母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請各位餵人奶媽媽教下我....

bb現已3個月,現正努力餵番人奶(幾天前開始),睇過大家餵人奶既心得, 覺得很有用, 但一直對自己能否全人奶(無信心). :-(

朋友送了一個手動泵奶器給我, 但泵到手軟最叻果次得2安 :-( bb平日埋身餵, 都唔知食得飽唔飽? 所以成日飲完我差不多跟住次次都保奶粉.....(因為有一日學人全人奶, 好忍心唔比奶粉bb食, 最多餵好密, 點知出事, 呀b全日得一次片換, 仲係唔多濕 :-( ) 我好驚, 當然晚上立即開奶粉比bb, 唉!!! 又失敗......我個b而家對奶樽一d興趣都無, 唔肯用樽飲奶tim, 咁點算好???? 我好唔開心...人奶又唔夠, 奶樽又唔飲...

請問係咪用電泵奶器會好d, 對上奶有幫助呢? 但我又唔知邊隻岩我? 係咪去d有得試泵既shop試下先好呢? 我住天水圍, 有冇近我既呢? 會唔會好貴? 因我單親, bb係肚個幾月佢個老豆已經走左, 太貴我又負擔唔起....

ps:昨日同bb去睇醫生, 因佢唔肯食野, 醫生話我bb有遺傳性氣管敏感, 佢叫我最好餵人奶, 如要保奶粉要轉金裝能恩, 但佢話最好就全人奶....我都想....但我得咩???

請各位餵人奶媽媽教下我....萬分感謝!!!

複式洋房

Re: 請各位餵人奶媽媽教下我....

Did you feed your bb with all formula before? If this is the case, you should not rush into feeding your bb 100% breastmilk. If you used to feed her 6 formula, you reduce to 5 formula + breastmilk. Then 4 formula + more breastmilk and so on. After you feed her formula, you pump for at least 30 mins. Then slowly you will build up the volume. You should drink more fish soup and other fluid. It helps. It will be less difficult if you use a electric pump. I use medela electric pump; it is quite good. Single pump costs 6XX.

don't you lose confidence! You can do it!!!! Just be more patient.
God will help you through the difficult times!

複式洋房

suetso,

多謝你給我寶貴既意見, 我由今日開始會循序漸進去餵我bb, 我都希望我可以成功, 日後也可在止分享我的成果, 我今日中午餵完奶粉跟住就用手泵, 泵左安半, 下一餐又只係餵奶粉跟住又用手泵, 又泵左安半, .....我今晚臨訓果餐會埋身餵, 希望一路可以有所改善啦!

泵出來的人奶是否一定要放在冰格呢? 可是保存多久呢?

願主祝福你!

該用戶已被刪除

複式洋房

我初初用手泵時出的量都不太多ga, 但得了其他媽媽的指教話一邊pump一邊按摩個乳房會出多d, 果然係真, 而我pump完左邊, 再pump右邊, 之後又會再pump返左邊, 再繼續右邊, 直到冇乜奶為止,

以前唔識只係每邊pump一次就算, 原來等佢休息一下再pump會繼續有奶出ga,,,,,,,,,

我因要返工, 都係pump 奶出來比奶奶餵!!(我個bb冇你個咁大只係2個月多d)

複式洋房

萬諾豬 寫道:
suetso,

多謝你給我寶貴既意見, 我由今日開始會循序漸進去餵我bb, 我都希望我可以成功, 日後也可在止分享我的成果, 我今日中午餵完奶粉跟住就用手泵, 泵左安半, 下一餐又只係餵奶粉跟住又用手泵, 又泵左安半, .....我今晚臨訓果餐會埋身餵, 希望一路可以有所改善啦!

泵出來的人奶是否一定要放在冰格呢? 可是保存多久呢?

願主祝福你!

Dear 萬諾豬

sorry for the late reply.

I'm glad that you're getting smoother with your feeding.

After you have expressed the milk if you will feed it to your bb within a day, you can just put it in the lower compartment of your refridge. If you put it in the freezer冰格, you can keep it for 2-4months depends on how often you open the compartment.

Keep up your good work!!

複式洋房

Dear J&D,

多謝你給我的意見, 我打過去雀巢bb會, 原來今日dayoff, 我星期一再試下. 請問你知唔知要什麼資格才可送12罐細低敏呢? 我有bb時已入了該會. thx!

J&D 寫道:
萬諾豬,
你打電話去雀巢bb會丫, 家下有promote送12罐細低敏呀...
如果你基本全人奶, 間中先補一餐奶粉(如:臨訓前), 都有排食...我bb 15日大, 我only食左半罐咋, 因為日頭佢一喊我就埋身比佢啜, 佢啜到訓, 你就泵清晒d奶出黎雪, 佢再喊就先埋身啜, 如果太累就比返佢食雪好既奶, 我都係咁...但要泵密d, 就算無奶得空氣都要泵, 2-3個鐘就泵一次, 飲多d水or湯, 越泵會越多, bb越食會越多, 我2-3個鐘有成2-3安架, 但第一胎就6個鐘先有3安...
仲有, 餵人奶前記得要按下個乳房先, 等佢出奶順d, 仲有, 泵到無乜野出就要按下, 推下佢(由上向乳頭), 又會多少少奶架...

複式洋房

Dear rikeefung,

我今日試過你的提議, 原來休息一下再pump會繼續有奶, 我今日上午去健康院無泵奶, 回家用你的方法泵左差不多5安.

咁你而家返工要pump 奶比bb食, 會唔會越泵越小呢?
因我聽一個朋友講越泵會越小, 佢唔主張我泵奶, 但我也睇過你地有d係全泵媽咪, 所以我真係十分矛盾????

