-06-29 發表

咁你出幾錢人工比工人?
我都係出政府規定既人工

大宅

畀面勳章 陪月勳章

回覆 小鈴鐺 的帖子

最開頭我真係好有信心佢會留低續約的!

佢第一次黎hk,年紀又大,我地又對佢好好,從來無鬧過佢,間中買嘢比佢,好欣賞佢工作表現,好放心交比佢湊newborn,而bb又好跟佢,無咩規範佢,做事都比佢用自己方法。諗住佢都好滿意呢個工作環境啦!

睇完大家嘅分析,好開始相信佢係唔想留低,但唔好意思出聲,我問左佢三個月了!每次都有新要求,我一一答應之後,佢最後一激,竟然係唔係理由嘅理由。大家都可以講得出口bye bye了!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果你出糧比5千, 以後咩冬瓜豆腐補錢都會以5k黎計, 好金~

明天會更好~~

男爵府

睛靈勳章

回覆 maths 的帖子

點都要有底線, 佢42歲, 可能搵夠想回鄉.... 咁堅持要salary, 原因只有一個, 就係隨時唔做!

男爵府

不喜歡討價還價的工人,
呢個世界唔會無左邊個唔得.
你宜家仲有時間,快D搵過個.
最多搵個體3740, 有需要再請多個鐘點幫手.

侯爵府

同佢say bye!又計較又唔體諒!快D搵個新工人,慳番D錢請個好陪月

伯爵府

maths 發表於 12-6-29 00:04
工人年尾完約,我11月生,到時工人要負責凑3個(5歲,15個月,newborn)。問佢續唔續約,佢話要$5000—個月。 ...

佢依家唔續約都未嘗唔係好事
以佢呢個年紀(有人生經驗), 一個湊三個是否做得掂其實心中有數....
佢估到自己一定無能力長期應付呢個這個工作量, 所以開高個價, 揾得一個月得一個月 (起碼係第三個B出世或者初生太太在家時應該無問題, 係嗰幾個月賺咗高人工), 到做唔掂時即走佢無餌底....

42歲又做得嘢一定揾到工, 我依家工人都係42歲, 有責任心, 有COMMON SENSE識得分輕重, 請咗佢之後我可以安心返工, 以前嗰個33歲夠後生, 但做嘢勁慢又唔識應變, 有問題又唔同我地講, 搞到變咗大問題, 要我即時係公司請假去補救, 過後仲話我成日駡佢.

不過長期一個湊3個應該做唔掂, 不如你請2個工人, 或揾撞點, 屋企人幫吓手.

首頁

尾頁

跳至