論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得我個工人好浪費, 你哋個會唔會?

我今日帶個工人出街, 我同老公同埋佢去食下午茶, 我問佢食唔食佢話食咪叫埋佢份,咁有杯嘢飲,問佢飲咩,佢自己話要熱檸茶,點知叫咗又唔飲,話唔好飲喎!我老公都係飲凍檸茶,佢都覺得OK幾好,我諗凍熱杯茶唔會差好遠呱..........成杯唔飲就走......我下次都唔會再同佢出去食嘢, 我自問如果有人請,點唔好飲都會飲埋佢囉!

佢隔夜餸又唔多食,成日擺到掉....有時我哋都係咁食啦!我99俾D香蕉糕佢,佢唔LIKE就成日話壞要掉,其實我睇都無嘢!
我煲湯嘅木瓜擺到爛我話唔要得,佢又話煲得,批剩得1/3個都仲話:太太,好靚!仲食得! 我諗如果要佢食佢實快D掉咗佢!

點解佢哋咁窮都咁浪費KA.....唔係應該好珍惜食得嘅嘢咩!

大宅

Re: 我覺得我個工人好浪費, 你哋個會唔會?

First, I never order one set of food for my maid. Second, Whatever I give her to eat, she doesn't have a choice but eat it. This is one of the rules that she has known since the first the day. She never complains and is used to it.

別墅

我覺得係人本身既問題, 唔關係唔係工人事
香港人仲浪費啦, 我識D朋友, 廿幾蚊碗甜品,
食一啖, 唔鐘意就唔鐘意, 食都唔食

公爵府

係真係本身問題, 我同工人出去, 我食乜, 佢食乜. 都會問下佢. 通常佢都話飽, 所以食好少. 不過, 又唔會好似你工人咁. 成杯野, 唔飲就唔飲

男爵府

都係一個個人唔同.. 以前我個工人同佢去食親飯都係係咁e食兩啖..有次去食韓國燒烤 buffet .. 佢只係攞左幾件熟食就成晚坐向度..wasted my money... .. 而家個工人就好好多.. 咩都食 ..

其實佢地有d人唔係咁窮架.. 有部分在菲律賓都有d $$$ .. 只係想過黎當旅行玩下架咋 ..
Ding

洋房

係呀, 佢地真係好浪費呀, 因為星期六/日,我地會出街食早餐,咁初初會同佢一齊去, 三個人當然叫三個早餐啦, 但佢竟然食兩叉麵就停, 杯檸檬茶飲半杯, 一來要錢,二來浪費,中國人就話無衣食, 咁樣我點教個仔要珍惜食物呀 ,所以自此之後都無同佢去食,最多買定麵包比佢食,另外平時煲盪呀佢會倒走D盪料(係全部喎)包括煲蕃茄薯仔魚盪,佢會倒走曬D薯仔;如果煲花膠雞,佢會倒曬D花膠;妳地話雖然個D叫盪,但唔係淨要水走料嗎?眼都反起。

伯爵府

Ding 寫道:
都係一個個人唔同.. 以前我個工人同佢去食親飯都係係咁e食兩啖..有次去食韓國燒烤 buffet .. 佢只係攞左幾件熟食就成晚坐向度..wasted my money... ..

我個都係咁, 上次帶佢去食thai buffet... 佢又係食小小...真比佢激c......下次我會比20元佢自己食麥當當
有一次同佢去食set lunch包野飲, 佢叫coffee, 飲一啖話太濃....就成杯唔飲.....可能在菲coffee慣左好希, 在家都是一包即溶coffee加奶,分2次飲......
星期五是無飯主婦日

大宅

Re: 我覺得我個工人好浪費, 你

佢地係咁架. 因為佢地買米吾知米貴呀. 吾係佢地錢緊係啦.
試下要佢比返錢, 佢同你碟都食埋呀.

如果你有得比佢揀, 佢緊係揀吾食食剩d

別墅

我工人食物方面就一d都唔浪費, 會食隔夜飯/餸, 就算出街食, 我個仔食剩果d佢都會食埋, 有次叫碟肉醬意粉比佢, 好大碟, 佢食到剩返少少, 佢會問我太飽可唔可以唔食, 湯渣佢都食, 有時煲菜湯佢會留起d渣第日當午餐食, 佢le樣野我最滿意....有衣食 :lol: :lol:
但其他如清潔用品消耗量就...........

洋房

講起清潔用品, 我懷疑佢地以為用得多就會乾淨D.

有一次星期日我個工人放假, 我D親戚來我屋企聚會, 飯後我阿嫂的工人幫手洗碗, 佢用左3分1支洗潔精, 係斧頭牌900ml, 洗一餐碗用3分1支洗潔精, 好似倒水咁, 激到我

洋房

小恐龍 寫道:
但其他如清潔用品消耗量就...........

yes!!
我發覺佢成日都要我補給家中的清潔用品. 以前先自己做的時候都唔係, 差不多多我5倍.
點好呢?

男爵府

好媽媽勳章

我舊果個又係咁衰,好鬼嘴diu架,有次我最嬲既係,如果妳唔知自己鍾唔鍾意食既,就先攞少少試下先,果次佢就一次過攞好多,一試咗唔鍾意食就放哂係度,徒鬼哂 :evil: :evil: :evil:

民房

VS2VS2 寫道:
我覺得係人本身既問題, 唔關係唔係工人事
香港人仲浪費啦, 我識D朋友, 廿幾蚊碗甜品,
食一啖, 唔鐘意就唔鐘意, 食都唔食

我覺得自己俾錢就話啫, 若果係人哋俾就唔好意思啦......

首頁

尾頁

跳至