意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 2|主題: 85002

你哋覺得sling還是Baby Bjorn好用D?

大宅

國民生產總值:1388

你哋覺得sling還是Baby Bjorn好用D?

?

男爵府

國民生產總值:7768

Re: 你哋覺得sling還是Baby Bjorn好用D?

baby sling
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

複式洋房

國民生產總值:284

Re: 你?覺得sling還是Baby Bjorn好用D?

What is bb bjorn?

版主

國民生產總值:15873

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有用過.
講靈活性, sling較高, 可以讓bb由睡姿到坐姿, 以及背揹都行.
講易上手, bjorn 就非常容易, sling就要多練習, 如果沒有人教, 要自己摸索. 不過學懂了, 就會熟能生巧.
講攜帶方面, sling輕而細.
講揹得大人舒服, sling是最一流. 膊頭受力的問題, 會由整個背部分擔; bjorn會拉得兩膊痛.
sling可以還小bb躺著餵哺, 不易被人察覺, 甚至是可以邊行邊餵.
bjorn可以讓寶寶正視跟大人前行的方向, 寶寶的視野會感到有趣.
sling可以在出生後就可以用, bjorn就要待寶寶的約4個月後為宜.

我會選擇sling多於bjorn.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

國民生產總值:4221

Babybjorn是非常非常好的揹帶.
我極力推薦.也一直用這揹帶.
優點:
方便,容易使用,不必任何技巧.
BB可向前向後.
型.
丈夫喜歡用.

缺點:
BB不能超過20磅.
不能當餵奶披肩.用sling就餵奶就極之方便.

BB超過20磅後,就改用babysling.試過一邊行街,一邊餵奶.
方便到極.
但丈夫不會用.只有我揹孩子.頗辛苦.
工人帶孩子出外,就必定用sling.非常瀟灑.

大宅

國民生產總值:1963

pc9,

贊同你講法, 老公鍾意用Babybjorn, 依我就鍾意用babysling!
Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

男爵府

國民生產總值:7339

我同我老公未用過都話用sling好!

大宅

國民生產總值:2928

畀面勳章

我都想買sling,但我老公應該唔會用

大宅

國民生產總值:3684

我選babysling
不過同pc9一樣, 我老公唔會用, 所以出街一係佢抱, 一係就我揹
而家亞囝超過三十磅, 仲有用緊, 不過就唔可以一次過揹太耐!

男爵府

國民生產總值:5921

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章

我都覺得 sling 好用 d.
有時喺街(多數坐緊車或喺餐廳食野), 阿囝抱抱下(無用 sling)訓著左. 當要起身走人時, 用 sling 可以唔整醒佢都揹到, 用其他揹帶, 穿上身時都好容易整醒 bb.

其實用 sling, bb 都可以面向前方. 我阿囝以前好鍾意呢個 position.

好彩我老公肯用. 有時佢抱住訓著左o既 bb, 我幫佢穿上 baby sling. 跟住繼續一齊行街. 會有好多人望住佢

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.