親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

帶BB去泰國

請問帶BB去泰國有咩要帶, 我個BB得十四個月大,
其實我都唔想同BB去, 因擔心很多野嘛, 又驚D水
有問題, 但因是全家十幾人去,奶奶叔仔係美國番哂黎,
又凈係留係個resort度, 所以我老公好想帶埋BB去囉!
有無人可幫下我呀?

男爵府

Re: 帶BB去泰國

我個女9個月同13個月大時都去過,咩是都冇喎,

公爵府

好媽媽勳章

我個仔10個月時都帶過佢, 開頭都驚驚地, 去完又冇咩野, 不過我都帶左好多水去, 驚驚地佢地d水 :mrgreen: :mrgreen:

民房

你有無帶好多水去呀?

複式洋房

你是否用自來水洗奶樽呀?

男爵府

我好勇冇帶水,比BB飲蒸餾水,我BB唔洗沖奶,因為佢食人奶,
固體個餐你可以帶定個保暖壺係酒店早餐

男爵府

我帶左3樽自家水(嘉寶果汁大樽size), 去到再買蒸餾水, 兩溝開奶。去左八日, 都夠用。
又帶一堆baby food (蕃茄雞肉粥 & 雞肉烏東...o係uny可買到), 開蓋即刻食得, 或者用黎撈粥or白飯, 唔使淨食白粥咁淒涼, 又唔使食埋大人d肥膩菜汁。
早餐時候再拎定幾個小餐包, 比佢做下午茶, 或者有時過哂鐘, 又未開到餐o既時候頂o下肚仔。

我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

大宅

個resort有無廚房呀, 或者帶個電煲, 帶d米去煲粥仔

男爵府

HOTEL多數無廚房, 但都有電水煲提供, 我帶左個真空壺去煲粥仔。
APARTMENT就有廚房, 有哂"架撐"煲粥仔。
你可以上網CHECK o下你住間酒店, 房裏面會有咩野設施架。

複式洋房

個resort有廚房的, 但用自來水煲粥有無問題?
我諗住帶個電蒸奶樽煲去, 諗起都覺得辛苦呀!

男爵府

有廚房就最好喇, 直頭用煲烚奶樽, 咪唔使帶多舊野。
我煲粥仔係用自家水or蒸餾水, 唔敢用自來水。

首頁

尾頁

跳至