家事百科

跳至

首頁
12345...62

尾頁

伯爵府

如要de粉資料請勿在此版面貼要pm資料字句。可直接用短訊息通知我。我見到就會比資料給你們。因為之前有個相關既貼已經被封鎖了。多謝合作!

我自己既心得。
照頭一個貼教你點做。
總之將有蝨既房間、廳既雜物清除有咩唔要就唔好留。床單被鋪一定要高溫洗焗,如家有乾衣機就一定要焗乾所有被鋪衣物。如果衣物唔可以高溫處理就高溫洗約60度以上之後就浪響屋外曬。如床玉枕頭最好就掉左佢。洗好焗好既衣物被鋪用膠袋封好最好抽真空處理。
有高溫清潔機就將床LA、床頭板床尾板、床板。床內既間格木位。木櫃都要用機高溫蒸。然後用抽濕機抽乾水份。用吸塵機吸每一個位同角落位。牆壁要補。再噴DE粉響床LA、床腳、櫃腳、牆腳。可以既話將櫃、床拉出唔好貼牆。目的係迫d蝨唔好向牆上走。等佢地痴到DE粉。DE粉會抽乾蝨既體液而死。
每十日做一次。因為卵約十日會生出黎。所以要每十日做一次。
最好保持有蝨既房間濕度響65度以下。高溫加濕度低佢地先唔可以生存!
另外暫時唔用既物品用膠袋封好。裡面都盡可能噴DE粉封好。

仲有一樣野。吸塵機吸完要清左裡面既塵袋同埋喉管同機身分別用兩個大垃圾膠袋噴大量可以殺蝨既殺蟲水響裡面封實個袋口焗吸塵機同喉管。起碼封一個星期先可以用第二次吸塵。

如果用蝨水就照頭POST有教。DE粉網址都有教。

原來外國好普遍
[轉貼自]r.singh

我有D SUGGESTION 比大家

如果發現臭蟲千萬唔好用殺蟲水殺佢地,因為會令佢地走到周屋都係

1.先張所有近床或SOFA既衫焗或用90度熱水洗,之很張全屋衫密實。
2.清哂D雜物
3.用蒸氣清潔機噴床架床肉 SOFA和布藝家私(窗簾)。
4.先再放唔會揮發既殺蟲藥係床架邊墻腳線電相。
5.經常用吸塵機吸塵,塵袋入面放一張噴左殺蟲藥既膠片,塵袋用膠袋密實即掉。
6.每星期重覆3同4 一個月後應該冇哂(臭蟲每10天孵化一次)
但如果用DE粉要2﹣3個月先會冇哂

PS.可以係外國訂一種床套密實床肉防水的,以防千一
張所有墻隙田左佢
同埋去完外地返黎D衫一定令左去洗衣店焗,用蒸氣清潔機噴哂所有野。

我有二次殺臭蟲既經驗。
第一次知到係臭蟲咩都唔做搵PEST CONTROL 之後裝修。
第二次就自己攪店,不過好辛苦

希望唔會有第三次

臭蟲通常藏匿位置

儘管通常能夠在臥室的床鋪及周邊能夠發現臭蟲的存在,但其活動範圍遠不止這些,其中包括:

