論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人勁鐘意講

各位BK媽咪:

我個工人上工約兩個月

大宅

Re: 工人勁鐘意講

我工人都係鍾意講, 仲要成日打斷我同老公講嘢, 所以我同老公一入書房就叫佢出去, 坐車就叫佢坐後排, 等d小朋友坐中間.

複式洋房

Hi Siuwa,

Thanks for your feedback.

伯爵府

個工人做野得唔得? 對小朋友有愛心嗎?
除了成日同阿sir講野, 仲有無其他過火行為?

我個工人岩岩相反, 對我就好多野問好多野講, 對住阿sir就好少主動搭訕.

洋房

可唔可以叫個工人入廚房食飯 ? 如果唔可以, 咪唔好理佢講乜, 再唔系既就直接話佢知你唔鐘意佢既 interruption, 話佢知咁樣好無禮貌, 再坐埋黎既話, 叫佢返入房, 或者做其他野, 至於第二點, 你就同佢講叫佢唔好阻住亞 sir 返工, 亞 sir唔得閒理屋企野, 有乜要直接同我講, 你要俾佢知你唔鐘意佢成日痴住亞 sir.重要係講到好明個隻, 唔系佢就以為自己得米架喇, 唔好同佢客氣, 卑D老細款佢睇下。

民房

Good Idea!
Mei Mei :-P

子爵府

醒目開學勳章

聽你既形容直情覺得佢想坐正
佢係咪覺得同sir好傾D,用黎激你呀?!
咁你要認真同老公講一講呢個問題,你同佢講叫佢扮聽唔倒工人同佢講野,斷估工人唔會問倒sir答為止呀?!呀sir唔多應佢一排應該會收皮 or...呢度你係僱主,唔鍾意咪同佢講呀sir向佢投訴話呢兩個月佢黎o左後覺得好嘈(直接話係佢太多野講)要求佢係sir回家後靜D唔好阻住sir休息...
(個人意見,我工人未到,我都係用如果遇到呢個情況自己會點?!)

大宅

我有個朋友(不方便說太多)的工人(一個己婚的印傭)就經常穿得很暴露的,又經常和男主人閒聊交心...最後被女主人發覺兩個竟然攪埋一齊炒

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都會直接同工人講阿sir返到屋企想靜d,同有問題叫佢同您講.(不過我係笑住講)我個bun就全部野問我,我老公直頭當左自己唔識英文咁,成日牛頭唔答馬咀,所以bun姐都唔會問佢.

大宅

有d工人心態真是有d問題,曾試過朋友的菲傭趁個女主人不在家,對男主人說扭到條腰,叫個男主人幫佢按摩,你哋話有無問題?
幸好,朋友的老公立即拒絕,仲話番俾朋友知,朋友立即詢問那菲傭邊道有事,有事同佢睇醫生,朋友說那菲傭立刻話無o野!
所以對著這些菲傭真係要小心d!

首頁

尾頁

跳至