嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2歲仔仔還不懂講話??????

仔仔過幾天就2歲,但到現在還不懂講話,佢只講"媽媽",有時會講mom mom,見到英文字佢會識講s,z,就算爸爸他都不肯講,每次同佢出街他就手指指要我講嗰樣野係乜,見到d姨姨,叔叔,婆婆佢就指實要我叫 ,
請問有冇其他媽媽可以教我怎樣做?我已經成日同佢講野,但佢實在很硬頸,點都唔理我 :-(

別墅

Re: 2歲仔仔還不懂講話??????

eat 寫道:
仔仔過幾天就2歲,但到現在還不懂講話,佢只講"媽媽",有時會講mom mom,見到英文字佢會識講s,z,就算爸爸他都不肯講,每次同佢出街他就手指指要我講嗰樣野係乜,見到d姨姨,叔叔,婆婆佢就指實要我叫 ,
請問有冇其他媽媽可以教我怎樣做?我已經成日同佢講野,但佢實在很硬頸,點都唔理我 :-(

不用擔心,我本生有仔仔剛在11月才2歲,不是講太多說話,
但我老公的妹妹也有孩子都是11月出世,但都只是EE....不理人只是自己玩,但最近突然好多野說,也會跟人說話,而我仔仔可能前1星期入了醫院2 天,我日日同佢說話,現在成句說話也可說

男爵府

我仔仔而家20個月, 又係未識講野, 連爸爸媽媽都未識, 我真係擔心到暈呀.... 成日都係 eeurur 講一大埋都吾明佢講咩ga bb 話....

伯爵府

再觀察下, 我仔仔2歲4個月時都唔講野, 嚇到我同老公唔知佢係未有問題, 即刻送佢返學, 點知2個月後開始好多野講, 而家3歲2個月重識串我同駁咀, 想佢靜d都難.

男爵府

I think you no need to worry, my mom said that when I was 3 years old still say nothing ga. But after I go to school, I start to talk and since this moment, my mom say I talk too much I think your son will talk more after he go to school

大宅

我都估應該唔洗驚住因為我果朋友個仔仔三歲先識講野﹐一係唔講﹐一講就已經非常流利果隻啦。。 :mrgreen: :mrgreen:

當然我地都想仔女講得早D﹐至少我唔洗再估佢究竟想點

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔2歲時候又係唔係好識講,但番學後就同我講:媽咪唔該請我食糖,而家仲同我駁咀

大宅

2月17日就要去健康院啦!上次姑娘話再冇進展今次會轉介去語言班?有冇人去過?是什麼中心?去唔去好?

洋房

我有個朋友個仔仔都係二歲多先講話, 亦有去語言師做評估,不過都冇事.到佢返學不知幾醒仲識駁咀.唔駛擔心你個bb唔係唔識講話只不過講小D.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

我個囡都唔肯學講野 淨係喊緊時會大叫媽媽(發音好準),其餘乜都唔識講 教佢又唔學,唔知點好 ?-(

男爵府

我大仔都係..2.5歲前都好少講野,之後比佢返N1...不出半年已經極多野講,...依家一日到黑唔停咀添呀!! :-P

大宅

我亞b上月剛2歲, 都係唔多識講野, 近月才多了些自己主動講, 唔係執人口水尾.都係單字重覆, 昨日我問她係咪去ng ng, 佢自己指住 pat pat, 叫 "pat pat, 臭臭" 雖然唔係好準, 但我已好開心.
我想只是較慢, 而家都唔擔心住, 姑娘醫生都話聽得明最緊要, 唔駛擔心, 我有個表弟及表妹都係2歲半後先識講.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

me too.

wilfredchan 寫道:
我仔仔而家20個月, 又係未識講野, 連爸爸媽媽都未識, 我真係擔心到暈呀.... 成日都係 eeurur 講一大埋都吾明佢講咩ga bb 話....

子爵府

醒目開學勳章

我想問一歲識講d咩野?
我仔仔識講爸爸,媽媽,車車,飽飽,奶奶,曳曳,mudmud......(不過,好多時,佢自己毛啦啦講出黎)

但係我大姑奶二姑奶話我仔仔,咩都唔識講,我話佢識講爸爸媽媽,佢地話...我仔都唔明爸爸媽媽咩意思喎...話有鬼用咩.

我想問,你地既bb係咪會自己主動講爸爸媽媽既字架,因為我仔有時叫佢講,佢唔講,有時冇人叫佢講,佢就一連串講同一個字..例如.爸爸爸爸爸......
所以,我d姑奶就話佢,佢都唔明爸爸係咩意思囉...

我想知,你地點教bb講野架...
因為有時教佢講野,佢都唔彩我...
]

大宅

我個一歲仔仔都係甘﹐ 要等佢有心情先講野﹐有時就大叫 “媽媽媽。。。。。。。” 跟住就”爸爸爸爸。。。。。“ 跟住 “Da da da............", 我估佢唔知係物意思囉。。。所以我都唔當佢係識講野嫁。。。教都唔係唔彩我嫁。。 :-( :-( 教玩既就超快

民房

我bb九個月已懂說很多字, 現在2歲3個月, 同我講他不開心, 爸爸閙 / 不想返學 / 又問我[今日要不要返學, 是否不用返學, 想去爺爺到 / 買車車好不好 / 爸爸媽咪返公搵錢錢 ....很多很多話. 佢細細個我習慣睡前與他講說話及唱歌, 就算他無回應, 我也繼續細細聲同他說, 他就習慣和我說話. 要花些耐性, 加油, 試試! :lol:

大宅

conniechun﹐
有物話題可以晚晚講﹖ 我仔已一歲﹐ 都唔會坐定定聽我講野﹐ 係床上成日自己周圍爬﹐ 無時停哦。。。
仲有﹐ 唔知係唔係我屋企有成4種語言﹐ 會唔會令BB confuse 已攪到BB遲講野﹖

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

My son is now 21 months old but still 不懂講話, even single word. He just keep on talking too many baby language. He is taken care by my Filipino Maid. I am afraid because of 2 languages at home. Should I talk to him in English or Cantonese to make him learn "speaking" fast? Please help.

首頁

尾頁

跳至