1 、牆壁的電源插座後面。

2 、布藝家具,特別布藝沙發和其它人們能夠躺臥的家具。

3 、窗套、門套、踢腳板等裝飾物的後面或下面。

4 、木地板下面。

5 、地毯內或地毯的周圍。

6 、牆壁上鬆懈的壁紙後面。

7 、書桌或床頭櫃的檯燈下面。

8 、木質家具的螺絲孔內。
9 、家具上的裂縫內、接縫處或結合處。

10 、電纜和管道的後面和下面。

11 、鏡框或畫框的後面。

12 、衣帽架、儲物箱內等場所。

臭蟲的形態特徵

1 、所有的臭蟲體型扁平,有六條腿,無翅膀。

2 、成蟲期的臭蟲體色為紅棕色,蟲體大致為蘋果籽粒大小。

3 、剛剛孵化的幼蟲為乳白色,觀察起來非常困難。

4 、臭蟲生長發育過程中,經歷5 此脫皮變成成蟲。各代若蟲脫下的表皮形態酷似脫皮前若蟲的形態。

5 、幼蟲和第一代若蟲的顏色比較相似,每次脫皮後的顏色逐漸加深。

6 、臭蟲的腹部均佈滿了橫向條紋,並且在進食後進一步拓展延伸。各代若蟲或成蟲均以人體的血液為食物,一旦進食後,其腹部呈現紅色或紅黑色。

7 、臭蟲的蟲卵一般呈現灰白色,單獨或聚集在藏匿處。

[p=25, null, left]《太陽報》及《東方日報》昨報道木蝨入侵香港為患事件後,引起廣泛市民關注及欲知「避蝨大法」。有預防蟲害專家教路,酒店、貨倉是木蝨出沒高危點,若家中有成員在這類地點工作要留神,以防將木蝨帶回家;若不幸發現木蝨就需要大清掃,徹底掃清家居每一角落找出「木蝨竇」並殺絕,確保木蝨不再存活;撲殺木蝨使用一般殺蟲水亦可,但藥粉宜由滅蟲技術員處理,若蝨患嚴重則有需要找專業滅蟲隊伍。

[p=25, null, left]昨有大批讀者致電本報求助,盼能將家中的木蝨一舉殲滅及了解預防方法,其中陳小姐表示,近兩個月發現床裏不時有至少十多隻木蝨,雖然曾找滅蟲公司處理,但成效不彰。

[p=25, null, left]香港蟲害管理學會主席陳澤森表示,要殲滅家中木蝨首要找出木蝨源頭,若家中成員是在貨倉、酒店或貨船等工作,要加倍留意,因他們經常接觸行李或貨物,木蝨有機會如「搭順風車」般依附在人體衣服或行李上。他強調,要將木蝨杜絕最重要是徹底清潔每一處木蝨匿藏嘅地方,「搵佢哋嘅『竇』出嚟。」
防止木蝨為患小貼士
[p=25, null, left]1.高溫洗滌衣服、床單及毛巾等布織品,並用密封的袋運送,防止木蝨活動。

[p=25, null, left]2.徹底吸塵打掃,尤其是沿地氈邊緣位置。

[p=25, null, left]3.拿掉及檢查家具、桌子、衣櫃及壁櫥等一切相關物件。

[p=25, null, left]4.把家具從牆邊移開檢查。

[p=25, null, left]5.如木蝨肆虐嚴重,床墊、布織及家具也許要丟掉。

[p=25, null, left]6.把圖畫、電源插座蓋從牆上拿走。

[p=25, null, left]7.把亂七八糟的東西清掉。

[p=25, null, left]8.清洗和填嵌牆壁、天花板及地板的裂縫罅隙。

[p=25, null, left]9.在牆壁及天花板油漆脫落或剝落之處重新髹漆。

[p=25, null, left]10.把脫落的牆紙拿掉。

[p=25, null, left]11.徹底檢查床板、床摺位、床邊夾縫等較隱蔽的地方。

[p=25, null, left]12.從事酒店、中港運輸的家庭成員,因工作關係容易有機會將木蝨帶回家,建議回家前應檢查衣服,回家後應立即將衣服清洗。

剛剛發現原個咁既套可以代替膠模包住張床玉。裡面可以灑滿de。唔洗咁煩。慳好多工夫
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1.w4-7411835785.3.6lsDLK&id=9458416553
類似好多自己搵搵