複式洋房

Dear suetso,

我而家用緊你教我既方法, 我d奶量越泵越順, bb又可以慢慢適應, 又唔駛佢一下子轉, 我又未上好奶, 佢食唔飽之餘仲皮4好嗅, 我又唔駛咁大壓力, 真係好多謝你!!

而家bb頭3餐飲奶粉, 第4餐飲我泵既人奶( 昨日第1日泵3次泵左6安, 夠bb一餐喇), 最後臨訓埋身餵. 我會keep 住慢慢同佢轉晒全埋身餵. 好開心!!

複式洋房

其實會否越pump越少真係好難講, 都係盡力而為,
因唔想bb食奶粉, 唯有自己辛苦d, 返工時就在公司pump出來, 回到家就埋身餵, 要keep住有人奶供應, 只有keep住pump or 埋身餵, 我地呢d要返工, 都冇其他辦法只有pump出來, 你可看返好多文章d返工媽媽的經驗, 佢地都可以成功餵到好多個月ga, 我自己希望可餵到bb六個月就開心了,
其實你用的pump是否合適呢?? 我自己用avent 手泵, 唔錯呀, 幾舒服, 用後個胸會鬆哂, 冇哂d硬野谷住.......

洋房

Breastfeed your baby frequently, and make sure your position is right. It;s not difficult if you believe you can do it, if YOU don't believe you can do it, how can you suceed?

I use AVENT breast pump myself and I know the brand that you are using is good too. A friend of mine is also using that one and it works. When you express the milk, don't worry how much you have, just think of your baby, it helps. Worrying doesn't help you to get more milk, on the contrast, it reduces your milk supply because emotion plays an important role in this matter.

Just relax and try your best, your baby will thank you for all things that you are doing.

洋房

And my little girl is 7 month old and she is 100% fed on my milk. I am so proud of her.

男爵府

我都覺得好辛苦, 最慘係我d奶唔夠, 佢食完仲係想食, 都已經成個鐘, 咁都唔知點算. 佢直情係喊都唔收聲, 要食奶, 咁我可以點, 變左成日補奶粉. 咁好難全人奶. 有無方法可以教下我. 我而家餐餐都係埋身餵, 餵左三日, 但佢大多數係食唔夠, 之後喊, 因為佢之前住左一個多星期醫院, 食扒慣奶粉, 慣左要好飽, 人奶唔係咁飽, 我又唔夠比佢食.

男爵府

LittlePigmom,

我之前停過餵人奶再餵返, 所以我有經驗由全奶粉轉回全人奶, 你不妨參考吓, 我都係餐餐埋身餵, 但每次餵完我都會即刻補奶粉, 阿b都一定繼續食, 好明顯我唔夠奶比佢, 我會mark低餵的時間同埋補的份量, 咁就知道我餵佢有冇多到, 因為佢飽就會唔食奶粉, 真的, 奶粉越補越少, 直至有一餐佢唔食(當時好開心), 但都要繼續補多幾次, 之後開始比泵奶佢食, 一來可以準確知道份量, 二來餵得多乳頭好痛, 而睡前一餐全奶粉(冇埋身餵), 係想佢飽啲訓耐啲, 到奶量好啲就連睡一餐都轉埋人奶(泵出來的), --> 成功

以上只是我個人經驗, 途中不斷用方法增加奶量(响bk學), 希望可以幫到你

男爵府

hellocandy,

我會試下, 之前健康院既姑娘叫我唔好補奶粉, 攪到我好矛盾, 而家你有成功case, 我一定會試下, 太感激你既意見.
但你持續左幾耐可以唔洗補奶粉呀. 咁後來你係pump出黎比佢食, 唔埋身餵 (我老公都suggest我咁做).

複式洋房

Dear Hellocandy,

如果一餵完人奶就立即補奶粉會唔會唔係幾好架? 因為有d人又話飲完人奶起步要半個鍾後先好補, 因為d人奶未消化, 即刻補會浪費左d人奶喎????

大宅

我聽有個mami講佢補奶粉好似妳一樣先比人奶唔夠再補奶粉。個兒科醫生就罵佢咁樣唔正確。
我自己有時都唔夠奶比bb食,我係醫院時姑娘就叫我比住人奶bb食,唔夠才比奶粉。但係我自己就覺得麻煩。所以我一係就個餐比晒奶粉。等兩次泵埋既人奶加埋一餐比佢食。我之前都係唔夠人奶的。開頭一半人奶一半奶粉,到半個月全人奶,到現在因突然間有唔夠,七餐入面就二餐補奶粉。

男爵府

咁點算呢, 真係唔可以咁補奶粉架, 咁點算呢. 但係醫院都係咁補奶粉.

男爵府

LittlePigmom 寫道:
hellocandy,

但你持續左幾耐可以唔洗補奶粉呀. 咁後來你係pump出黎比佢食, 唔埋身餵 (我老公都suggest我咁做).

12月27日到依家都唔駛補喇. 依家多數泵出來, 尤其返工, 放假都會埋身餵一兩次

男爵府

萬諾豬 寫道:
Dear Hellocandy,

如果一餵完人奶就立即補奶粉會唔會唔係幾好架? 因為有d人又話飲完人奶起步要半個鍾後先好補, 因為d人奶未消化, 即刻補會浪費左d人奶喎????

之前我冇聽過, 所以咁做, bk 都冇mami反對喎, 但係當時都冇辦法, 泵出來都唔夠1oz, 都唔知儲幾多次先夠一餐, 唯有用呢個方法, 埋身餵又可以增加奶量, so far 阿b都ok, 我諗係浪費啫, 最緊要對bb冇害, 都好過佢捱肚"我"吖!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