產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

有無最近係威院分娩既媽咪?

入到9E後,姑娘會做D乜?幾時要用有扣M巾和床墊?入到產前房又會做D乜,最好有媽咪話哂D過程俾我知。
因我預產期係3/3。感激萬分!

侯爵府

Re: 有無最近係威院分娩既媽咪?

1. 拎住走佬袋上病房, 俾張入院紙姑娘話佢知你入院
2. 姑娘會叫你去一間房到問你一d information, 如因咩原因入院, 有無肚痛, 點痛法, 痛咗幾耐...又會要你老公身份証, 之後就要你瞓上床同你摸肚聽bb心跳
3. 換衫, 俾床位你
4. 同你駁機响個肚度, check吓宮縮情況
5. 之後有醫生用手同你check子宮頸開咗幾多
6. 到差不多時候, 會俾件袍你換, 內衣褲全部唔著 (內褲可以著到落產房先除/掉) 叫你執好行李, d嬸嬸會幫你拎/保管, 生完會有人拎番上去病房俾你
7. 老公如果產房當時唔太繁忙, 係可以陪產. 不過都係等你差不多生果陣, 先會叫佢入去, 而唔係同你同一時間入產房
8. 生產完會, 等醫生寫好排板, 兒科醫生睇過bb後就可以上病房
9. 姑娘會即時問你餵唔餵人奶, 會就即刻俾bb你. 同一時間會問你攞bb尿片
10. 岩岩生完要瞓床8個鐘, 所以邊度都唔去得, 佢會叫你飲大量嘅水, 目的要你响生完6個鐘內要去到小便, 叫嬸嬸俾兜兜你
11. 到咁上下時間, 嬸嬸會黎同你洗傷口+換產婦m巾(第一塊係响產房, 醫院供應俾你), 果陣嬸嬸會教你之後自己點洗傷口. 床墊醫院有一塊, 果陣我都無買. 同埋我買咗一包有扣, 一包無扣嘅m巾去, d嬸嬸都話係無分別, 因為都係就咁墊响條網褲入面用.
12. 8個鐘後, 佢會叫你試吓落床. 如無特別, 通常第二日已經行動自如.

希望答到你啦~

別墅

minimon:

想問聯針係咪醫生聯?有冇打麻醉針?係咪由助產士接生?你覺得威院服務好嗎?

侯爵府

peggy610,

1. 我係醫生聯針
2. 應該有, 因為佢响我大脾啪咗枝針
3. 我係醫生同我接生
4. 我覺得幾好, 所有姑娘同嬸嬸都好好人
peggy610 寫道:
minimon:

想問聯針係咪醫生聯?有冇打麻醉針?係咪由助產士接生?你覺得威院服務好嗎?

複式洋房

我都剛剛

別墅

Kavin:我想請問你什麼時候轉9E?
要辨什麼手續?幾時辨同埋點樣辨?因為我都想轉?Thanks!!

別墅

Kavin:請問你係咪檢查時己經登記9E?Thanks!!

複式洋房

當你入院姑娘同你檢查的時候,你要同姑娘講排2等或頭等房,
之後佢會比張form你填.到你生完之後,如果9樓有床位就會安排你生完即刻上9樓,如果full左就要落返8樓大房啦.

複式洋房

補充:如果你係公務員或公務員家屬,
記住帶埋181係填完form的時候一齊比埋姑娘.

珍珠宮

ex-公務員家屬有冇得upgrade?
bellans 寫道:
補充:如果你係公務員或公務員家屬,
記住帶埋181係填完form的時候一齊比埋姑娘.

男爵府

如果大房full左, 都會自動upgrade上9E, 照大房收費。

別墅

我剛剛在威院生完bb,我係開刀的。
生完bb之後,因為大房full 咗,所以我去了9e病房。那的姑娘和嬸嬸都好好,不用擔心。

男爵府

陪月勳章

我剛在威院出來,大房的服務十好,姑娘和嬸嬸十分helpful所以不用擔心,產房都好好,係獨立一間間~加油呀~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

複式洋房

公民亦可申請上9樓,
但會收full pay.

民房

sorry各位,我打錯了樓層,應是7E,不是9E。

別墅

多謝各位的回答!!!
因為我見醫院俾我張"產婦需知"上寫(已登記的私家病人, 可直接上9E), 我以為可以預早登記!!

首頁

尾頁

跳至