自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

Desktop or notebook?

好想買部notebook,覺得save place又in,但又怕如果懷了難維修,又怕日後難upgrade,又怕上網速度慢,其實會唔會ga?
多謝解答!

男爵府

Re: Desktop or notebook?

我部laptop都touchwood無左二年無壞.
你買brand的有保養.同desktop一樣

同一個price,desktop平好多同快好多
不過你又要買個mon.

laptop可以周屋上web.若果不用做太多video processing.只係一般的文書,上web,laptop絶對夠
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

大宅

ec822,
請問邊個牌子好呢?

ec822 寫道:
我部laptop都touchwood無左二年無壞.
你買brand的有保養.同desktop一樣

同一個price,desktop平好多同快好多
不過你又要買個mon.

laptop可以周屋上web.若果不用做太多video processing.只係一般的文書,上web,laptop絶對夠

大宅

notebook係慳地方d啦,不過,一般個LCD比較細,若只作文書工作+上網,都算夠

上網速度的話,除非你係用10M以上,否則,都唔會慢,notebook張LAN card係10/100 LAN,同一般LAN card無分別,可以去到10M,無線上網的話,一般係802.11g,都算係standard

但,一講到upgrade,就真係死穴,除左RAM同Harddisk之外,其他的upgrade就要靠USB同PCMCII,不過,都係個句,文書+上網的話,係夠啦

我上一部notebook都用左4年半至壞,不過,唔好彩係中左最大鑊的壞法--死底板,若唔係咁,真係好抵玩,因為我平均每日都用上8+hrs

大宅

Thx CYK,
我見現在hp新出的model,萬幾元,好似幾好咁,你認為ok嗎?
抑或如果我只係文書+上網的話+download 歌+DVD,都夠用嗎?
請問你會推薦咩牌子?

唔好意思,咁多問題.

大宅

唔洗唔好意思,只係大家分享下心得

其實,只是文書+上網+download 歌,大部份notebook都已經夠用,但若是要用來睇DVD的話,就可能要有獨立display card的notebook,因為有一部份的notebook張display card係用"共用記憶體"的,用來睇DVD會差D,主要睇你的接受情度,同埋budget

牌子就無咩推薦,因為各人喜好唔同,不過,若你唔係好趕住買,可以現在睇住先,等暑假時,大學有學生優惠買機時托人幫你買,加上最近intel出左新CPU for notebook-core duo,現有的用intel-pentium M/centrino的notebook,可能會略略減下價,你不如去下"軟硬電腦"問下,那版有好多高手,可能會俾到更好的意見你

大宅

tHX CYK!
你知唔知大學生優惠可平幾多呢!
而intel出左新CPU for notebook-core duo,比起現在的intel-pentium M/centrino的notebook又有咩優越的地方?
恕我這個電腦白痴,想知多D野.
謝謝!

大宅

大學生優惠係要有朋友/自己係學生/舊生/教職員,每間都有,但會唔同牌子,上年理大係fujishx,HKU & UST 係IBx,約係正價的七折左右(一定比街價平,但保養就好似係要跟買那個學生/舊生/教職員),不過,通常這個時候,D notebook的街價都會平D

至於intel core duo,即係notebook版的pentium D (dual core),係新一代的CPU,因為notebook要慳電,所以,notebook用的CPU同desktop用的唔同

而Pentium M/centrino,就係notebook版的pentium 4

performance方面,Pentium D係video processing係好過Pentium 4 (HT),而intel core duo的performance係點,就唔知,理論上,應該好過centrino,不過,通常一有新CPU出而佢個performance係好D的話,D 舊的CPU會有個跌幅(我估)

而以上個理論就唔會係desktop出現,因為電腦係每一季都會平過上一季,而且,desktop的pentium D已出左成大半年,所以,若你係想買desktop的話,就唔洗等,搵個熟電腦的朋友幫你執料砌機好過(同埋,desktop之大學生的優惠價都係平少少 )

首頁

尾頁

跳至