嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

如何用粥水開奶

hi:想請問有沒有人試過用粥水開奶, 我的BB快六個月了, 聽說用粥水當水開奶較有營養, 但是我不知粥水的份量是不是1:1呢? 請教各位媽咪

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 如何用粥水開奶

我自己做法係煲好米水後一半入落保溫壺,一半就攤凍!
到開奶時就好似平時一樣做法!
**用米水開奶唔好加溫水呀(即全支奶係用米水開)
明嗎

珍珠宮

環保接龍勳章

我係一半粥水, 一半普通開水bor!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

複式洋房

我個b滿月就開始用米水開奶,會胞的,典粉質多的,所以食左容易肥的, 我是用1:1開奶的,不過小心的奶會好"傑",所以要多的水"bo"粥.

Helen.C 寫道:
hi:想請問有沒有人試過用粥水開奶, 我的BB快六個月了, 聽說用粥水當水開奶較有營養, 但是我不知粥水的份量是不是1:1呢? 請教各位媽咪

定期人壽保險大比併 危疾保險大比併 [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=393822&forum=39&start=90&viewmode=flat&order=1保險公司及銀行教育儲蓄大比併[/url] [url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=385555&forum=39&231?topic_id=267288&post_id=3659144&order=0&viewmode=thread&pid=0&forum=39#365914418家醫療保險大比併[/url]

別墅

janetngan2:
  請問一下點解唔好一半米水一半開水?如果全部米水,會好”傑”,BB好難飲

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

六個月都可以食其他固體食物 . 無需要再用粥水開奶
我自已個bb都係用粥水開奶飲到四個月 . 跟住就食糊仔

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

kk_unique :
點解唔好一半米水一半開水 > 我都係聽老人家講所以我都係照做用全米水開奶
如果全部米水會好''傑'' > 唔會禾,我自己做法係米就隨意落,水就落多d,緊住煲出來d粥水係好''唏''禾

別墅

Hi, Janet:
  如果唔係有副作用,我都係會一半水一半米水.
  全部米水,我始終覺得好”傑”,如果唔溝,個仔飲得好慢,佢係o個種非常無耐性的BB!

複式洋房

willl u add same amount of milk powder when using rice water instead of pure water?

大宅

其實點解你要用粥水開奶呀?咁樣開奶會比較飽肚架…

首頁

尾頁

跳至