嬰兒食譜

跳至

首頁
12345...33

尾頁

大宅

Re: 請提供四個月BB食D乜?

FALLENSTAR 我send左比你喇! check email 睇下有無啦。 嘻嘻

複式洋房

hello CC_chan,

米糊可否自己整﹖點樣整﹖請指教﹐謝謝。

大宅

Hi Sharon, 米糊我都係買nestle (原味, 米) 個隻呀! 唔好買 "奶米" 因為好甜,bb好易會有談呀! 我買"米"個隻味,再買亨氏個d babyfood加入去,好好味又唔係好甜呀! 宜家我個仔5個幾月大,都有加薯蓉落去呀! (米糊係要用奶粉開,但我加左babyfood落去我都無用奶粉開呀! 用水開就算呀!

不過如果自己整,我都唔係好知,我怕教錯你呀! 唔好意思呀! 我知道有個媽咪洗光正d米,之後好似大人烹飯甘,加水,之後放落去攪拌器度,之後就好似米水甘,你可以係呢個時候烹煮,我記得係甘上下。

不過宜家好多媽咪都買現有的糊仔呀! 好多人都買亨氏糊仔呀! 我都買過,不過我個仔唔係好食所以我轉番nestle,到六個月就可以食烯粥呀!

如果有什麼錯誤的地方,請見諒 :lol:

洋房

Hi CC_chan:
我都想要一份menu呀,可否e-mail給我呀!
my e-mail address is: [email protected]
thank you very much!!!

大宅

Vivien, send 左比你喇! 請CHECK CHECK下啦! 嘻嘻!

你仔仔好得意呀!嘻嘻

大宅

Sharon, 我問左個朋友,他教我可以甘做: 如下

1) 將米洗完後,放入攪拌器打爛
2) 煲好, 好快就ok. (好似做杏仁,花生糊的原理)

希望可以幫到你啦!

複式洋房

CC_chan,

Thank you so much for your replied.

其實nestle和Hanz 有無加防腐劑呢﹖如有,有無害呢?

就是怕這點,so諗住自己整米糊。

大宅

畀面勳章

CC_Chan,
我想問你話apple juice要加水,但係我見亨氏既apple juice已加水溝稀,o甘仲需要加水嗎?你可唔可以send menu俾我呢?
[email protected]
媽媽: Irene    囡囡: 穎穎, 悠悠

大宅

我個都係9/9出世,我都係比佢食米糊咋,我都吾知有d咩可以食.又吾識整喎 ?-(
仲有我都想要menu呀,比埋我可以嗎
my mail:[email protected]

大宅

Sharon, Heniz 同 NESTLE 寫無加防腐劑,我諗都okay呀! 好多媽咪都係買呢兩隻,我諗都唔係問題,bb都係學習食solid的時候,但如果可以自己整糊仔就更好呀!

不過我今晚自己試整糊仔,取米出來,洗好之後再用攪拌器磨碎d米,不過我可能無浸軟d米先呀! 所以都係失敗左 我奶奶係我身旁,係甘話 "我以前都唔係甘做,都係就甘烹粥仔" 攪到我都唔知自己整緊什麼呀! 之後我將薯仔烚好,蛋烚好,之後蛋取half蛋黃,(唔好蛋白呀! 因為bb要去到成10個月先可以食蛋白,怕敏感呀! )

我最後因為d 米無浸透先攪碎,所以我用番nestle米糊,不過今晚d糊仔稀左d呀! 而且我bb又好眼訓,所以食左half呀! 之後我試食係什麼味,都okay呀! 淡淡地,但有蛋味,嘻嘻! 明天試下食香蕉糊先,停下食薯仔,因為都食左3日呀! 嘻嘻! 不過有時因為我的烹法同我奶奶唔同,所以都好煩呀

大宅

irene, 你好呀! 我起初都有買亨氏的 apple juice, 但我bb唔肯飲呀! 所以我宜家每日早上都有自己整比bb飲,自己親自整呀! 但bb宜家得五個月係唔可以飲得太多呀! 飲1-2安到,大個少少先飲4安 (1 日). 我整過甘多次apple juice, 我個仔今日飲我最多,唔會打冷震,之後我又試飲,我已經稀釋左, (記住係 1:3份量), 1安apple juice, 3 安和暖水。)

原來我稀釋左之後都幾好飲呀! 之後我發覺d apple 唔好太生,放係屋企耐少少,甘就甜d,可能係熟d apple會好d呀! 嘻嘻!

亨氏個隻已經稀釋了,不用加水呀! 不過如果可以整到新鮮比bb飲就最好呀!

大宅

CoCo 我都唔係好知呀! 不過睇得多,上來睇下問下其他媽咪就知呀! 我都係買亨氏d babyfood比我bb加落去糊仔度,真係食多d呀! 不過呢兩日開始自己整下d mud mud 希望他會食多點呀! 嘻嘻!

大宅

send 左了,請check email

大宅

我剛剛睇到段文章想同其他媽咪分享, 如果你的bb 便便緊的話,可以做以下的方法,

"便秘寶寶也可吃蘋果。將蘋果和胡蘿蔔放入水中同煮,熟後與水同服,寶寶的大便會重新變得柔軟、通暢。"

希望可以幫到手呀! :-P

複式洋房

真的感謝您回覆﹐我估我同您一樣處境﹐大家是為小朋友好﹐不過湊仔方法有新舊﹐我紿終相信現代一些經驗﹐我也是看很多書架﹗您是全職媽媽嗎﹖

昨天我去看nestle米糊,不過這裡新的米糊有Pb1,CHE,DHA.但有奶. 如果舊一裝就無Pb1,CHE﹖﹗
香港買幾錢呀﹖還有自己整米糊就無以上好處, 都唔知好還是唔好﹖﹗

By the way, may i have your menu please? Thanks a lot.

大宅

Hi Sharon, 我今晚自己整米糊比bb食,即係用米浸透之後再攪拌器打,可能我bb食開亨氏個d babyfood, 我今晚放薯仔同蛋黃落去,淡淡地,食左少少就唔食,我又用番nestle溝babyfood比他食呀! 點知食哂呀! 可能他喜歡食個隻味呀! 嘻嘻!

香港買hk$27.9 (special), 如果係奶米,唔洗用奶開呀! 用水就得呀! 不過我bb食完 "奶米" 可能甜,都有少少啖呀! 反而食 "米" 個隻無甘甜但我又加亨氏的babyfood,都無啖呀!

我諗d 營養都okay呀! 不用太擔心呀!

大宅

係呀! 我是全職媽媽,嘻嘻! 你比你的email我先可以send到information比你呀!

大宅

Dear CC_Chan,

I want to have the menu of baby food. Please e-mail to "[email protected]".

Thank You.

複式洋房

Hello CC_chan,

my email address is [email protected]

Thank you so much.
CC_chan 寫道:
係呀! 我是全職媽媽,嘻嘻! 你比你的email我先可以send到information比你呀!
該用戶已被刪除

首頁
12345...33

尾頁

跳至