自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

希望樓主同妹妹早日做決定啦, 小生命真係好無辜, 雖然樓上講左好多happy ending, 我亦聽過唔少sad ending, 我朋友做領養時, 要去d保良局呀果d探小朋友, 仲有影相買衫等, 佢話每次一拎相機出黎, d小朋友就好識即刻做個最乖最可愛既樣, 因為佢地知道係一個機會, 可能今次無被領養又唔知等到幾時, 聽到呢度, 個心真係好up (一個幾歲細路咁去睇呢個世界, 有咩理由唔up)

oldmongtung    發表於 12-7-4 15:34

別墅

回覆:我以後唔會再捐錢俾母親的抉擇

我諗樓主係不滿佢地既態度啩

不過呢啲咁重要既事應該係先查詢清楚既,解決事件先啦,唔好一時之氣誤左大事

男爵府

20年前既我年少無知,,,未婚懷孕,,,父母原諒了我,,,找社工轉介入保良局,,
我父母並不是不理我,因為他們要工作,弟弟要返學不能照顧我才入保良局
社工及父母給我自由是否放棄BB...我選擇放棄BB,,,,
係保良局每個未婚懷孕的女孩都是身家清白的,,,我女兒出世後1星期已被一對美籍華人父母領養
知道她有美好生活亦感開心
20年後大家相認,感覺良好,,,只是語言,,,她是說英文的,,,我要慢慢來
少許分享,不喜勿插

jellyfish1989  勇敢  發表於 12-7-4 19:00

子爵府

引用:20年前既我年少無知,,,未婚懷孕,,,父母原諒

原帖由 joely 於 12-07-04 發表
20年前既我年少無知,,,未婚懷孕,,,父母原諒了我,,,找社工轉介入保良局,,
我父母並不是不理我,因為他們要工 ...
Wo:相信你重遇女兒的心情好復雜,但感恩養父母令她擁有愛及穩定生活!當年痛苦決擇,造就兩人今天的安定的日子,未必是壞事,但你真勇氣可嘉,肯分享!我祝你們未來的每天活在感恩中!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

有需要真係唔係大曬架喎....
去得個到個個都有需要架,
唔預約無得幫你做一D都唔出奇喎...

你排街症都要攞籌啦,
籌都唔攞一野衝入醫生房,
點幫你呀...

子爵府

畀面勳章

版主 的帖子

成間買起佢啦包有位

子爵府

我之前工作關係去過保良局幾次, 成日見到D小朋友起操場到上堂, 個個都好得意架. 雖然係好耐之前既事, 但係到今日仲記得個果情境.
其實都唔明領養小朋友都要過咁多關, 我知保良局有責任幫小朋友搵對最好既父母. 不過唔一定父母搵好多錢, 受高等教育先識做對好父母姐點解唔比D機會一D真係好想做人父母/有無限愛心既夫婦. 就係因為人地唔係高尚職業就抺殺人地做養父母既機會..

用戶要求終止服務

回覆 豬C9 的帖子

換個角度諗, 個社工同申請人3, 9 唔識7, 佢憑咩去判斷呢對夫婦有能力, 愛心照顧好孩子?愛心無得度....咪靠呢d 外在野囉...咁又唔係一定有高尚職業同學歷, 賺到好多錢先有得領養o既...領養呢樣野...某程度上都係睇緣份。

伯爵府

引用:希望樓主同妹妹早日做決定啦,+小生命真係好

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-04 發表
希望樓主同妹妹早日做決定啦, 小生命真係好無辜, 雖然樓上講左好多happy ending, 我亦聽過唔少sad ending, ...
我睇見你的一段,真的哭了。

星期五是無飯主婦日

子爵府

回覆 Charlotte_mom 的帖子

香港輪候領養bb數量少過需求。BB好快有人要,大D或者有問題難講。我聽講座講。

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 爸B勳章

mother's choice在山上, 都幾難搵, 我都欣賞你緊張妹妹自己咁遠咁隱蔽的走上去,
不過凡事都要穩陣d, 真係打個電話去問問, 咁就不用白白行一轉了,

希望你妹妹搵到好的機構可以幫到手

另外, 你也可以打電話去社會福利處, 問一問你果一區的社工,
同一個case, 佢地有咩宿舍, 服務可以提供, 希望你妹妹一切順利

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主你唔好咁嬲啦!我諗你等個半個鐘係D職員去CHECK資料,下次打個電話去了解左先。

係外國,差唔多所有野都要預約架,無預約通常即刻叫你走!

首頁

尾頁

跳至