母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

儲奶問題~~

我想請教大家...我生產了數天...但bb現於醫院...
故此...我需要泵奶出來送往醫院給bb...但現時我
每隔兩至三小時兩邊乳房才可泵出共1安...如1安1個
樽..就要用好多個樽架啦(至少起碼6個)...睇章程話
人奶可於室温存放四至六小時...咁我可否泵出1安奶
存放於電泵的容器中(它另有一個密封的蓋)...到夠鐘
泵第二次奶時...我就直接再泵到電泵的容器中...將上
一次奶及第二次奶混放在一起..變成2安...請問這會否
有問題???

該用戶已被刪除

Re: 儲奶問題~~

男爵府

可以的, 我之前都係咁做, 我係用手泵, 冇蓋的, 我會用保鮮袋+密實袋放好, 一定要放雪柜, 下次泵時都係泵返落去, 其實我知唔係咁好, 但冇辦法, 因為全日先泵到3oz :-( 好彩阿b都冇事

有個好少少的做法就係將兩支凍奶(即第1&2次的)倒埋一齊, 但第三次新鮮奶就泵完即雪住, 泵第四次時就將第3次的奶倒入第1&2的奶度. 唔知你明唔明呢?

大宅

I agree with Juju's mum, you should keep two bottles of milk in the fridge before you mix them.

I had the same experience as you guys, you are so great and loving parents!! keep it on, give your bb the best in the world!! Add oil!!
Pump more and drink plenty of fluid, rest whenever you can, then you'll get more milk!!

別墅

多謝各位的資料...我現在明白應怎樣做了...亦覺得這樣
較為安全...再次謝謝各位的幫忙!

我一定會加油既...大家一齊努力!!

男爵府

[size=large]加油呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