自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

3歲小朋友蛀牙

我個仔3歲上排犬齒就黎蛀晒喇, 點算呀 ?

大宅

Re: 3歲小朋友蛀牙

see dentist rightnow.

別墅

我媽話小朋友夜晚飲完奶唔刷牙都要用水沖下個口,因為d奶奶好易會引起蛀牙

侯爵府

其實可否不理會, 因大D會換牙?

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇牙醫

大宅

Violet 寫道:
我個仔3歲上排犬齒就黎蛀晒喇, 點算呀 ?

我大女都係3歲開始蛀,但她2歲就戒左奶啦!其實好多人都話係因馱她時,我自己比唔夠鈣她吸收,所以導致咁,我大女4歲就蛀晒!我都想咁,等唔等佢換牙呢?
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

男爵府

畀面勳章

我個囡 而家2歲半d 門牙註晒. (因為護理得唔好. 加上以往習慣食住奶訓)

最緊睇左牙醫. 醫生叫 每日用刷牙時鹽水
另牙醫見議我買 一隻牙膏 (上期學前教育有提過 ) 唔記得咩名
要 $250/支 好細支
岩岩開始用左2日 未知結果好唔好

大宅

我女女都係約2歲開始蛀牙, 當時帶她看牙醫她不肯給牙醫補牙, 現在差不多4歲, 上個月再帶她看牙醫, 補了2隻大牙(她共有8隻蛀牙), 牙醫說前面的牙無得補,可給她塗藥水防蛀, 大牙就建議要補, 因要到十來歲才掉, 仲要等好耐時間.

大宅

小女門牙已蛀.變黑了~!

珍珠宮

請問關唔關食糖事.
因有時我個女喊或"樓計", 我地唔想佢喊,便會比一粒糖佢食.

大宅

我覺得係我個女唔夠鈣.一來佢好偏食.二來佢試過趺到個口流血.之後就崩左隻門牙~!!

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不要因為是乳齒就不看牙醫 , 我有個朋友的囝囝就是因這個原因令 現在的恆齒非常難看, 顏色黃黃黑黑(恆齒一出就是這樣). :-(
原來如果乳齒蛀得太差, 會直接影响恆齒的法琅質. (真的真的)

大宅

ChanMoody 寫道:
不要因為是乳齒就不看牙醫 , 我有個朋友的囝囝就是因這個原因令 現在的恆齒非常難看, 顏色黃黃黑黑(恆齒一出就是這樣). :-(
原來如果乳齒蛀得太差, 會直接影响恆齒的法琅質. (真的真的)

我認同,但我帶佢睇咩牙醫好??貴唔貴?

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Dear bb2002,

我就沒有牙醫介紹給你, , 因為囝囝現在2歲半 , 未睇過牙醫 , 不過都想問吓其他媽咪有冇好介紹 , 因為想同囝囝去做定期撿查..

大宅

男爵府

我仔仔都有蛀牙,我尋日同佢去補牙,佢開頭都好乖肯瞓低比牙醫睇,但當放工具入個口時就唔肯,喊住要走,已經係第2次同佢睇,我仲諗住親佢啲牙蛀得唔係太深同佢補咗去,唯有下次再去過!
我想問你地仔女門牙係點樣蛀呀?我仔仔係賓咗咁,牙醫話唔係蛀,但又冇趺過,唔知點解會無啦啦賓咗呢?

大宅

咁我想知牙科保健係唔係小學先有??幼稚園無架?

大宅

850212 寫道:
我仔仔都有蛀牙,我尋日同佢去補牙,佢開頭都好乖肯瞓低比牙醫睇,但當放工具入個口時就唔肯,喊住要走,已經係第2次同佢睇,我仲諗住親佢啲牙蛀得唔係太深同佢補咗去,唯有下次再去過!
我想問你地仔女門牙係點樣蛀呀?我仔仔係賓咗咁,牙醫話唔係蛀,但又冇趺過,唔知點解會無啦啦賓咗呢?

我個女2隻門牙,一隻崩一半.一隻蛀牙由口腔內蛀上頂.外面睇係黑左一條直線咁.叫佢開口比我睇.已經"粒"左一條坑.黑色.

子爵府

唔好諗住會換牙而由得d牙蛀呀, 但影片恆齒生得唔靚架。

我囡囡歲幾開始其中一隻門牙崩左跟住有少少蛀, 我帶佢睇牙醫, 補唔到因為太細個, 但牙醫塗左d白色野話可以保護住唔使再俾d糖份等再浸蝕。點左少少就收500蚊, 肉赤c我 :-P

依家發現佢尖尖果隻犬齒又蛀, 睇來又要使多500蚊
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

大宅

我個人意見
早晚一定要同仔女補刷
因很多家長都由得仔女唔刷牙就睡覺,或刷得不乾淨
我有很多朋友仔女都蛀牙原因就是仔女一刷牙就嘔,不肯刷牙,或有時有刷有時不刷牙就睡.這樣日後一定對牙齒不好
我自己細個成日牙痛,所以很怕我D仔女有蛀牙.
早晚同埋午睡都要刷牙先可以睡.有時佢早睡左沒有刷牙,我都叫醒佢刷左先睡.
仔女自己唔知牙蛀了有幾痛,到時又煩到你自己.
ALISON

首頁

尾頁

跳至