夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Re: 想問問...

雲的孩子都在跳舞 寫道:
PINKAVA,

我聽到你仔咁講都好滾動呀!不過話時話,我估我都會咁做,因為痾唔出臭臭無工具幫到佢,就只好靠我地呢d人肉工具。唔好話撩屎啦,我老公在阿仔個口撩番d佢唔應該食既野出黎(細路仔好多野都唔應該食,但佢地又好鍾意自己執黎食,例如:紙巾,塵等等)佢都雞手鴨腳又要問點撩,問得黎佢都吞左啦,所以都費鬼事叫佢,男人呢方面真係無女人咁勇架!

我bb成日食啲紙、塵!(因我一個人湊,有時做家務或食lunch時,bb總係趁我唔為以咁做!)我都係第一時間用手拎返出嚟!我老公都試過咁做,但可能佢太粗魯同令bb驚,所以嗰次bb咬到佢好痛 !(個c6估大嗌``好痛``tim!)
雲師奶 該用戶已被刪除

雲師奶 該用戶已被刪除

別墅

係呀,我62同99都係甘呀.

:-o ;-) :-P

侯爵府

雲的孩子都在跳舞 寫道:
朗仔,

所以我依家行開行埋就困番佢落床仔囉,唔係佢真係好煩架,又執呢又執路,最慘係成日扯電線,好似我老公d喇叭線呀、電話線呀,一扯就成抽架啦嘛!所以我都買佢怕呀!都唔知仲要看牛看幾耐!

我想問下,識得行好d未呢?因為佢依家仲係爬咋!識行時會唔會無咁好奇呢!

另,我都係一個人湊咋,湊佢又要做家務,雖然不至於話好忙,但個人就真係好乏味囉!係呢樣野最辛苦,好想佢快d番n1呀,我可以做下 parttime 嘛!

bb識行就開始辛苦!他行去邊,妳要跟去邊!因bb li個時候亂行亂撞、又怕他亂放東西入口食...!總知跟到實一實!(我bb1歲1個1個月大!)我湊bb湊到有時都悶架!(但我返playgroup個導師話bb比媽咪湊係最好、安全感大ma...!)唯有諗d方法令自已冇咁悶la,(宜家我同老公、朋友行街、拍拖...我都先揾mami or62幫手睇下bb!)因我怕做野會miss同擔心(我之前炒左個印印!做得唔好!)bb!又怕返工又煩公司野;返到屋企又煩多樣野!我暫時仲享受緊e+既c9生活!
雲師奶 該用戶已被刪除

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咦!你唔講我都唔記得我都試過咁做添 ~~
個陣我囡囡又係去唔到大便,我老公諗住用棉花棒整,點知唔得,我情急之下咪用手指幫阿女整出黎囉!

你仔仔好生性,如果我阿女咁同我講,我流眼淚都似 ~~

其實上一代環境唔同,到而家真係有好多野唔可以繼續用,好似用口o趙爛D野咁,而家香港D流感/細菌咁犀利,應該要注意下衛生既。

PINKAVA 寫道:

我仔谷便便谷到又痛又喊, 我又唔想塞甘油條比佢(因為始終有D葯性), 我就用手指"了"一大PAT花士苓入肛門口, 仲用手指了走好大舊既屎頭 (唔好話我講得核突, 結宮既屎頭真係好硬塞住, 咁小朋友真係唔夠力痾出, 就會好痛好谷又辛苦架喇), 再"了"多PAT花士苓比入肛門口既管道內, 叫亞仔出力一痾就可以滑到出黎。

男爵府

朗仔

bk間唔中係會有d火葯味, 你見得多就慣架喇, 始終咩人都有架啦, "話不投機半句多"唔岩既咪唔多搭嘴, 岩既就傾多幾句。 不過你真係唔使say sorry 架, 我從無諗過/feel過我係療交鬧既。 哈~哈~

