論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

成日聽人講d工人好蠢,有冇經典例子?

我同事話佢個工人好蠢,例如將d新鮮雞蛋放入冰箱,變晒冰蛋,激到我同事死,因為果d雞蛋真係d雞啱啱生出黎,好難搵。另外又聽d朋友講個工人"拾"奶樽冇落水,咁都得?有冇sense架?

大宅

Re: 成日聽人講d工人好蠢,有冇經典例子?

佢地真蠢定假蠢只有佢自己知, 我聽過一個印印case, 由於印印成日洗嘢唔乾淨, 個僱主叫佢用熱水煲吓d毛巾殺菌, 個印印竟然話煲過嗰d水係乾淨可以 , 你話係咪無腦呀

大宅

我很久很久以前聽過朋友講, 佢叫個工人倒再
吸塵機裡面d垃圾, 個工人竟然成個吸塵機掉
左去垃圾房

別墅

我已前個工人佢一路都係飲水喉水的, 點知有一日比我見到, 佢話我冇批准佢飲我地D水, 所以吾禁飲喎! ?-(

大宅

Hahah... I can't believe it.
I think the problem is people hire ' newly arrive" maid. they come from village directly... so I never hire new arrivers.
My Indonesian maid is very okay. She even know how to pack my handbag for me when I leave the house. like putting lipstick, mobile phone ( she will charge for me), handset... in my bag.
Of course you have to teach her... don't expect maid to know what you want... you have to train everything.

侯爵府

我姑奶個工人初黎果陣, 有一次佢屋企想整'老'水蛋, 叫個工人整.

姑奶:"xxx, 一陣你烚4隻蛋吖"
工人: "哦..."

幾個字後...

工人: "太太, 無哂雞蛋, 要去買啦."
姑奶: "吓? 無哂? 點會呀, 雪櫃有好多架喎?!"

之後我姑奶去廚房打個煲蓋一睇...
個煲入面有14隻蛋, 佢唔識聽"烚4隻蛋"呀~ :lol: :lol: :lol:

別墅

佢都唔係錯得哂丫...d工人就算幾叻..都無可能識哂廣東俗語..佢都算叻架啦...14隻蛋 = 烚4隻蛋..真係d音幾似架..下次同工人講野..要加埋手勢先得

[quote]
minimon 寫道:
我姑奶個工人初黎果陣, 有一次佢屋企想整'老'水蛋, 叫個工人整.

姑奶:"xxx, 一陣你烚4隻蛋
:party: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

係呀, 佢地唔識聽我地d俗語架. "烚奶樽"唔明, "消毒奶樽"就明, 有好多都要慢慢教,耐左佢就會明架喇.

以前我唔敢打電話返屋企問佢野架, 因為淨得講佢絕對唔知我講乜,而家就好好多喇,好多野佢都明左,同埋佢會問我地有d說話點解,佢又會講返佢地會點講,等大家都明大家講乜.

試過有一次出街佢唔記得帶野,我老公話佢,佢同我老公講sorry, 我老公就話 :"sor你個頭". 第二日佢同我老公講 :"先生,我尋晚諗左成晚都唔知乜野叫sor你個頭,點解呀?", 笑死我地.

侯爵府

好彩佢無攞把梳出黎响你老公面前梳, 然後話:先生, 我梳咗啦. :lol: :lol: :lol: :lol:
cleoyan 寫道:
試過有一次出街佢唔記得帶野,我老公話佢,佢同我老公講sorry, 我老公就話 :"sor你個頭". 第二日佢同我老公講 :"先生,我尋晚諗左成晚都唔知乜野叫sor你個頭,點解呀?", 笑死我地.

民房

bb在晚上喊,工人永遠不起身,終於我話她說一定要起身幫手,她說她聽吾到bb喊,我話不可以聰不到,一定要留意,點知在該晚3:00大家在睡夢中突然聽到火警鐘一樣的聲音,全家醒晒淨係阿姐無醒,跟住我大力推醒佢(都推左好耐)問佢為什麼教個鐘3:00響。佢話怕bb喊聽吾到所以教個鐘叫醒自己睇bb有無喊 真係俾佢吹脹

大宅

有日老公問我 '妳估下印印今日做左d乜,係做完等於無做 o既?' 我答唔出。

原來係.....試過一輪係下雨天,日日都落雨,印印去抹窗外的分體機機面。老公見到跟她講 It's rainy day, it will wet & dirty again, 印印就答 'but now it's stopped raining sir',老公都賴得再答,由她做!