伯爵府

回覆 哈哈媽咪 的帖子

伯爵府

成年的臭蟲是一種褐紅色的昆蟲,扁平帶橢圓形,無翅膀。相對於其身軀,臭蟲的頭比較短而闊[6]。臭蟲的身上長有微細的毛,使之看起來像是有條紋。成蟲普遍長4到5毫米,闊1.5到3毫米。臭蟲在進食前身體扁平如紙,進食後身體變深紅色,並且脹起[7]。 若蟲在剛剛孵化出來時澄半透明,顏色較淺;但當牠們達至性成熟時會脫皮,並轉為褐色。
臭蟲之間的溝通全靠信息素及益它素,用以傳遞有關結巢地點、攻擊及繁殖的信息。
臭蟲的生命周期視乎其品種及食物供應而有所不同,一般來說,可存活一年[7]。期間雌性床蝨可產卵200至400顆,其數量亦是視乎食物供應而定,但也受溫度影響[7]。蟲卵約於十天後孵化[7]。
[編輯]生存環境
在臭蟲科眾多品種裡,以床蝨(Cimex lectularius)對人類環境最為適應。牠們可在世界上所有溫帶氣候地點裡發現。其他品種如Cimex hemipterus則可在熱帶地區發現,亦同時會感染家禽、蝙蝠及Leptocimex boueti;而在西非及南美洲的熱帶地區發現的,可令人類及蝙蝠感染。Cimex pilosellus及Cimex pipistrella主要感染蝙蝠,而一種在北美發現的品種Haematosiphon inodora則會感染家禽[6]。
臭蟲可以在一個相當廣泛的溫度和大氣成分比例環境裡存活。當環境溫度下降至16.1℃時,成蟲會進入半休眠狀態,使之能夠存活更久[8];即使溫度下跌至-10℃,臭蟲仍然能夠存活至少五天;但若暴露於-32℃的低溫,則會在15分鐘後死亡[9]。臭蟲具高度抗旱性,即使在氣溫達35–40 °C度而且濕度低的環境裡,在失去了體重的三分之一後仍能存活;但在其較早期的生長階段,其抗旱能力較差[10]。C. lectularius在眾多臭蟲科品種裡的熱死點最高:達45℃,而當溫度高達46℃時,只要停留七分鐘時間,所有臭蟲不管在哪一個生命階段都會捱不過而死掉[9]。臭蟲在缺氧環境下也有頗強的生命力,雖然在高濃度二氧化碳或近乎全氮氣的大氣環境裡顯然不能生存,但也可以支撐超過72小時[11]。
[編輯]食性

在掃描式電子顯微鏡下的臭蟲,並利用數碼技術把其可穿透皮膚的口器以紫色和紅色加以強調。
臭蟲是一種強制性吸血昆蟲。大多數品種都只會在沒有其他動物可供吸食時,才會吸食人血[12][13][14]。臭蟲尋找宿主的方法,主要是透過找尋宿主排出的二氧化碳,其次是其熱量,之後才到其他化合物[15]。
當臭蟲以其口器刺穿宿主的皮膚時,會在皮膚上留下兩個孔洞,因為其口器有兩條空心的進食管:一條用來向宿主注射含有抗凝血劑和麻醉劑的唾液,而另一條用來從宿主吸取血液。在進食約五分鐘後,臭蟲會返回其藏身處[2]。
雖然臭蟲可以在沒有進食時仍能生存整整一年[16],日常會每隔五到十天進食一次。當天氣寒冷時,臭蟲也可以存活一年;而在更有利於活動和覓食的溫度時,可生存約五個月[17]。
在2009年美國昆蟲學會的第57屆年會,有報告指在維珍尼亞州發現新一代的抗殺蟲劑臭蟲在沒有進食時只能存活二個月[18]。

洋房

其實衣服攞去洗衣鋪去焗後,唔係攞番屋企去取出來透氣?今日我去洗衣鋪啲人教我,唔攞黎會濕同有啲味!但攞出又會有可能將有蚤

我家無地方曬衣,而且近日又天氣唔好!

我都會知點好!平時都係家洗衫,然後放係書房抽濕!

伯爵府

MonChiLam 發表於 12-7-5 19:14
其實衣服攞去洗衣鋪去焗後,唔係攞番屋企去取出來透氣?今日我去洗衣鋪啲人教我,唔攞黎會濕同有啲味!但攞 ...

拎出去焗拎返黎都已經凍晒啦!我會將佢密封先。要著先拎出黎再封番。煩就煩d不過可以防止d蝨再爬入去產卵。
就係要高溫洗先得。高溫浸洗先可以殺到佢地!要起碼60度洗。一係就洗完浪乾再用高溫燙衫。燙完凍左入袋封好。

伯爵府

買咗DE粉啦, 清潔進行中, 希望一切順利, 床蝨/木蝨遠離我家.

