論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人娙過入醫院檢查一星期, 證實佢有大病, 但現在表面身體狀況OK,
大家協意佢話在9月中番印尼醫, 因佢想賺多2個半月錢, 但佢昨晚同
我講吾要機票, 要錢, 我同佢講左吾得, 但我都驚佢有古惑嘢, 你地有什麼意見呢?

333s  出國前体檢了,來港發病? 什么大病? 唔要機票, 要錢想留港, 再發病, 再賺N次$  發表於 12-7-4 09:51

大宅

回覆:我工人有大病, 佢話番印尼, 但吾要機票, 要錢, 是否古怪?

She don't want airticket, what way he back to home ar

大宅

回覆:我工人有大病, 佢話番印尼, 但吾要機票, 要錢, 是否古怪?

Talk to her give u resign letter ar.

別墅

kingkingpui 的帖子

一定有問題!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

問下姐姐要返印尼但吾要機票甘點樣返去?叫姐姐解釋下蘿。要錢吾要機票,不過9成9吾系返去,系留起香港揾工。

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

佢九成九想留係香港, 再找過一個僱主, 又話大病, 又要辭職等等........

wcpcelia  mouth:  發表於 12-7-4 15:30

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

一定有問題!

複式洋房

版主 的帖子

有冇醫生纸比你呀?還是佢自己話自己有病

大宅

想留係香港, 再找過一個僱主

禁止訪問

陪月勳章

公爵府

有問題!!

大宅

vego 發表於 12-7-4 11:05
有問題!!

公開她的名稱?

侯爵府

返印尼醫又唔要機票?一定趁呢2個月搵新僱主,再話有病CLAIM多份機票

男爵府

當僱主lulu 呀?

公爵府

好媽媽勳章

樓主, 唔好心軟, 唔好比錢代機票, 請你照出機票比佢.

佢走後係咪再搵工, 你控制唔到. 但請唔好益佢袋錢再搵水魚.

同埋, 記得收咗辭職信, 至好做後續程序 - 訂機票, 比final payment等等.
佢而家有病, 邊個initiate termination係好重要, 如果係你initiate, 你或有機會觸犯疾病歧視, 請小心.

P.S. 請你的reference letter留番contact, 比新僱主有得問reference.

大宅

回覆 kingkingpui 的帖子

會不會他可以買到更便宜的機票?

男爵府

eveningsit 發表於 12-7-4 13:01
回覆 kingkingpui 的帖子

會不會他可以買到更便宜的機票?
如果係,都係諗住自已賺差價啦,我覺得似係轉工多d

大宅

回覆 idy926 的帖子

你也對。
我之前個印印會幫我省錢,他說到另外一家專做印佣的僱佣公司,手續費便宜很多,他要付給僱佣公司的費用也比較平,所以他們有時會知道方法省錢,對雙方也有好處。

機票的作用就不同了!7月是否旺季,9月遲些回去就會平一些了?我好像聽過有些特別給他們專用的平價機票!

大宅

TRICKY

子爵府

what is it?

首頁

尾頁

跳至