禁止訪問

子爵府

試過一次因為廚房個垃圾桶好污糟,咁咪叫個工人洗乾淨佢,點知個工人用洗碗嗰塊百潔布嚟洗,我就同佢講:XX,塊百潔布用嚟洗碗架,妳做乜用嚟洗垃圾桶呀?洗碗同洗垃圾桶要分開架,妳洗完就掉咗佢la,點知佢洗完之後,我見佢拎個垃圾桶出門口,我問佢做咩呀?佢答我:mum,妳話洗完叫我拎去掉咗佢,我咪拎個垃圾桶去掉 真係俾佢笑死,我同佢講話掉塊百潔布唔係掉垃圾桶呀

複式洋房

你個工人都好攪笑, 第二日仲究

複式洋房

我個印印,就黎激死我. 有一次我叫佢去天台扲先生對鞋落黎 : 黑色的,先生的鞋(好慢咁講左2次){我老公得一對黑色鞋, 有小小筒的}  ..跟住佢就扲左二盒 :1盒係卡其色的波鞋, 一個係黑色盒:裹面係模型來的..跟住我再同佢講, 係扲先生, 黑色, 鞋呀, 佢同我講左2次無.  後來我叫佢再搵多1次 (因為我確定有的)終於扲左落黎啦, 我話呢個咪係囉又話無, 跟住佢同我講呢個唔係叫做鞋, 咁我問佢呢個唔係鞋係咩, 佢話唔知喎   重有太多, 不能盡錄

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

大宅

好媽媽勳章

工人初初黎時,叫佢烚奶樽,我用電奶煲的,佢話佢識用,因以前凑bb都用過,但我都重頭到尾做一次比佢睇,隔左幾日,心血來潮打開奶煲睇吓,見到d水黃黃地,即刻問佢,原來佢冇換過d水,每次都用同一d水黎烚奶樽,佢以為係唔洗換水,我就衰在冇示範埋倒水換水比佢睇,咁領野!...咁佢上個僱主個bb d奶樽咪2年都用同一d水

別墅

sunsunmimiqq

笑死我,你個工人又蠢又懶訓。

sunsunmimiqq 寫道:
bb在晚上喊,工人永遠不起身,終於我話她說一定要起身幫手,她說她聽吾到bb喊,我話不可以聰不到,一定要留意,點知在該晚3:00大家在睡夢中突然聽到火警鐘一樣的聲音,全家醒晒淨係阿姐無醒,跟住我大力推醒佢(都推左好耐)問佢為什麼教個鐘3:00響。佢話怕bb喊聽吾到所以教個鐘叫醒自己睇bb有無喊 真係俾佢吹脹

別墅

kinki-ma

你個工人担屎唔偷食。

kinki-ma 寫道:
我已前個工人佢一路都係飲水喉水的, 點知有一日比我見到, 佢話我冇批准佢飲我地D水, 所以吾禁飲喎! ?-(

別墅

mdi832832

學你話齋佢地真蠢定假蠢只有佢自己知,簡直低低地,我就唔相信囉。 :tongue: :tongue:

痴痴地,諗起都想嘔。

別墅

我之前個印印初來個時, 我叫佢換房入面既窗簾布去洗, 問佢識唔識, 佢話識, 但為安全計我都示範左一次點拆同個洗衣機點用比佢睇先至出街, 點知幾個鐘後回來, 佢話我聽攪唔點D窗簾布, 原來佢洗完未乾就走去掛返, 仲要掛到亂曬, 我房有三組窗, 長度個個唔同, 佢竟然可以用最短個塊窗簾布掛最長個隻窗, 遮得半隻窗都得, 你話佢係咪無腦!

首頁

尾頁

跳至