論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

約滿前,菲傭取大假,怎辦?

菲傭七月份才合約滿,但想四月復活節取大假回國,可以嗎?七月份約滿再續約,菲傭又係咪要返國先才來港續約工作?

大宅

Re: 約滿前,菲傭取大假,怎辦?

1. 可以。
2. 唔使。

大宅

tommythumb 寫道:
1. 可以。
2. 唔使。

若四月份讓菲傭放大假回國, 來回機票是誰付款?

別墅

如果你願意放佢返去,咁4月佢係可以返去.

7月約滿再續約,工人係可以唔使即時返祖家,但就要係新約開始的一年內一定要再出境.

如果復活節佢返去,咁機票就更係工人出晒,因為佢都未完約,僱主千其唔好比錢,因為僱主只需要比完約張機票

大宅

最多,最多只比佢返菲律賓一程,因為呢程係佢而家做緊既合約應得既,不論係完約或者唔完約(包括佢自己辭職或者你炒佢),你都一定要比,分別在時間問題。

佢由菲律賓黎香港個程機票,你一定唔好比,因為如果佢返去左菲律賓,不論乜野理由唔返黎香港,咁你咪無端端比左d錢。另外,即使佢返黎香港,都有可能唔幫你做第二個約,包括你唔同佢續約,或者佢唔肯同你續約,咁你根本唔使比佢由菲律賓黎香港個程機票。如果你比左,要追番d錢都好麻煩。

不過,可以既話,最好一程都唔比,因為假使佢放完假返黎香港,但唔同你再做(包括你唔要佢或者佢唔想同你做),但係佢又用晒d錢,有人講過話入境處要僱主負責比機票送佢走!!

你自己衡量下,如果一程都唔比佢,佢會點啦,會唔會搞到關係好差。我就會盡量保障自己,因為太多工人走佬唔返黎,所以寧願你話我小人之心,好過比工人害獲甘!!

大宅

Thanks!

我會與家人商議如何做?或者我會要求菲傭約滿才回國走一轉,但無論是四月或七月讓菲傭放假,我都要諗吓誰人湊我倆位囡囡.

首頁

尾頁

跳至