夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有關申請台証問題

我奶奶佢諗住去台灣旅行,但係佢無香港出世紙的(以前無攞到),跟住佢去旅行社申請,但要我地個地址喎(我地唔係同住的,佢同我間屋都係私樓)究竟係咪架?無啦啦要我地址把鬼呀!問佢,又唔知佢講咩(好似有隱瞞咁!!)
想問其他媽咪知唔知申請台証係咪要個仔個地址架??

男爵府

Re: 有關申請台証問題

你奶奶係持HKID, 而HKID上係寫出身地:HK, 咁佢就可以做落地簽証。

同埋唔使要仔女地址架。

上年10月, 我地1+大大細細老老嫩嫩一齊去, 我地全部都係上網登記辦台証, 個網址你地可以問下旅行社。 上網登記係要passport no. only, 然後抄下ref. no., 到出發前帶埋個ref. no. 去機場k閘櫃台比$55就可以, 穩陣d就去金鐘直接出台証, 都係$55.-

最最最緊要一定係 hkid & passport 寫出身地: 香港

翡翠宮

我估你99係咪怕到時出左d咩事起上黎都聯絡到你地, 所以想填你地地址作為自己住址呀 ?-( 你知d老人家唔會講埋d唔吉利既說話架嘛

大宅

你奶奶無出世紙去旅行應該冇問題, 有身份證, 護照已經得. 你奶奶時代咩興要出世紙.
辦入台証報你奶奶護照地址或自居地址就得啦,
我去台灣旅行時, 是我自行上網登記, 去力寶大廈取証$55元, 叫旅行社做比多少少$, 所以我登記後, 我老公突燈出去取証, 我估旅行社收手續費比較高.

王菀之年度創作專輯《On Wings Of Time (CD+DVD) 》現已上市
請支持正版...請支持唱作女皇
(隻碟要煲架--不是放落個煲道煲...)
click入去試聽下..月亮說
飯婦人Blog

男爵府

係羅,我去左兩次台灣都係攪落地驗証,所以我唔知佢係香港攪做咩要攞我地址!
我好鬼驚佢攞我地址做聯絡地址呀,因為佢密謀同我老爺離婚,跟住賣左佢地層樓(全部我老爺都係唔知架!!佢同佢個女講,佢個女同我老公講,我地先知),好驚呀!!!

首頁

尾頁

跳至