伯爵府

kc1016 發表於 12-7-6 23:12
買咗DE粉啦, 清潔進行中, 希望一切順利, 床蝨/木蝨遠離我家.
希望順利將佢連卵拔起。不過dE粉係慢d架。勝在對人無害。

複式洋房

好恐怖, 香港多唔多出黎呢 ?

伯爵府

以前真係唔多聽見有。但現在自由行、印庸、咁多黎香港都會多。因為佢地黎講都係好普遍。仲有大陸訂傢俬可能有。我身邊真係識得既朋友真係有幾個家庭都有。有D請左工人、有一個響石硤尾重災區住。

伯爵府

我個friend話星期一"東張西望"會有介紹.

伯爵府

琴日噴咗DE粉, 今早又2隻BB死咗, 一隻小朋友身上有好多粉, 不過好似行得慢咗. 今晚打算把其他房的床地都加D DE粉先.

伯爵府

kc1016 發表於 12-7-7 11:58
我個friend話星期一"東張西望"會有介紹.
下星期一呀?咁就真係要睇下啦。之前舊年都市閒情都好似講過!想搵返黎睇就搵極都冇

伯爵府

kc1016 發表於 12-7-7 12:54
琴日噴咗DE粉, 今早又2隻BB死咗, 一隻小朋友身上有好多粉, 不過好似行得慢咗. 今晚打算把其他房的床地都加D ...
要啦!可以既話全屋既木櫃腳邊、牆腳邊。雖然係難睇D同周圍都係。但係一網打盡佢都係要咁。仲有梳化腳同窗簾呀!都係好鍾意藏身架

wahan  佢地鐘意o係木板底,咁布sofa呢?  發表於 12-7-18 17:49
kc1016  真係一屋都係白粉............  發表於 12-7-7 13:46

伯爵府

回覆:哈哈媽咪 的帖子

D 衫係咪囉咗出去洗或用DE個間店的洗衣液加熱水大約40-50度洗就安全嫁?成日都覺得身痕,又成日用電筒四圍睇。而加全屋地上都有DE粉,又怕小朋友touch到,食到入口,我就快癲啦!

哈哈媽咪  起碼用60度水洗  發表於 12-7-8 00:54

伯爵府

搵到一篇文章

內地木蝨肆虐 傢俬賓館重災
【經濟日報專訊】內地木蝨來港肆虐!近年港人熱購內地傢俬,卻不知木蝨已蟄伏其中,待潮濕天氣即繁殖肆虐;此外,接待內地團的本地賓館亦成木蝨重災區,有滅蟲公司每日接逾20宗滅蝨求助,較3年前勁增10倍。
專家指出,市民不應靠冷氣抽濕,內地新家具使用前,亦應先噴殺蟲水滅蟲。
撲滅牠滅蟲公司技術支援部總監任永強表示,木蝨已成為繼白蟻後,本港第2大害蟲,尤其近日天氣潮濕,適合木蝨大量繁殖︰「平均每日有超過20宗滅蝨委託,但3年前僅為每日2宗,可見增長速度之快,證明本港蝨患相當嚴重!」
欠高溫藥水處理 易藏蝨卵
他指本港蝨患主要分為住宅及商務兩類,前者的源頭主要來自內地傢俬︰「內地傢俬很少經過高溫或藥水處理,易藏木蝨或蝨卵,一旦遇上潮濕天氣,便大量繁殖及咬人吸血。」
香港傢俬裝飾廠商總會許章榮表示,內地只會檢查傢俬承受能力,較少留意消毒及殺菌,因此存在木蝨並不出奇。
蝨患另一重災區,是本地賓館,接待內地旅行團者更屬高危,任永強相信,不排除是內地旅客衞生程度較低,有可能成為蝨子宿主,然後轉移至賓館的傢俬,包括床櫃及衣櫃︰「求助的主要是3星級賓館,但由於客人不斷來往,故無法根治,只能定期進行滅蝨!」
控制室內濕度 倡採抽濕機
消委會今年首5個月收到2宗傢俬內有蟲(包括木蝨)的投訴,而2011年全年則有13宗,佔傢俬總投訴數字約1%,消委會總幹事劉燕卿指出,去年全年消委會接獲1,035宗傢俬投訴,投訴內容大部分涉及品質問題。
賓館方面,消委會數字顯示,今年首5個月接獲2宗賓館有蟲的投訴,已追平去年數字;然而,旅遊業議會主席胡兆英指出,近年未收過相關投訴,強調不論酒店或賓館,都會每日更換床單,即使旅客身上有蝨,亦不會造成傳染。
要預防木蝨,任永強表示,首要是控制濕度,他提醒市民,切勿單靠冷氣機維持室內濕度,因冷氣機關機後,會令室內濕度驟增,成為木蝨溫床,建議採用抽濕機。
新傢俬使用前 應噴殺蟲劑
他又指出,新傢俬使用前,應先噴灑殺蟲劑,待2至3小時後,已有抗蝨效果;而臭丸則可預防木蝨,蒸氣熨斗及陽光則可消滅小量木蝨︰「如已大量繁殖,就要利用專業器材,一周內噴灑殺蟲劑2次,確保所有木蝨消滅!」

