興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算買nikon e3200,朋友介紹用28-300支鏡,但全部乘1.5倍,影近要換鏡,考慮18-200或18-300,可否𧶽教邊支好啲!因不想買咁多鏡!謝謝!

男爵府

ckbee 的帖子

你是否想買d3200??
你不介意二手的話
18-70
70-300vr
35.8
三支鏡成象会好過18-200,18-300

開開心心過一天

大宅

品質同方便一直都係不能畫上等號
Nikon D90
AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
AF 35mm F2D
SB-700

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

方便就一定係 18-200, 18-250 之類.

28-300 就唔推薦.

禁止訪問

大宅

陪月勳章

ckbee 發表於 12-7-5 13:22
朋友介紹用28-300支鏡,但全部乘1.5倍,影近要換鏡

我都用緊 28~300 , 睇到影近要換鏡 <--- 笑左 , 行後多一步半步就冇問題啦 ~

再唔係新果支 18~300 囉 ~

男爵府

引用:打算買nikon+e3200,朋友介紹用28-300支鏡

原帖由 ckbee 於 12-07-05 發表
打算買nikon e3200,朋友介紹用28-300支鏡,但全部乘1.5倍,影近要換鏡,考慮18-200或18-300,可否&#163261 ...
28乘1.5即係42,仲夠吾夠闊?因人而異喇,亦有好多人係咁用。換著我自己就吾會!

男爵府

要方便 18-200 一支攪掂 ,

要多 D 變化就 16-85 加 70-300vr , 遠近都影到 .

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

王國會長

王國會長

ckbee 發表於 12-7-5 13:22
打算買nikon e3200,朋友介紹用28-300支鏡,但全部乘1.5倍,影近要換鏡,考慮18-200或18-300,可否&#163261; ...

28-300 係FX 鏡, 用左FX 機就OK, e3200 就唔好啦.
18-300 不建議, 因太重也更貴, 而且平時不多用到那200-300焦距
18-200 (DX 27-300) 這個焦距一般已足夠用, 但買dslr 的賣點就是換鏡, 偏偏你又唔想買鏡, 通常這些天涯鏡會係去旅行用唔想帶鏡.
另外經濟D 可考慮 18-105.

男爵府

回覆:邊支鏡好?

天涯鏡是方便,但質素始終不大好

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

男爵府

引用:天涯鏡是方便,但質素始終不大好 +

原帖由 babycoming 於 12-07-09 發表
天涯鏡是方便,但質素始終不大好
好,好過DC或手機囉!

大宅

瑩瑩老豆 發表於 12-7-7 16:11
28-300 係FX 鏡, 用左FX 機就OK, e3200 就唔好啦.
18-300 不建議, 因太重也更貴, 而且平時不多用到那200-3 ...
龍仔好似有未18-270??
Nikon D90
AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR
AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
AF 35mm F2D
SB-700

首頁

尾頁

跳至