2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:回覆+cocok+的帖子 失蹤左幾日添^^我6號生

原帖由 Y.W.L. 於 12-07-10 發表
回覆 cocok 的帖子

失蹤左幾日添^^我6號生左啦!俾預產期早左一星期!
恭喜你
見你成個過程都好快,希望我唔駛痛咁耐啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆 Y.W.L. 的帖子

恭喜晒呀!!
唔見左妳幾日原來真係去左生B,你就好啦!好羡慕!!!

有少少野想問:
1)見紅同陣痛前有無任何特徵呀?見紅有幾多份量呀?
2)係咪如果自己無穿水佢一定會幫你人工穿水,人工穿水係點樣?痛嗎?
3)你C6可以在什麼位置等?等左幾耐?
4)捐臍帶血俾紅十字係做咩架?
5)生完佢地咁快俾阿B你自己湊返既?要點樣架?就咁望住佢同餵奶?我驚我咩都唔識mouth:
生完又累。。
6)生仔果種痛你覺得有幾痛?係開度數痛定生個B出來時痛?

多謝詳盡分享,祝妳同妳BB身體康!!開開心心!!!

大宅

多謝!冇諗過架!因為生前一晚我老公隔住個胎叫佢快啲出世啦!點知第二日就黎料啦!bb應該好痴我老公^^
1.見紅好似作m到第一日咁架,我就唔係次次抺到有血,但後期開始屙血,要用日用裝m巾!

2.我入到產前房檢查時,係比起我朝早見紅時痛左,似作肚屙果啲痛黎架,醫生話開左三度,姑娘就話頭三度係最難開,佢人手穿水冇感覺架,醫生用野拮穿個胎膜,我只聽到醫生講好硬,因為胎膜係有厚度,幫你穿左之後,你feel到係咁有野流出黎,我問姑娘係流血定係水,佢話我流緊羊水

3.其實我老公一直響產前房門外等,我仍在產前房時,見好多準爸爸㩒制問姑娘佢太太生得未,深信門外好多人一早到左,我冇諗過咁快生得,我老公等左個幾鐘,其實都係睇你個胎快唔快生,好難講明時間

4.我估應該救啲癌症病人,就算捐佢都要做test,合格至用得,佢話我b條臍帶血爭少少,但唔係話bb有問題,但響你痛緊時問你呢啲問題我覺得唔太好!

5.基本上生後6-8個鐘就俾返媽咪湊,佢推到黎俾你,bb已經係訓覺狀態,不過你要同佢計時幾時食過奶,兩至三個鐘就自動自覺餵佢!換片又係,有冇屎尿,姑娘會定時定候mark record,跟得好足!每朝會同所有bb沖涼,可以放心!生完第一日真係好精神,第二同第三日就散哂@@第二晚又幾好喎,訓覺時間居然推哂bb去訓覺房俾音樂佢地聽,又訓溫箱,令我有幾個鐘時間可以恰恰!

6.可能我個係細碼b,果種痛我可以接受!我俾佢八級!到你就估架啦!因為姑娘成日問你覺得十級痛俾幾多級=_=

琥珀宮

畀面勳章

回覆 Y.W.L. 的帖子

多謝詳盡解答,相信呢D資料對未生既廣華JM都好有用!!
你好幸運呀!咁快就可以生又唔萛話超痛,希望我地個個都好似你咁好彩啦~~~

大宅

回覆:gu_b 的帖子

我都係29/7呀!返工返到13/7我覺得好熱同好重了

i have one daughter
媽媽一名

大宅

漏左一樣緊要野,記得叫你老公袋定個口罩,因我老公冇自備,佢地焗我老公買,爭啲陪唔到產!

琥珀宮

畀面勳章

Y.W.L. 發表於 12-7-11 13:28

漏左一樣緊要野,記得叫你老公袋定個口罩,因我老公冇自備,佢地焗我老公買,爭啲陪唔 ...
噢,好多謝你既提醒呀!!!!!各位JM記得提老公帶喇!!!

大宅

引用:回覆+cocok+的帖子 漏左一樣緊要野,記得

原帖由 Y.W.L. 於 12-07-11 發表

漏左一樣緊要野,記得叫你老公袋定個口罩,因我老公冇自備,佢地焗我老公買,爭啲陪唔 ...
多謝提醒

琥珀宮

畀面勳章

秋啪頭 發表於 12-7-4 17:28
我預產期7月14日,7月開始放產假,開始悶,尋日同今日出街行咗四五個鐘!熱到溶,真係唔想再出去!唯有係屋 ...
HELLO!今日7月12喇!你生左未呀?定要催生????
等你返來報喜架!!!

大宅

未生,有啲失望,催生期暫定24JUL入院。

琥珀宮

畀面勳章

秋啪頭 發表於 12-7-14 23:45

未生,有啲失望,催生期暫定24JUL入院。
吓??以為你報喜添!你EDD係今日7月14喎,佢昨日俾催生期你?
做咩呢排咁多人催生架?7月D BB咩事個個唔願出世架!!!
我想問催生期係咪醫院俾無得話事架?例如想早一日OR遲一日,得唔得架?

琥珀宮

畀面勳章

mamiemily 發表於 12-7-4 20:58
Hello 大家好,我預產期係七月廿四,返埋今個星期就開始放假!最近,腰又痛腳又痛,都幾辛苦!今日返廣華覆 ...
HELLO你最近點呀?生左未呢?返來報個喜啦,嘻嘻~

琥珀宮

畀面勳章

andyelman 發表於 12-7-9 16:01
我721呀,好好彩,大部份時間仲行得食得,
只係間唔中個肚實晒,同埋囡囡踢到膀胱唔舒服
另外,想 ...

大宅

cocok 發表於 12-7-15 11:51
hihi, 未生呀,我係高齡,仲以為會早,點知到今日都未生,不過都好,吾洗1314出世,今日開始就好想佢快d出來.前日返廣華覆診,我都係約左24號催生,唉,我又吾想等到24號呀:;pppp:

醫生係會選一個無咁多人既日子同你催生架, 我估都有可能自己有得一齊選掛

琥珀宮

畀面勳章

andyelman 發表於 12-7-15 15:23
hihi, 未生呀,我係高齡,仲以為會早,點知到今日都未生,不過都好,吾洗1314出世,今日開始就好想 ...
24號催生,咁可能生既時候係25喎!
可能未到催生日就生左呢!而家仲有個幾星期先到24!
哦。。。,如果有前一日後一日咁樣走盞,我想30號催生,阿B 1號出世,哈哈!

大宅

我就想快D生啦.....因為好熱同好辛苦呀......唉..........
係咪到預產期都未生就要打電話去廣華呀......
i have one daughter
媽媽一名

大宅

啱啱330am見紅,但唔知點解一開始陣通已經好密,唔洗10分鐘1次啊,現在入院啦

琥珀宮

畀面勳章

回覆 april_mak0525 的帖子

你唔係每個星期返廣華覆診架咩?
佢地在你40週果次覆診會俾期你架喇,如果你到果時仲未生!

琥珀宮

畀面勳章

andyelman 發表於 12-7-16 04:13
啱啱330am見紅,但唔知點解一開始陣通已經好密,唔洗10分鐘1次啊,現在入院啦 ...
嘩!!恭喜!!!咁唔駛等到724催生啦!
可能好快生添呀!!!記住返來分享同報喜喎!!!等你呀~~~

琥珀宮

畀面勳章

昨晚又4點幾先訓著,朝早精神差,又悶
呢個星期點捱,如果真係作動都唔知有無力生
有無JM好似我咁?你地而家咩心情?身體狀況如何?

首頁

尾頁

跳至