更多經濟日報網站內容, 請登入hket.com

伯爵府

回覆:kc1016 的帖子

剛剛係個仔的書包見到一隻好活躍的,再入個仔房見到有四隻上滿粉,請問幾時打完仗呀?

伯爵府

甘想問下你哋D木蝨點發現,在那裡開始?

本人的大仔係同工人一間房,上下格床,早個月有時見到大仔身有紅點,我還以為係返學時比蚊咬,後來開始見到有一兩個木蝨在大仔的枕頭上,開始覺得有問題,上星期日更見到有成十隻木蝨咬到佢紅腫晒,我問姐姐有無嘢咬佢,佢話無無問題,點知第日一早我上去工人姐姐張床就見到全張床板邊都係木蝨,甘究竟係姐姐不清潔,還是潮濕出來呢?

伯爵府

kc1016 發表於 12-7-8 01:33
剛剛係個仔的書包見到一隻好活躍的,再入個仔房見到有四隻上滿粉,請問幾時打完仗呀?

...
佢地有邊位既地方就鍾意架啦!我朋友前果排又係響手袋搵到。佢仲慘D蝨帶埋去老人院

伯爵府

kc1016 發表於 12-7-8 01:52
甘想問下你哋D木蝨點發現,在那裡開始?

本人的大仔係同工人一間房,上下格床,早個月有時見到大仔身有紅 ...
我同你既情況差唔多。不過我冇工人。其實有一隻響度足已另到你煩到佢地好好生養架。我又係見到個係手咬到一粒粒。我仲話學校咬到咁樣因為我係本身一有蚊咬可以腫晒果隻。要睇醫生查藥膏。
你果個原頭真係好可能係工人。因為有幾個都話請左工人就開始有,因為佢地果邊真係好普片。可能係好似香港既甲由咁咋!
唉!我就慘啦!我早果排響我層樓見到有人掉左好似櫃出黎。我都覺得可能係有木蝨,因為之前我朋友屋企有叫我幫佢搵資料。所以睇到佢地屎便同埋樣。佢地每日都掉D櫃出黎。果日我見到個屋主我就多口問佢。你屋企裝修呀??
佢話唔係係換過晒D櫃喎。點知我問完佢第二日掉左一個好多櫃裡面好多一點點既野!我知咁次大單!都已經即克響門口噴驅蟲既物品!過左成個星期。我個仔就開始有野咬啦!後尾見佢地果家人連床都掉埋,E鋪一定係佢地啦!

可能我果層唔止我一家中招

伯爵府

好彩我D名牌手裝係我間房櫃內,有入袋,而加再入多個袋,可能哥哥的書包都係要掉,安全D。

首頁
12345...62

尾頁

跳至