我諗我同你套教仔方法都差唔多, 不過你比我好, 你有一個好老公幫下手陪仔玩, 我老公淨係識得陪仔打機架, 我最唔鐘意佢咁, e+先得4歲, 幾時打到40歲?!佢套理論係比個仔輕鬆下喎 (其實係佢想講比我聽佢想鬆下就真啦)。 好! 我又比佢2仔爺輕鬆, 每個星期6係遊戲日, 玩乜都得, 我唔理, 星期1-5就要同我溫習、做練習、串生字。

stkyo

個次我忍住喊架, 我攬實個仔等佢痾, 陪下佢傾計, 分散佢注意力。 我仔都真係算生性, 有時我嬲老公唔出聲時, 我仔會問: 媽媽, 你係咪嬲我呀? 我好曳咩? 係咪我做錯左? 我就會話: 亞仔好乖, 真係好乖仔。 (老公先答: 媽咪嬲爸爸, 爸爸激嬲媽媽姐), 然後我仔就係攬實我架。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

PINKAVA,

你仔仔真係好生性,仲好感性添!比佢"LUM"死

男爵府

stkyo 寫道:
PINKAVA,

你仔仔真係好生性,仲好感性添!比佢"LUM"死

唉!!!! 但係我成日比個大仔(c6)激死呢! 大仔就係人地教既, 我無辦法洗佢幾十年既腦。 但細仔係我生既, 趁我仍可以操控佢思想時, 我要好好管教佢, 以免日後自食惡果, 更唔希望n年後個新抱怨我唔識教仔。

呢個係長線投資耐力賽, 仲有排玩呀。

象牙宮

你就好啦!咁有辦法,反而我攪得掂我老公,攪唔掂我個女,我諗我第時實自食惡果...慘喇!:lol:

PINKAVA 寫道:

唉!!!! 但係我成日比個大仔(c6)激死呢! 大仔就係人地教既, 我無辦法洗佢幾十年既腦。 但細仔係我生既, 趁我仍可以操控佢思想時, 我要好好管教佢, 以免日後自食惡果, 更唔希望n年後個新抱怨我唔識教仔。

呢個係長線投資耐力賽, 仲有排玩呀。

男爵府

stkyo 寫道:
你就好啦!咁有辦法,反而我攪得掂我老公,攪唔掂我個女,我諗我第時實自食惡果...慘喇!:lol:

stkyo

你都好丫, 你攪得掂老公, 不如你教番我啦。 我聽人講過, 只要倆夫婦和諧, 相對小朋友既本性同成長路上都唔會差既, 即係你可以小擔心個女了。

至於教仔, 我盡量身教佢同解釋比佢聽點樣去關心人、幫人, 如坐地鐵, 我1+3口, 我會坐2個位, 抱起亞仔一齊坐, 教佢要留比其他人坐, 因為人人平等及有權坐, 見到老人家及有需要既人, 我地大人企身讓位比人, 教亞仔呢d係好基本簡單既相處之道, 祇可能力做到, 又唔影響人就要幫。 希望個仔能有高尚既品德, 不過仍有排浸佢, 我又在學習中, 大家努力。

象牙宮

PINKAVA,

唉!我同我老公唔想和諧都唔得啦!佢都唔講野既,就算我點鬧佢佢都唔會有反應...

你真係溫柔又好心機,確實我無咩呢D本能,我EQ好低,好容易就會發脾氣...所以我諗我第時有排受 :lol:

男爵府

stkyo 寫道:

你真係溫柔又好心機,確實我無咩呢D本能,我EQ好低,好容易就會發脾氣...所以我諗我第時有排受 :lol:

stkyo

心地好同脾氣臭係可以共存架, 我就係人板喇。 我d eq都好低架, 我都成日發脾氣, 就係唔想個仔似我, 我先至比心機教佢, 以免日後"自作自受"。

所以我一d都唔溫柔, 但會說教。

首頁

尾頁

跳至