自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

爸B勳章

祝福樓主孩子盡快康復!

樓主,加油!
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

侯爵府

畀面勳章

回覆:非常緊急-----請教香港醫護人員,請幫忙,謝謝!

加油

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Push

男爵府

非常緊急-----請教香港醫護人員,請幫忙,謝謝!

盡快回港醫是上策,不能再拖延了,祝早曰康服,push.

公爵府

環保接龍勳章

push

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

PUSH~
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

Push~

9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

大宅

回覆:miio 的帖子

希望你的孩子早日康復!

子爵府

回覆:好人 的帖子

有冇抽過鼻液,驗流感?高燒來得快及突然多數係病毒感染,如a型流感、腸病毒。

子爵府

引用:有冇抽過鼻液,驗流感?高燒來得快及突然多

原帖由 quarterday 於 12-06-30 發表
有冇抽過鼻液,驗流感?高燒來得快及突然多數係病毒感染,如a型流感、腸病毒。

...
仲有如果係病毒食抗生素冇用,同埋就咁好難講,因為唔知仲有咩其他症狀,可能會估錯。

伯爵府

但係要諗埋一樣野。香港有冇床位

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Push

男爵府

我女兒最近也有相同惰況,私院公立醫院共住了12天,發燒前後2週才退燒,最終都係驗唔到係咩病毒/細菌感染,因為女兒吐唔到痰去種菌,所以只能抽鼻液/血,驗尿/糞便,結果甲/乙/負流感,線病毒,肺鏈等全部negative.由於住私院用了幾隻好強用嚟醫肺炎嘅抗生素都全無起色,當醫生要用第三線抗生素(用於小朋友時,有機會對軟組織有負作用),我們決定轉威爾斯,最後又住了5天才退燒出院.

我女兒當時病況都唔輕,一邊肺collapsed,有肺積水,勁咳,燒唔退仲越嚟越勁.我地帶晒私院嘅病曆,lab reports,X光片,CT scan片,黃昏一入到威爾斯佢地即刻做野,雖未知咩菌,都會用抗生素以防其他拼發症,半夜捉女兒起身照X光+抽血化驗,以便第二朝一早俾相關醫生評估是否要抽肺積水種菌.雖然最後都係唔知係咩病原,但女兒最終都捱過了可以出院.而家等緊下星期番去照x光睇吓個肺脹番未同埋d"花"點樣.

希望你女兒會好快康復.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

首頁

尾頁

跳至